Ekim Ayı Asgari Geçim Endeksi Açıklandı

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2019 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Memurlar yoksulluk sınırının altında maaş alıyor”...

Yayınlanma:
Ekim Ayı Asgari Geçim Endeksi Açıklandı

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2019 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Memurlar yoksulluk sınırının altında maaş alıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.380,61 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.844,02 Lira olarak belirlendi. Türk Eğitim Sen internet sitesinden yapılan açıklamada, “Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,95 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %1,64 oranında artmış ve 2.624,31 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı ekim ayında 2.494,29 Lira olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2019 verilerine göre günlük 50,039 Lira olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1501,17 olmuştur. Ekim 2019 itibari ile ortalama 4.014,14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %37,4’ünü oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 993,12 olarak belirlenen kira gideri ise Ekim 2019 ortalama maaşının %24,74’üne denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %62,14’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %37,86’sı kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2019 maaşından geriye yalnızca 1.519,76 TL kalmıştır” ifadelerine yer verildi.

KAHVECİ: MEMURLAR YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR

Ekim ayı Asgari Geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Yeniden değerleme oranının %22.58 olarak belirlendiği bir ortamda memur maaşına yapılacak olan %4’lük zammın ne denli yetersiz olduğu bu rakamlarla bir kere daha ortaya çıkmıştır” dedi. Kahveci şunları söyledi; “4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli olan en düşük harcama tutarı aylık 7 bin liraya dayanmıştır. Ama memur maaşları ortalama olarak bu aylık harcamanın ancak %58’ini karşılayabilmektedir. Dolayısıyla memurların büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Ekonomik gerçekler ortada iken, hayallerle maaş belirlemek memur ve emeklilerimizi felakete sürüklemek anlamı taşımaktadır” (BSHA)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet