Най-малко 70% от обществото трябва да бъдат обединени с ефективни ваксини, за да се сложи край на епидемията.

„До колкото повече хора достигне ваксината, толкова по-бързо и ефективно епидемията се поставя под контрол и изчезва с времето.“ Подчертавайки,...

Yayınlanma:
Най-малко 70% от обществото трябва да бъдат обединени с ефективни ваксини, за да се сложи край на епидемията.

„До колкото повече хора достигне ваксината, толкова по-бързо и ефективно епидемията се поставя под контрол и изчезва с времето.“ Подчертавайки, че Covid-19 е вирусна инфекция и че най-ефективният и надежден метод срещу подобни пандемии е ваксинацията, проф. Д-р Тайфун Узбай подчерта, че социалното сътрудничество във връзка с ваксинацията е от съществено значение.

Медицински факултет на Университета Юскюдар, ръководител на катедра по вътрешни медицински науки, съветник на ректора, директор на NPFUAM Проф. Д-р Тайфун Узбай направи оценки на ваксиналните проучвания, които са обнадеждаващи по време на пандемичния процес. 

Най-ефективният метод срещу пандемии е ваксинацията

Подчертавайки, че Covid-19 е вирусна инфекция и най-ефективният и надежден метод срещу подобни пандемии е ваксинацията, проф. Д-р Тайфун Узбай каза: „Учените и организациите за подкрепа на научните изследвания по целия свят реагираха наистина добре на това в знак на солидарност. Вече имаше усъвършенствана технология за ваксиниране. Освен това вече имаше проучвания за разработване на ваксини срещу семейството на вирусите, към което принадлежи този вирус. За кратко време започнаха много проучвания за ваксинация и за кратък период от една година тези проучвания дадоха резултат."
В света има над 200 проучвания за ваксини, които можем да окачествим като сериозни и около 10 от тях са достигнали фаза III, която е последният етап на оценка преди лиценза."

Безопасността и ефективността на всички ваксини са тествани

Отбелязвайки, че ваксината, произведена от компанията Sinovac в Китай, която Министерството на здравеопазването е поръчало и обяви, че ще се прилага безплатно, е една от тях. Д-р Тайфун Узбай каза следното:

„Тази ваксина не е обект на различен процес на контрол от настоящите ваксини като Biontek-Pfizer, Moderna, Oxford и др. Надеждността и ефикасността на всички ваксини се тестват и тестват на етапи на фаза със същите методи. Данните се представят прозрачно на научния и контролния орган. Споделя се и с обществеността. Например, когато един от доброволците, получили тази ваксина, почина в Бразилия, заявленията бяха спрени незабавно и ситуацията беше проучена. Проучванията продължиха, след като беше доказано, че смъртта не е свързана с ваксинацията. Не е възможно стартирането на заявлението без обявяване на резултатите от фаза III, оценка и контрол на качеството на продукта, който ще се прилага. Министерството на здравеопазването също има ясно изявление по този въпрос. След извършване на необходимия контрол и оценки, продуктът ще бъде лицензиран и ще се използва широко. По време на цялата фаза на проучванията няма значителна разлика в страничните ефекти и ефектите между ваксините, произведени с различни техники, които понастоящем наближават да бъдат лицензирани. Следователно засега не е възможно да се оцени ваксината Sinovac, която ще дойде от Китай по различен начин от останалите по отношение на страничните ефекти и ефективността. " 

Няма значителна разлика в безопасността и ефикасността между двете ваксини

Посочвайки, че ваксината Biontech-Pfizer се нуждае от съхранение при -70 градуса, ефектът от ваксината може да бъде загубен, ако не се спазват условията за съхранение. Д-р Taйфун Узбай каза: „Ваксината трябва да се доставя с чувствителна верига, докато не се стигне до приложението от производствената линия. Следователно Германия и страните, които се стремят към тази ваксина, създават подходяща инфраструктура. Въпреки че трае известно време след напускане на -70, прекъсване във веригата за доставка може да причини проблем, който води до неефективност. Поради тази причина на местата, където ще се съхранява и / или съхранява тази ваксина, трябва да се изпълни изискването за -70 градуса. Това означава минимална инвестиция от 10-15 хиляди долара за всяка единица за съхранение. Докато 10-15 хиляди долара може да са достатъчни за аптека, цената може да се увеличи с нарастването на обема на склада. Освен това разумният срок не трябва да се надвишава, така че ваксината да не се влоши, докато достигне до човека, на когото ще бъде приложена. Няма такъв проблем с ваксината Sinovac, която обсъдихме. Неговото изпращане и съхранение е възможно с конвенционални методи, които познаваме. В резултат на това няма съществена разлика между двете ваксини по отношение на безопасността и ефикасността въз основа на текущата ситуация и наличните данни."Ваксината Biontech изисква инвестиции в инфраструктура и по-внимателна верига за доставка по отношение на съхранението и изпращането."

Китайската ваксина се произвежда с класическа инактивирана техника на ваксина.

Позовавайки се на разликата между неактивната ваксина и иРНК ваксината, проф. Д-р Тайфун Узбай даде следната информация:

„Най-важната разлика между тези две ваксини е, че тяхната производствена техника и стратегии са различни. Китайската ваксина се произвежда с класическата инактивирана ваксинална техника. Изолираният и убит или отслабен вирус се инжектира в тялото и се въвежда в имунната система. Това е много стара и позната техника. Много ваксини, произведени с тази техника, се използват отдавна. Почти нямаме ваксина, произведена с тази техника. Ваксината Biontech-Pfizer, от друга страна, е произведена по нов метод, който наричаме технология за пратеник РНК (mRNA), която ще се използва за първи път в света. Компаниите Uğur Şahin и Biontech от години работят по производството на ваксини срещу някои видове рак с тази техника. Когато се появи пандемията Covid-19, техниката се използва за производство на ваксини срещу вируса.

Според резултатите от проучванията, докато е постигната достатъчна ефективност, не са открити значителни странични ефекти.

иРНК е едноверижна биомолекула, произведена от ДНК, основният генетичен материал за много живи същества. Той може да достигне до цитоплазмата, преминавайки през клетъчното ядро ​​и пренася генетичната информация, съхранявана в ДНК, до местата за синтез на протеини, наречени рибозоми. В такава ваксина се използва иРНК, която съдържа информация за протеини от копия, които позволяват на Covid-19 да се прикрепи към клетките, когато попадне в тялото. Тази иРНК се отчита в клетките на нашето тяло и се превръща в копие протеини. Те не могат да причинят заболяване без останалата част от вируса, т.е. те са неефективни. Веднага след като защитните клетки в имунната система на нашето тяло видят тези протеини, те възприемат тези протеини като „чужди вещества“ и започват да произвеждат защитни молекули, които наричаме антитела. По този начин е възможно да разпознаем COVID-19 и да го неутрализираме, без да се разболяваме. Той изчезва след предаване на мРНК съобщението. Теоретично не се очаква да предизвика друга реакция в тялото Ви. Резултатите от краткосрочните проучвания не сочат към основен проблем, но трябва да видим резултатите, получени с дългосрочно приложение в голяма аудитория, за да докажем надеждността на тази нова технология при предизвикване на сериозен страничен ефект или друга реакция. В резултат на това китайската ваксина е стара, германско-американската ваксина се основава на нова и различна технология. Ще видим в дългосрочна практика дали иРНК ваксините са по-ефективни и по-безопасни от класическите. "

70% ваксинация е от съществено значение, ако искаме да сложим край на епидемията

Подчертавайки значението на ваксинацията с цел прекратяване на епидемията или намаляване на скоростта на разпространение, проф. Д-р Тайфун Узбай каза: „Ако искаме да сложим край на епидемията, трябва да съберем поне 70% от обществото заедно с ефективна ваксина. Колкото повече хора достига до ваксината, толкова по-бързо и ефективно епидемията може да бъде контролирана и да изчезне с течение на времето. Тук е необходимо държавите да имат рационални програми за ваксинация, да произвеждат достатъчно дози, за да посрещнат хората и да подкрепят дейностите по ваксиниране в обществото. Социалното сътрудничество е от съществено значение. Ако обществото избягва ваксинацията и не осигурява достатъчно ваксини, пандемията продължава да създава проблеми до степен, която нарушава ежедневните дейности, въпреки че темпът на епидемията се забавя. "Това в дългосрочен план няма да е добре за икономиката", каза той.

Можем да получим всяка ваксина, лицензирана от Министерството на здравеопазването. 

Отбелязвайки, че иска да подчертае значението на ваксинацията, вместо да подчертае каквато и да е ваксина, проф. Д-р Taйфун Узбай каза: „Можем да получим всяка ваксина, лицензирана от Министерството на здравеопазването, след приключване на необходимите фазови проучвания. Тук предпочитанието може да бъде лично. В Китай, който иска, може да получи германската ваксина. Докато се доставя в достатъчна доза и се използва. Ако не могат да се осигурят достатъчни дози от различни ваксини и има само една възможност, е необходимо ваксината да бъде предоставена и одобрена от Министерството на здравеопазването. Кой ще получи ваксината е отделен въпрос за планиране и стратегия. Необходимо е да се вслушаме в предложенията на научни съвети, експерти по обществено здраве, вирусолози, микробиологични и инфекциозни експерти. Съответните научни власти в областта ще направят най-валидното планиране. Както във всяка държава, вероятно ще започнем първо със здравен персонал и рискови групи. С течение на времето ваксинацията ще се разпространи в по-широките слоеве на обществото “, каза той.

Можете да получите ваксината с лесен достъп.

Отбелязвайки, че краткосрочните резултати от изследванията показват, че няма съществена разлика между ваксините, които в момента се използват по отношение на ефикасността и безопасността, проф. Д-р Тайфун Узбай каза следното:

„Що се отнася до лекарствата и ваксините, ние намираме старите лекарства, които отдавна се използват в по-широката общност, за по-безопасни. Това обаче не означава прекалено консервативен подход към нова и ефективна технология. Ако го направим, можем да останем зад научните разработки. Препоръчвам ви да имате ваксина, до която можете лесно да стигнете, одобрена от министерството с тестове за качество и безопасност. Приложението на лекарства и ваксини в медицината се извършва въз основа на полза / вреда. Ако рискът, който поемате, когато нямате лекарство или ваксина, е по-голям от риска, който поемате, когато не го правите, особено ако този риск може да доведе до смърт, тогава трябва да използвате лекарството или ваксината, без да се притеснявате за дългосрочни странични ефекти, които са несигурни и е малко вероятно да излязат. Covid-19 е смъртоносен вирус и ние не знаем много добре как убива. Също така може да убие хора, които никога не са пушили, спортисти, млади и изключително здрави. Вместо да получим Covid-19, ваксинирането изглежда много важно както от гледна точка на способността ни да се върнем към нормалния живот веднага щом този проблем изчезне, така и за нашата собствена безопасност. В такава среда ангажирането в дискусии, основани на теории на конспирацията, далеч от научни основания и факти, и отхвърляне на ваксината, поемане на значителен риск, който може да доведе до сериозни щети или загуба на живот.
 От друга страна, ако броят на мислещите по този начин се увеличи твърде много, това означава, че пандемията ще се разшири. "

Източник: Информационна Агенция Хибя /Hibya Haber Ajansı/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet