Hükümet Rutin Turizm Desteklerini Bile Doğru Planlayamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP Hükümeti’nin rutin turizm desteklerini bile doğru planlayamadığını belirterek, “Neredeyse turizm sezonu açılacak, Hükümet Ocak-Şubat 2018 dönemi için 9 bin dolarlık uçak...

Yayınlanma:
Hükümet Rutin Turizm Desteklerini Bile Doğru  Planlayamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP Hükümeti’nin rutin turizm desteklerini bile doğru planlayamadığını belirterek, “Neredeyse turizm sezonu açılacak, Hükümet Ocak-Şubat 2018 dönemi için 9 bin dolarlık uçak desteği açıklıyor. Bu anlayışla turizmde sıçrama mümkün değil” dedi. Budak, Avrupa pazarında kayıp yıl olan 2016’nın rakamlarının yakalanamadığına dikkat çekerek, “Hükümet hala rehavetten çıkabilmiş, turizmi anlayabilmiş değil. OHAL derhal kalkmalı, Avrupa pazarı için etkin bir imaj kampanyası yürütülmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı açıklamada, turizm sektörüne yönelik uçak yakıt desteği ve kruvaziyer turizm desteğini değerlendirdi. Hükümetin uçak krizinin ardından gündeme getirdiği ve 3 yıldır uyguladığı desteklerin olumlu olduğunu ancak doğru planlanamadığını kaydeden Budak, “Turistler ve tur operatörleri, seyahat tercihlerini aylar öncesinden belirler. Bunun için de desteklerin planlama yapılabilmesi için yıl bitmeden açıklanması gerekir ki, tercihler buna göre yapılabilsin. Neredeyse turizm sezonu açılacak, Hükümet, Ocak-Şubat 2018 dönemi için 9 bin dolarlık uçak yakıt desteğini, mart ayının ortasında açıklıyor. Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Nasıl kruvaziyer için hem destekler 2018-2019 dönemi için iki yıllık olarak açıklanıyorsa, uçak yakıt desteği de bu şekilde hem de 2017 yılı bitmeden açıklanmalıydı. Üç yıldır hem biz hem sektör uyarıyor ama bir türlü değişiklik yapılmıyor” dedi.

AVRUPA PAZARINDA SIKINTI SÜRÜYOR

Uçak yakıt desteği kapsamında Almanya, Belçika ve Fransa gibi ülkelere yüzde 20 ek destek sağlanmasının. Avrupa pazarının yeniden kazanılmasına yetmeyeceğini daha kapsamlı bir kampanyaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Budak, “Türk turizmi için en önemli pazar Avrupa. 2017’de turizmde bir toparlanma olsa da, Avrupa pazarı, kayıp yıl olan 2016’nın bile gerisinde kaldı. İki aylık döneme baktığımızda da özellikle Almanya pazarında 2016 yılı rakamlarının gerisindeyiz. Turizmin önemli iki merkezinden biri olan Antalya’ya Ocak-Şubat 2015 döneminde 120 bin, 2016’da 94 bin Alman turist gelirken, 2018’in aynı döneminde gelen Alman turist sayısı 58 bindir. Hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde durum aynı. Düşük sezon tam bir gösterge değil ama yüksek sezon için ipucu niteliğinde. Avrupa pazarındaki düşüşün en önemli sonucu da turizm gelirlerindeki ciddi gerilemedir. Turistlerin kişi başı harcamaları 800 dolar düzeyinden 680 dolara kadar düşmüştür. Kongre turizminde hala ışık yok. Türk turizminin sıçrama yapabilmesi için bir an önce imajın düzeltilmesi gerekiyor. Bunun da ilk adımı OHAL’in kalkması, hukuk ve demokrasiye dönülmesidir. Ayrıca Avrupa’ya yönelik etkin bir kampanya yürütülmelidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet