Aşı Öncesi Antikora Baktırmak Gerekir mi?

Türk Toraks Derneği, aşı olmadan önce antikor testi yapılıp yapılmaması gerektiği ile ilgili açıklamada bulundu. Büyük kitlelerin aşılanması durumlarında herkese antikor testi yapılmasının hem teknik olarak zor hem de yüksek maliyetli olduğu dile getirilen açıklamada, aşılanmadan önce rutin olarak antikor bakılmasının önerilmediği ifade edildi.

Yayınlanma:
Aşı Öncesi Antikora Baktırmak Gerekir mi?

Türk Toraks Derneği, aşı olmadan önce antikor testi yapılıp yapılmaması gerektiği ile ilgili açıklamada bulundu.

Büyük kitlelerin aşılanması durumlarında herkese antikor testi yapılmasının hem teknik olarak zor hem de yüksek maliyetli olduğu dile getirilen açıklamada, aşılanmadan önce rutin olarak antikor bakılmasının önerilmediği ifade edildi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, “Nötralizan antikorlar, özel laboratuvar altyapısı gerektirmesi nedeniyle, rutin olarak bakılmamaktadır. Saptanan spike antikorlarının (anti-S IgG) nötralizan antikor düzeyiyle korelasyon gösterdiği bilinmekle birlikte, anlamlı antikor titresi için standart bir eşik değer bulunmamaktadır; bu nedenle çıkan sonuçların yorumlanmasında güçlükler vardır. Ayrıca, farklı firmaların ürettiği kitler farklı nicel skalalarda rapor vermektedir. Diğer bir anlatımla, farklı kitler kullanılarak elde edilen antikor sonuçları karşılaştırılabilir değildir” ” ifadelerine yer verildi.

ANTİKORU OLANLARA AŞI YAPILIRSA NE OLUR?

Antikoru olanlara aşı yapılmasının bir zararı olup olmayacağı sorusunun da yanıtlandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ciddi bir soruna yol açmaz. Yalnızca, daha belirgin lokal yan etkilere neden olabildikleri bilinmektedir.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet