ФАРЕНГИТИТЕ И СИМПТОМИТЕ НА COVID-19 МОГАТ ДА СЕ ОБЪРКАТ

От голямо значение е да бъдете предпазливи и да се консултирате с лекар- специалист. Професор в Катедрата по Оториноларингология, болница...

Yayınlanma:
ФАРЕНГИТИТЕ И СИМПТОМИТЕ НА COVID-19 МОГАТ ДА СЕ ОБЪРКАТ

От голямо значение е да бъдете предпазливи и да се консултирате с лекар- специалист. Професор в Катедрата по Оториноларингология, болница Мемориал Шишли-  Д-р Явуз Селим Пата, даде информация за приликите и разликите между фарингита и симптомите на инфекция Covid-19.

Фарингитът възниква в резултат на възпаление на областта в гърлото, наречена фаринкса. Понякога това се случва в резултат на вируси, бактерии или гъбички, или понякога в резултат на дразненето на тази област. Фарингитът може да се види и дори да стане хроничен поради продължително дишане в устата поради запушване на носа, изтичане на стомашна киселина нагоре при рефлуксна болест, дразнене на гърлото, отстраняване на сливиците или алергии. Симптомите на фарингит включват дразнене, парене и болка в гърлото. Изтичане от носа, дрезгавост, треска и слабост също могат да се наблюдават в напредналите стадии на заболяването. Наличието на някои находки при инфекция с Covid-19 може да доведе до объркване на тези две заболявания.

Дишането на чист въздух е много важно

Новата пандемия на коронавирус също донесе необходимостта от носенето на маска в живота на хората, за да се предпази от вируса и да предотврати разпространението му. Маските, носени в продължение на дълги часове, карат хората с алергии да дишат през целия ден като запушват носа си. Това може да раздразни гърлото и да развие фарингит. Много е важно да излезете на чист въздух, като премахнете маската в подходяща среда. Медицинската история на пациента също е от значение. „Пациентът има ли фарингит на всеки 2 до 3 години или често? Консумирал ли е напоследък студени напитки, които ще дразнят гърлото му? Можеше ли да остане на студа и да настине? " Причините за заболяването се изследват с тези въпроси. Сезонните преходи са времената, когато тези заболявания са най-често срещани. Тъй като температурите на въздуха варират дори през деня, предпочитаните от човека тънки или дебели дрехи също могат да накарат човека да настине лесно.

Не всяко възпалено гърло е симптом на Covid-19, но ...

Тъй като Covid-19 е инфекция, предавана от дихателните пътища и чието първо местоположение са горните дихателни пътища и особено областта на гърлото, симптомите на фарингит, които се развиват в резултат на който и да е микроб, могат да се появят и в Covid-19. Не е възможно пациентът да различи тези две заболявания от симптомите, които чувства, затова трябва да се потърси специалист. Не е възможно да се разбере дали пациент, постъпил в отделението по оториноларингология с възпалено гърло, е Covid-19 или не само от външния вид на гърлото. Ако пациентът има дразнене в гърлото, ако запушването на носа не е причинено от рефлукс, алергия и отстраняване на сливиците, ако се смята, че има признаци на инфекция, този път се проверяват допълнителни симптоми.

Ако пациентът е в рисковата група, той трябва да бъде тестван.

При остър фарингит се наблюдават зачервяване, оток или възпаление под формата на жълти и бели петна в напреднали снимки в областта на гърлото. За да бъдете напълно диагностицирани, е необходимо да погледнете общата картина. Трябва да се определи дали пациентът има оплаквания като треска, слабост, главоболие и кашлица. В светлината на тези симптоми може да се подозира или елиминира, ако има Covid-19. Тази възможност винаги трябва да се има предвид, особено по време на пандемичния период. Ако общото състояние на пациента също е обезпокоително, ако той е в рисковата група, пациентът трябва да бъде тестван за Covid-19, без да губи време. Ако симптомите продължават, дори ако тестът Covid-19 на пациента е отрицателен, пациентът трябва да бъде внимателно наблюдаван и предупреждаван за това. Ако клиничната картина продължава със симптомите на Covid-19, е необходимо тестът да се повтори няколко дни по-късно. Тъй като тези две заболявания не могат да бъдат ясно разделени, е много важно да бъдете внимателни.

Симптомите при инфекция с Covid-19 могат да варират в зависимост от пациента

Загубата на обоняние и вкус не е симптом на фарингит. Загубата на обоняние и свързаното с него вкус може да се види в някои случаи, но не във всеки случай на Covid-19. Възпалено гърло може да не се срещне при всеки случай на Covid, като загуба на усещане за вкус и мирис. Симптомите на инфекция с Covid-19 също не са напълно ясни. Симптомите са индивидуални и могат да варират от човек на човек. Докато някои хора дори не осъзнават, че е Covid-19, някои случаи могат да доведат до загуба на живот.

Леченията не трябва да се отлагат през този период.

По време на пандемичния период много хора се колебаят да отидат в болницата със загрижеността да получат Covid-19 и поради това нарушават лечението си. Тази ситуация може да причини много прости заболявания да се превърнат в сериозни заболявания. Всяка затворена зона, където хората са заедно на тълпи, може да бъде достатъчна за лесното предаване на коронавирус. Поради тази причина е необходимо да се действа стриктно в съответствие със социалната дистанция, използването на маски и хигиенните правила във всяка среда, в която присъстват други хора, независимо дали са затворени или отворени.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet