ABD yaptırım riski nedeniyle sınırlı satış bekleniyor

Dünya borsalarında yorgunluk işaretleri artıyor. Beklentilerin üzerinde gelen işsizlik başvurusu verisi ve Ek Mali Paket görüşmelerinin tıkanması sonrası ABD hisse senetlerinde sınırlı kayıplar görülüyor. Boris Johnson’un...

Yayınlanma:
ABD yaptırım riski nedeniyle sınırlı satış bekleniyor

Dünya borsalarında yorgunluk işaretleri artıyor. Beklentilerin üzerinde gelen işsizlik başvurusu verisi ve Ek Mali Paket görüşmelerinin tıkanması sonrası ABD hisse senetlerinde sınırlı kayıplar görülüyor. Boris Johnson’un anlaşmasız Brexit sonucuna hazırlıklı olun açıklaması üzerine GBP değer kaybederken, avro yükselişini sürdürüyor.


Türkiye varlıklarından çelişkili mesajlar geliyor. ABD ve AB yaptırımları endişesiyle Türk lirası, CDS, yerel tahvil ve eurobond piyasalarında kayıplar görülüyor. Buna karşın hisse senedi piyasası görece daha güçlü. Normalde kura duyarlı olan banka hisseleri yabancı alışlarıyla yükseliyor.
ABD yaptırımı endişesiyle Borsa İstanbul’da satıcılı bir açılış bekliyoruz. Türkiye ETF’lerinin ve sabah saatlerinde Türk lirasının seyri kayıpların sınırlı olacağına işaret ediyor. Ancak asıl tepkiyi bugün göreceğiz.
İyimser yorum. Trump zamanında bu sürecin yaşanması Türkiye’nin bu süreci daha hafif atlatmasını sağlayabilir. Kötümser yorum... Biden döneminde yaptırım riski eskisine göre daha yüksek olacak. Piyasalar bu riski henüz fiyatlamıyor.


Biz geleneği bozmayarak, bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ediyoruz. Zayıf dolar, düşük faiz, gelişmekte olan piyasalara güçlü para girişi ve cazip değerlemeler Borsa İstanbul’u destekliyor. ABD ve Avrupa yaptırımı endişesiyle gelebilecek sert satışları alım için fırsat olarak görüyoruz.


Haberler & Makro Ekonomi
AB liderleri Türkiye’ye sert yaptırımlardan kaçındı

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde hali hazırda iki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanının bulunduğu kara listeyi genişletme çalışması yapılmasına karar verildi. Bu kararla birlikte yaptırım listesine daha fazla Türk vatandaşı ve bazı şirket ile kamu kurumlarının girmesi mümkün olacak. Yunanistan’ın, Avrupalı kurumlardan Türk şirketlere finansman yasağı gibi daha sert önlem teklifleri ise reddedildi. Avrupa Birliği Mart ayına kadar Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerini izleyerek daha sert yaptırımların getirilip getirilmeyeceğini değerlendirecek. (Bloomberg HT)

Moody’s
Teknik bir değişiklikten ötürü Moody’s Türk Bankalarının uzun vadeli döviz cinsi mevduat notlarını arttırırken, görünümü negatif olarak korudu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet