Yüksek Tansiyon

Yazar Gülsen BirdalYÜKSEK TANSİYONU NASIL DÜŞÜRÜRÜZAh ah Tansiyon ne berbat bir şey. Üzülürüm yükselir sevinirim düşer. Fırıldak oynar durur.Hele 33 yaşında Profesör olmuş değerli Bilim adamı biricik ağabeyimin Tansiyon...

Yayınlanma:
Yüksek Tansiyon

Yazar Gülsen Birdal

YÜKSEK TANSİYONU NASIL DÜŞÜRÜRÜZ

Ah ah Tansiyon ne berbat bir şey. Üzülürüm yükselir sevinirim düşer. Fırıldak oynar durur.

Hele 33 yaşında Profesör olmuş değerli Bilim adamı biricik ağabeyimin Tansiyon yükselmesi ile Felç olup yaşama şansı yok denilip günlerce yoğun bakımda kalıp sonra bir tarafı tutmadan tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşama tutunması gibi.

Özle zor ki anlatamam onu bu halde görmek. Dayanmak tarifi imkânsız bir acı.

Sebep neden acabalar, keşkeler dememek için bu yazı ile sizlere faydam olsun istiyorum.

Tansiyon yükselmesinin birçok sebepleri var. Yaşam tarzı, kullanması sakıncalı ilaçlar, yiyecekler, stres, heyecan, kronik hastalıklar vs gibi birçok etkenler sıralanabilir. Cinayet gibi Cana kast gibi sessizce sizi öbür tarafa yollayabilir bu Tansiyon ya da sakat kalıp yarım insan alabilirisiniz her gün yeniden ölmek gibi. Aman DİKKAT.

Her ne sebepten olursa olsun tansiyon yüksekliği çok riskli bir durum olduğu kesin. Hiç ihmal edilmemesi gereken hafife alınmayacak bir ALARM.

Tansiyon hastalarına ben de dâhil olmak üzere tansiyonu dengeleyen ilaçlar verilir.

İlk başta benim tavsiyem Yaşam düzenizi buna göre ayarlamak olmalı derim. Şimdi Uzmanların önerilerine bir göz atalım.

Yüksek Tansiyonu düşürmenin yöntemleri;

Egzersiz yapmak:

Düzenli olarak yapılan egzersizin tansiyon yüksekliğine sibop olduğu kanıtlanmış. Günde en az 30 dakikanızı ayıracağınız Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme sporları veya aerobik hareketleri ile kolesterolü düşürüp tansiyonu dengeye sokabilirsiniz.

Muz:

Hepimizin kalorisi yüksek diye yemeğe korktuğumuz Muzun içerisinde kalp sağlığını koruyan potasyum olduğunu kaçımız biliriz. Potasyum, sodyumun yani tuzun zararlı etkilerini azaltır. Doğal olarak Tuz, tansiyonu yükselttiğinden muz ile bunun önüne geçebilirsiniz. Uzmanların günde 4700 miligram potasyum almamız gerektiğini söylediklerini de hatırlatayım.

Tuzu en aza indirin:

Tuz, hipertansiyon için en büyük DÜŞMAN hemen yükselten bir gıda. Günde 1500 miligramın üzerinde alındığında ciddi zararlar veren tuzu aslında keşke mümkün olsa da hayatımızdan tamamen çıkartabilsek. Böyle bir alışkanlık edinebilsek tansiyonunuz normale dönecektir.

Sigara yaşamınızda olmasın:

Sigara içindeki nikotin tansiyonu yükseltir. Sigarayı içmek, içilen ortamlarda bulunmak Tansiyon yükselmesi için bir basamak.

Kiloyu azaltın bir dirhem et bin ayıp örter döneminde değiliz:

Kilo fazlalığı kalbin gereğinden fazla çalışmasına, Kalp Damar hastalıklarına, kan basıncının yüksek kalmasına neden olmaktadır. Aşırı kiloluysanız sadece bu sebeple dahi tansiyonunuz yükseleceğini bilmeniz gerekir. Kilo azaltmak ile sağlığınız fiziğiniz moraliniz tansiyonuz normale dönecektir.

Alkol aman yasak:

Günde 1 bardak alınan alkolün kalp sağlığı için faydalı olduğu kabul ediliyor. Ancak 1 bardaktan fazla alınan alkolün tansiyonu yükselttiğini de hatırlatayım tercih sizin.

Stresten alabildiğince kaçın:

Stresten uzak durarak, tansiyonu düşük tutabilirsiniz. Gerçi her taraf Stres yumağı trafik kaos gergin her an patlamaya hazır insanlar dolu ama böyle ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Üzüntü, gerilim korku yaşarsanız tansiyonunuz o oranda fırlama yapacaktır. Tansiyon hastaları stresi kontrol altına alamazlar ise benim önerim uzmanından yardım almanız olacaktır.

Yogada iyi bir çözüm.

Doğru nefes alıp vermek, nefes egzersizleri, tansiyonu düzenleyici etkiye sahip olduğundan Yoğa yapmak da iyi bir Tansiyon düzenleme ve stres atma tekniği olabilir.

Kafeini minimum seviyede tutmak:

Kahvenin aslında sağlığa çok faydaları vardır. Ancak uzmanlar Tansiyon hastalarına günde 2 bardak kahveden fazla içilmemesini önermektedir.

Meditasyon yapmak da görünmez ilaç gibi.

Meditasyonu hayatımıza sokmak, sinir sistemini rahatlatır. Düzenli yapıldığında tansiyonu dengeye sokmaktadır.

Bu saydıklarım yapılamayacak şeyler değil. Tansiyon hastası olmasanız dahi az bir dikkat ile uyguladığınızda sağlıklı kaliteli bir yaşam içinde olursunuz. Sonrasında ah vah diye dövünmek çare olmuyor. Benim bire bir birinci derece yakınımda yaşadığım gibi.

Pozitif güzel düşünce ve yaşam dileklerimle sevgimle kalınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet