10 СЪВЕТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ ЗДРАВЕТО НА ГРЪБНАКА!

В процеса на пандемия Covid-19, която засяга целия свят; Широкото използване на карантини, продължителен престой у дома, заседнал живот...

Yayınlanma:
10 СЪВЕТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ ЗДРАВЕТО НА ГРЪБНАКА!

В процеса на пандемия Covid-19, която засяга целия свят; Широкото използване на карантини, продължителен престой у дома, заседнал живот и работа от разстояние, известни още като телекомуникация, застрашават здравето на гръбначния стълб и водят до нарастване на постуралните нарушения. От болница Аджъбадем Бакъркьой  специалист по физикална терапия и рехабилитация Проф. Д-р Берна Тандер „В този процес; С добавянето на тревожност и стрес, причинени от заседнал живот и несигурност, към удължаването на времето, прекарано пред компютри, телефони и таблети, проблемите с опорно-двигателния апарат и болката започват да се наблюдават все по-често и заемат сериозно място в общественото здраве. „Трябва да избягваме тези грешки възможно най-скоро и да обърнем внимание на някои правила за защита на здравето на гръбначния ни стълб, тъй като някои от погрешните ни поведения, които влияят отрицателно на гръбначния ни стълб и стойката по време на пандемичния процес, ще доведат до значително намаляване на качеството ни на живот в бъдеще.“ Специалист по физикална терапия и рехабилитация проф. Д-р Берна Тандер обясни 10 съвета за защита на здравето на гръбначния стълб в пандемията и направи важни предупреждения и предложения.

Не седнете по-дълго от 45 минути

Седенето постоянно променя начина на натоварване на мускулите, които се противопоставят на гравитацията, което води до намаляване на силата. По същия начин тези, които прекарват дълго време в седене на бюро, съкращават мускулите на задните крака и увеличават мускулното напрежение, след известно време това може да причини болки в гърба. По време на пандемичния процес трябва да организираме домашната работна среда при подходящи условия, в противен случай ще имаме постоянни оплаквания от гръбначния стълб. Ограничаването на времето за седене е много важно, максималното време за седене трябва да бъде 45 минути на сесия. Необходимо е да правите малки почивки на всеки тридесет минути, да се изправяте веднъж на час и да се разтягате.

Не кръстосвайте краката си

Грешните позиции, като например кръстосване на краката за дълго време, докато седите, поставянето на коленете под седалката задействат болката в коляното, докато седенето ниско увеличава болката в тазобедрената става. И двата крака трябва да докосват земята еднакво. Също така по време на работа в домашна среда; не на пода, леглото или дивана; Трябва да работим седнали на бюро и на подходящ учебен стол. В противен случай целият гръбначен стълб ще бъде по-болезнен поради лошо разпределение на натоварването.

Не накланяйте главата си напред

Глава наклонена напред; Днес това е много често срещано разстройство на позата сред работещите дълго време на бюрото. Задържането на главата наклонена напред на всеки 2,5 инча увеличава натоварването на прешлените на врата два пъти. Когато гледаме мобилен телефон или таблет, накланянето на главата ни напред под ъгъл от 30 градуса за дълго време поставя 3-4 пъти собственото ни тегло на главата върху гръбначния ни стълб. Увеличаването на натоварването инициира влошаване на диска, причинявайки процес, който води до втвърдяване, дехидратация, разкъсване и херния с течение на времето. За да са здрави врата и стойката ви, трябва да поставите монитора на компютъра на 50-75 сантиметра от очите си, а средната точка на екрана на компютъра трябва да е малко под нивото на очите. Трябва да се има предвид и възможността двата монитора да се използват еднакво при настройка на двоен монитор. В този случай и двата монитора трябва да бъдат поставени един до друг, така че да се съберат визуално на нивото на носа.

Уверете се, че вашият стол е ергономичен

Работният стол трябва да е ергономичен; Необходимо е също така да се обърне внимание на факта, че достига поне до лопатките, облегалката се увива около арката на талията и че е леко наклонена назад. Докато седите на стола или дивана, талията ви трябва да докосва облегалката на стола. Ако не е в контакт, подпомагането на лумбалната кухина с малка възглавница може да предотврати гръбначни мускулни болки или болки в гърба. Работата на много нисък стол може да причини болезнен проблем в предната част на коляното, а стол с височина, която не докосва земята, може да причини гръбначни болки. Идеалната височина е приблизително, когато двете ръце са поставени под краката, като краката леко докосват земята в права позиция.

Избягвайте внезапни завъртащи движения

Специалист по физикална терапия и рехабилитация проф. Д-р Берна Тандер „Много е важно за тези, които вършат работа на бюрото, като седят дълго време, да поставят всички необходими материали на лесно достъпни места, преди да започнат работа. „Вземането на нещо от земята, внезапното достигане нагоре или обръщането, за да достигнете до материалите, които търсите, може да причини тежки мускулни контракции или лумбална херния.

Поставете лактите правилно

Когато използвате клавиатурата, трябва да се обърне внимание на ергономичните правила, да се внимава да не се огъват прекалено много или да не се отварят лактите, да се държи предмишницата успоредна на земята и да не се разтягат ръцете твърде много. Също и гръбначния стълб; особено раменете и ръцете трябва да са отпуснати. Други условия на труд; Това може да причини компресия на нервите на нивото на лакътя и китката, както и болки в гърба и шията. При проблеми в лакътя; Достатъчно ще е, ако лакътът не почива на твърди подове и ръцете не стоят дълго в наведено положение.

Говорете с мобилния телефон през слушалки или високоговорители

Хора, които гледат технологични екрани дълго време или които говорят дълго време, стискайки телефона между ухото и рамото си; През последните години се появи нова диагноза - болест, която е преведена на турски като „болест на джобната шия“. Когато главата е права, гравитацията упражнява надлъжна сила, увеличаването на ъгъла между шията и вертикалната равнина увеличава приложената сила. Рискът от развитие на заболяване на джобната шия се увеличава, когато шията е по-далеч от раменете. Тежестта на заболяването варира от човек на човек; Може да причини много оплаквания от хронично главоболие до увреждане на диска или изтръпване на ръцете до изтръпване. Докато говорите по телефона пред компютъра, е необходимо да обърнете внимание или на включване на високоговорителя, или на използване на слушалки.

Обърнете внимание на легналото положение

Въпреки че обръщаме внимание на позата си, докато стоим или седим, може да не правим същото, докато лежим. Въпреки това, правилното ни легнало положение, особено по време на дълги часове на сън, може да ни даде възможност да започнем деня енергично. На първо място, трябва да легнем, като защитим физиологичните извивки на тялото си, матракът трябва да е твърд и плосък и да не извира с телесно тегло. Възглавницата не трябва да е твърде ниска или твърде висока, трябва да е достатъчна, за да поддържа депресията на врата. Твърде меките възглавници са вредни, докато твърде твърдите и високи възглавници карат главата да виси и да опъва врата. Лека височина може да се постави под коленете, докато лежите по гръб, а възглавница може да се постави между краката, като леко огънете коляното, докато лежите отстрани.


Избягвайте тези грешки в храненето!

Колкото по-голяма е продължителността на престоя у дома; С повишената тревожност и изключителния комфорт да си у дома, теглото ви може да се увеличи твърде много, да излезе извън контрол и да застраши здравето на гръбначния ви стълб. Също; Мускулната слабост поради намалено движение и намаляване на метаболизма поради намаляване на общия разход на калории също ще улесни наддаването на тегло. Докато работите, трябва да предпочитате да пиете вода, вместо да имате нездравословна храна на бюрото си. Освен това трябва да се избягва консумацията на сладкиши, преработени храни и храни, които съдържат прекомерна сол. За здравето на гръбначния си стълб трябва да консумирате 2-3 литра вода на ден. 60 процента от нашето тяло се състои от вода, консумацията на по-малко вода или дехидратацията отслабва структурата на мускулите и дисковете, прави ги уязвими към увреждания и причинява бавно възстановяване.

Уверете се, че спортувате редовно

Специалист по физикална терапия и рехабилитация проф. Д-р Берна Тандер „Без значение на каква възраст сме, трябва да имаме определен брой редовни ежедневни дейности за здравето на мускулите и костите си. Не трябва да се забравя, че най-ефективният метод на лечение е да се предотврати появата на проблема и да се упражнява възможно най-много с подходящо оборудване, като се работи с прекъсвания. Леките и умерени упражнения укрепват имунната система и намаляват безпокойството. Необходимо е да се избягва заседнал живот, да се спортува или да се ходи поне половин час на ден. " казва.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet