Страхът от ваксините за COVID-19 е неоснователен

Заявявайки, че периодът на защита на ваксината все още не е известен и това ще се види след време, специалист по инфекциозни болести...

Yayınlanma:
Страхът от ваксините за COVID-19 е неоснователен

Заявявайки, че периодът на защита на ваксината все още не е известен и това ще се види след време, специалист по инфекциозни болести в Здравния център Анадолу Доц. Д-р Елиф Хакко каза: „Ако ваксинирането се извършва с определена скорост в обществото, темпът на епидемията ще намалява и по-малко хора ще се разболяват. Ще отнеме време, за да насадим обществата, трябва да бъдем търпеливи. Дотогава спазването на правилата за носенето на маска, дистанция и хигиена е задължително. Човек не трябва да се колебае да се ваксинира. Всяка ваксина, която има лиценз, е научно безопасна, трябва да се прави със спокойствие ”.

Отбелязвайки, че има няколко ваксини, които все още не са лицензирани, но проучванията на Фаза 3 са на път да приключат, специалистът по инфекциозни болести в Здравния център Анадолу Доц. Д-р Елиф Хакко каза: „Едната е неактивната или мъртва вирусна ваксина на Китай, другата е m-RNA /и- РНК/ ваксината на Германия и Америка, а другата е британската ваксина срещу аденовирус с вектор. Ваксината, произведена в Китай е ваксината, направена по най-стария известен метод, а именно мъртвият вирус- като цяло няма проблем с надеждността, но все още не знаем за нейната ефективност, тъй като проучвания от фаза 3 не са публикувани. Ваксината m-RNA /и-РНК/, произведена в Германия, се прилага в тялото по метод, предварително тестван в ракови ваксини, а именно чрез зареждане на протеин от гена на пратеника към вируса и тялото произвежда имунни клетки, сякаш е срещнал вирус. Установено е, че е 95 процента ефективен в резултатите от проучване Фаза 3, също така и че е надежден и няма сериозни странични ефекти, различни от болки в ръцете и лека треска. Със същия метод компания в Америка произвежда ваксина. Ваксини с аденовирусен вектор, при които друг вирус се използва като носител, са произведени във Великобритания и Китай. „Резултатите от надеждността на тези ваксини също са много добри, но е установено, че тяхната ефикасност е малко по-ниска от другите ваксини“

Досега не са докладвани сериозни нежелани реакции при ваксини от Германия, Америка и Китай

Специалист по инфекциозни болести Доц. Д-р Елиф Хакко заяви, че ефективността на ваксините, произведени от Германия и Америка, е над 90 процента. Добави и : "Ваксината срещу мъртвите вируси на Германия, Америка и Китай нямат сериозни странични ефекти, съобщени досега. Някои неврологични странични ефекти се срещат при 2 пациенти във ваксината на Англия, но се твърди, че те не са свързани с ваксината. Освен това се наблюдават леки странични ефекти като болка в ръката, лека треска и неразположение “.

Отбелязвайки, че е видяно колко хора са били болни и убити от вируса, Доц. Д-р Елиф Хакко каза: „За съжаление, ние не разполагаме с ефективни лекарства за лечение. Поради тази причина е най-добрият вариант не само за нас самите, но и за нашите рискови роднини да не се разболеят и да не се заразят, е ваксината. В миналото ваксините са били лек срещу много болести-убийци и ще продължават да бъдат. В допълнение към това, което ще направи живият вирус, ваксините не могат да имат странични ефекти. Така, че нека не се колебаем да се ваксинираме. Всяка ваксина, която има лиценз, е научно безопасна, трябва да се прави без никакви притеснения ”.

Не трябва да се вярва на информация за ваксини без каквато и да е основателна причина!

Заявявайки, че особено тези от рисковата група трябва да бъдат ваксинирани, но работещите и активни хора с потенциал за заразяване трябва да бъдат ваксинирани, Доц. Д-р Елиф Хакко каза: „Бих предложила да не разчитаме на ненаучна, неоснователна информация, която би променила генетичния ни код, особено за ваксината с m-RNA /и-РНК/. Антиваксинацията често се използва от някои лекари, журналисти и известни хора, които наскоро се появиха с желанието да станат популярни. Благодарение на ваксините днес едра шарка е напълно унищожена, децата не умират от морбили и няма деца с увреждания поради полиомиелит. Животът се спасява с този метод, който е и най-безопасен и най-евтин. Ваксината е едно от най-важните изобретения на човечеството. Нека бъдем за науката и да не приемаме сериозно нищо друго освен това, което науката казва. В миналото огнищата са били от 2-3 години, но сега имаме оръжие като ваксина. Поради това смятам, че този период ще бъде по-кратък, но не е възможно да се даде точна дата кога епидемията ще приключи ”.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet