Китайският кандидат за ваксина за коронавирус CNBG показва обещание при теста с хора

Потенциалната ваксина, наречена BBIBP-CorV, се разработва от Пекинския институт за биологични продукти, дъщерно дружество на China National Biotec...

Yayınlanma:
Китайският кандидат за ваксина за коронавирус CNBG показва обещание при теста с хора

Потенциалната ваксина, наречена BBIBP-CorV, се разработва от Пекинския институт за биологични продукти, дъщерно дружество на China National Biotec Group (CNBG).

Този кандидат за ваксина е одобрен за програма за спешна ваксинация в Китай, която е насочена към някои работници и други ограничени групи хора с висок риск от инфекция, съобщава Ройтерс.

Дали обаче ваксината може безопасно да предпази човека от болестта COVID-19, която е убила повече от 1 милион души по целия свят, ще стане ясно едва след приключване на текущите крайни етапи извън Китай.

Според Световната здравна организация BBIBP-CorV е един от най-малко 10 проекта за ваксина срещу коронавирус в световен мащаб, четири от които са влезли във фаза III, проведени от китайски учени.

Въпреки че ваксината не причинява тежки странични ефекти, често срещаните леки или умерени нежелани реакции включват треска и болка в местата на инжектиране, според статия, публикувана в четвъртък в медицинското списание Lancet.

Резултатите идват от комбинирано проучване от фаза I и фаза II, включващо над 600 здрави възрастни от 29 април до 30 юли.

Резултатите показват, че нивата на антителата са по-ниски при реципиенти на възраст 60 и повече години и отнема повече време, за да се повишат значително, отколкото при по-младите участници.

Освен BBIBP-CorV, CNBG, подразделение на държавната Китайска национална фармацевтична група (Sinopharm), има и друг подобен кандидат, разработен от различно дъщерно дружество, което се тества в чужбина във фаза 3 и се използва за спешна употреба на Китай. Използва се в програмата.

Миналия месец изпълнителен директор на CNBG заяви, че двамата кандидати могат потенциално да получат условно одобрение за обществено ползване тази година.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet