Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına dikkat

Sağlıklı böbrekler için hareket edin ve su içinAntalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Böbrek ve İdrar Yolu Sorunları’konulu toplantıda konuşan Uzm. Dr. Tevfik Sarıkaya, Türkiye’de görülen böbrek yetmezliği...

Yayınlanma:
Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına dikkat

Sağlıklı böbrekler için hareket edin ve su için

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Böbrek ve İdrar Yolu Sorunları’

konulu toplantıda konuşan Uzm. Dr. Tevfik Sarıkaya, Türkiye’de görülen böbrek yetmezliği sebeplerinin başında bilinçsiz ağrı kesici kullanımı olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Mavi Ev Konuşmaları’ vatandaşları sağlık konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. Üroloji Uzmanı Uzm. Dr. Tevfik Sarıkaya’nın konuk olduğu toplantıda ‘Böbrek ve İdrar Yolu Sorunları’ konuşuldu. AKM Perge Salonu’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşan Uzm. Dr. Tevfik Sarıkaya, sigara ve alkol başta olmak üzere aşırı tuz tüketimi ve ağrı kesici kullanımına bağlı olarak vücuttaki hücre ölümünün arttığını ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasının hızlandığını açıkladı.

Ağrı kesici ilaçlar böbrek düşmanı

Sarıkaya, “Yaşlanma süresince vücutta hücresel bir kayıp yaşanıyor ama hücrelerin ölümünü hızlandıracak sigara ve alkol tüketimi, yüksek tuz tüketimi ve aşırı ağrı kesici kullanımıyla böbreklere ciddi zararlar veriyoruz. Böbreklerimizi korumalıyız. Bunun için günlük 2 litre su tüketmek geliyor. Düzenli egzersiz yapmalıyız. Günde en azından bir saat yürüyüş yapmalıyız. Sigara ve alkol tüketmemeliyiz. Bilinçsiz ilaç kullanmamalıyız. Özellikle ağrı kesici kullanımına dikkat etmeliyiz. Bunlar masum ilaçlar değil. Türkiye’de böbrek yetmezliğinin en önemli sebeplerinden bir tanesi bilinçsiz ağrı kesici kullanımıdır. Bunlardan kaçınacağız” diye konuştu.

İdrar kaçırma ve çeşitleri

Toplantıda idrar yolu sorunları ve idrar kaçırma hakkında da bilgi veren Tevfik Sarıkaya,

bu durumdan dolayı kişinin sosyal hayatı ve yaşam kalitesinin büyük ölçüde etkilediğine dikkat çekerek şunları anlattı: “Toplumumuzda 65 yaş üzeri erkeklerde yüzde 21.5, kadınlarda da yüzde 57 idrar kaçırma saptanmıştır. İdrar kaçırmanın üç farklı tipi vardır. Bunlardan bir tanesi ‘Aşırı Aktif Mesane’ yani sıkışma tipinde kaçırma. İdrarınız gelince ani bir sıkışma oluyor ve tuvalete yetişemeden kaçırma oluyor. Bu yaşlılarda en çok görülen tiptir. Parkinson gibi kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıkların varlığı sıkışma tipi idrar kaçırmaya neden olabilir. İkinci tipimiz ise stres tipi idrar kaçırmadır. Bu karın içi basıncın artmasıyla oluşan idrar kaçırma durumudur. Bu durum kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Öksürünce, gülünce, hapşırınca idrar kaçırma yaşanabilir. Bu kadınlarda genital bölgedeki kasların zayıflamasından kaynaklanıyor. Son olarak taşma tipi idrar kaçırma daha çok erkeklerde görülüyor. İdrar torbasında biriken idrar ve boşaltamadığı için torba şişiyor ve belli bir kapasiteye ulaşınca o idrarı taşıyamaz oluyor ve taşma şekilde idrar kaçıyor. Prostatlı hastalarda bunu görüyoruz. Hasta idrar kaçıyorum diye gelir ama aslında idrarını yapamıyordur. Kasların zayıflamasına sebep olan şeker hastalığı, alkol kullanımı, kas gevşetici kullanımı, idrar torbasının kasılabilme özelliğini azalttığı için bu tür şikayetlere sebep oluyor.”

Yaşam stili değişikliği ile tedavi

İdrar kaçırmanın tedavisine de değinen Sarıkaya, “Davranışsal ve ilaçsız tedaviler uygulanır. Sıkışma ve stres tipi idrar kaçırmada ilk aşamada davranışsal tedavi uygulanır. İlk adım olarak kafein ve alkol kullanımı kısıtlıyoruz, sıvı alım miktarının ve zamanlamasını ayarlıyoruz eğer hasta kiloluysa kilo vermesini söylüyoruz. Yaşam stili değişikliğiyle idrar kaçırma şiddetinde yüzde 61 azalma görülüyor. Kegal egzersizini öneriyoruz. Kegal egzersizleri kadın ihtiyaçları

doğrultusunda çıkmış olsa da, erkeklerde görülen idrar kaçırma sorununa karşı egzersizlerin faydalarından yararlanılmakta” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet