Alageyiklerin Yaşam Alanı Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü anavatanı Türkiye olan alageyik (Dama dama) için koruma, üretim ve salım çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Antalya Manavgat’ta doğaya...

Yayınlanma:
Alageyiklerin Yaşam Alanı Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü anavatanı Türkiye olan alageyik (Dama dama) için koruma, üretim ve salım çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Antalya Manavgat’ta doğaya salımı yapılacak 15 alageyik, ile Muğla Köyceğiz’de salımı yapılacak 8 alageyik 10 günlük adaptasyon sürecine alındı.

2020 yılı içerisinde Alageyik Yerleştirme Sahası olarak ilan edilen Manavgat-Kapan Bölgesine, nesli tükenme tehlikesi altındaki bu endemik türden, Eşen Adası Alageyik Üretme İstasyonunda üretimi gerçekleştirilen 15 erkek 15 dişi alageyiğin yerleştirilmesi planlandı.

ADAPTASYON ALANI OLUŞTURULDU

Bu kapsamda sahaya 3,200 m² büyüklüğünde, içerisinde hayvanların gizlenmesine ve beslenmesine uygun alanların bulunduğu, 2 metre yüksekliğinde örgü çit telle çevrilmiş adaptasyon alanı oluşturuldu. Ayrıca telin iç kısmında hayvanların dış ortamı görüp strese girmemesi için 2 metre yüksekliğinde gölge tül çekildi. Bunun yanında hayvanların geçici su ihtiyacını karşılayacak yalak ve sulama sistemi ile yemlikler de konuldu. Erkek alageyiklerin boynuzlarını attığı dönem olan Nisan-Mayıs ayında, dişi bireylerin ise eşleşme dönemi olan Eylül-Ekim ayında taşınmasının planlandığı yerleştirme programına göre Eşen Adası Alageyik Üretme İstasyonundaki yakalama kapanları vasıtasıyla yakalan 15 erkek alageyik doku ve kan örneklerinin alımı gibi tüm gerekli tedbirleri alan uzman bir ekip tarafından salımın gerçekleştirileceği bu adaptasyon alanına getirildi.

SÜRECİN SONUNDA DOĞAL ORTAMA SALINACAK

Bu çalışmalar kapsamında 6 adet alageyiğe uydu bağlantılı veri aktaran tasma takan DKMP ekipleri, adaptasyon alanına bir adet karavan da götürerek 10 günlük adaptasyon sürecini 7/24 yakından takip ediyor. Adaptasyon süresi sonunda ise alageyikler doğal ortamlarına salınacak.

KÖYCEĞİZ’E 24 ALAGEYİK BIRAKILDI

Yine Antalya Düzlerçamı bölgesinden yakalanan 8 adet erkek alageyik Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına yerleştirilmek üzere adaptasyon sürecine alındı. Bölgeye yerleştirme çalışmalarına 9 Mayıs 2013 tarihinde başlandı ve bu 8 alageyik ile beraber toplam 24 alageyik yerleştirildi. Tespitlere göre alanda 36 adet alageyik yaşıyor.

ÜRETİM ÇALIŞMALARI 1970’TE BAŞLADI

Ülkemizde Antalya Düzlerçamında bulunan alageyiklerin Dünyadaki diğer alageyiklerin atası olduğunu ve son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise “Bu türün gelecek nesillere aktarımı ve popülasyonunun artırılması için ilk çalışma 1966 yılında Antalya ili Düzlerçamı bölgesinde 1750 hektarlık alanın koruma sahası olarak ilan edilmesi olmuş ve daha sonra tabii yaşama alanlarının hemen yanında Düzlerçamı Alageyik Üretme İstasyonu 1970 yılında Bakanlığımız tarafından kurulmuştu. Toplam 7 adet alageyikle başlanan üretim çalışmaları 2003 yılına kadar devam etti, merkezde alageyiklerin sayısının artması ve üretim merkezindeki besin bitkilerinin azalması ile birlikte, stres, kolay hastalanma ve üreme kabiliyetlerinde gerilemeler üzerine Düzlerçamı-Eşenadası bölgesinde yeni bir bölgede üretim çalışmalarına devam edildi” diye konuştu.

110 ALAGEYİKLE ÜRETİM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Eşen Adası Alageyik Üretme İstasyonunda bugün itibarıyla 110 alageyikle üretim çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Bakan Pakdemirli “Manavgat’ta doğaya salacağımız alageyikler de bu üretme istasyonumuzdan temin edildi. Daha önce başka yerlere de nakiller yaptık. Dilek Yarımadası Milli Parkına ve Muğla Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına bu istasyonumuzda üretilen alageyiklerden salımlar gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. Sahip olduğumuz bu endemik türün yok olmaması ve sayısının artması için Bakanlık olarak her türlü tedbiri aldıklarını belirten Bakan Pakdemirli, “İstasyon dışındakilerle birlikte ülkemizde toplam 300-350 adet alageyiğin olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. (BSHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet