Beyin İltihabı Belirtisi Nelerdir?

Tıp dilinde “ensefalit” olarak adlandırılan beyin iltihabının genelde virüslere bağlı olarak geliştiğini belirten uzmanlar, erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.Her yaşta görülebilen beyin iltihabının belirtileri arasında...

Yayınlanma:
Beyin İltihabı Belirtisi Nelerdir?

Tıp dilinde “ensefalit” olarak adlandırılan beyin iltihabının genelde virüslere bağlı olarak geliştiğini belirten uzmanlar, erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.

Her yaşta görülebilen beyin iltihabının belirtileri arasında şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, sürekli uyandırılamayan uyku hali gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyin iltihabı konusunda değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Barış Metin, “Beyin iltihabı tıp dilinde ensefalit denilen duruma karşılık gelir. Bu hastalıkta beyinde iltihap hücreleri de denilen bağışıklık hücreleri yaygın veya belirli bölgelerle sınırlı bir reaksiyona neden olur ve neticesinde beyin hasarı oluşabilir.” dedi.

Beyin iltihabının birkaç sebebi bulunuyor

Beyin iltihaplanmasının çeşitli sebepleri olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, “Genelde virüslere bağlı olarak gelişir. En sık etken, uçuk virüsü olarak da bilinen herpes virüs ailesidir. Başka bir ensefalit nedeni de otoimmün durumlardır. Vücutta oluşan antikorlar beyne saldırarak ensefalit durumu oluşturabilir. Bu duruma otoimmün ensefalit denir. Bazı kişilerde, özellikle kanser hastalarında kansere karşı üretilen  antikorlar beyinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma da paraneoplastik ensefalit denir.”diye konuştu.

Her yaşta görülebilir

Beyin iltihabının her yaşta ve cinsiyette görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Özel bir risk faktörü yoktur. Kanser hastalarında özellikle paraneoplastik ensefalit isimli bir beyin iltihabı görülebilir.” uyarısında bulundu.

Bu belirtilere dikkat!

Beyin iltihabının belirtilerine değinen Prof. Dr. Barış Metin, “Şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, sürekli uyandırılamayan uyku hali, vücutta yaygın istemsiz kasılma  ensefalitlerin genel bulgularıdır. Bu bulgular genelde birkaç gün içinde belirir ve belirtiler hızlı ilerler.” dedi.

Beyin MR görüntüleme ile tanı konuluyor

Beyin iltihabında tanı yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Barış Metin, “Ensefalit şüphesi olduğunda tanı, beyin MR görüntüleme ve beyin omurilik sıvısı incelemeyle konulur. Şüphe halinde gecikmeden beyin omur ilik sıvı örneği için belden sıvı alınması yani lomber ponksiyon işlemi yapılması gerekir.” diye konuştu.

Beyin İltihabı Belirtisi Nelerdir?

İlaçla tedavi sağlanabiliyor

Beyin iltihabının psikiyatrik hastalık olmadığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin ensefalitlerin nedenlerinin biyolojik olduğunu belirterek virüslere veya otoimmün antikorlara bağlı oluştuğunu kaydetti. Genelde bütün beyin itihaplarının yani ensefalitlerin tedavisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Otoimmün ensefalitlerde bağışıklık sistemi üzerine etkili ilaçlar, viral ensefalitlerde antiviral antibiyotikler kullanılır. Erken teşhis çok önemlidir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet