Bilgel: ‘TBMM, Paris Anlaşması’nı onaylamalıdır’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM), Paris Anlaşması’nın kabulünün 5. yıldönümünde, anlaşmayı onaylamaya davet ediyoruz.Yaşanabilir bir dünya için iklim krizini önlemeliyizİklim krizi, günümüzde insanlığın ve...

Yayınlanma:
Bilgel: ‘TBMM, Paris Anlaşması’nı onaylamalıdır’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM), Paris Anlaşması’nın kabulünün 5. yıldönümünde, anlaşmayı onaylamaya davet ediyoruz.

Yaşanabilir bir dünya için iklim krizini önlemeliyiz

İklim krizi, günümüzde insanlığın ve dünyanın geleceğini tehdit eden en büyük sorundur. Küresel ısınma kaynaklı iklim krizi; insanlar, diğer canlılar, çevre ve ekonomi üzerinde geniş kapsamlı ve yıkıcı bir etkiye neden olmaktadır.

12 Aralık 2015’te, küresel sıcaklık artışını sanayileşme öncesi döneme göre 2°C derece altında tutmak ve hatta mümkünse 1,5°C ile sınırlandırmak amacıyla işbirliği içinde çalışmak için Paris Anlaşması kabul edildi.

G20 üyesi olup da anlaşmayı onaylamayan tek ülkeyiz

Türkiye ise Eritre, İran, Irak, Libya, Güney Sudan ve Yemen ile birlikte Paris Anlaşması’nı imzalamasına rağmen parlamentosundan geçirmeyen yedi ülkeden birisi oldu. Bu durum, G20 üyesi olup da anlaşmayı onaylamayan tek ülke olduğumuzu gösteriyor.

EK-I kategorisinden çıkılmalı

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinde (BMİDÇS) kendine özgü konumu olan gelişmiş bir ülke olarak EK-I kategorisinde yer alması adil ve doğru değildir.

DEVA Partisi olarak, adil bir işbirliği sağlanması için, Türkiye’nin EK-1 kategorisinden çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bununla birlikte, Türkiye Paris Anlaşması’nı meclisten geçirip, iklim krizini önleme mücadelesinde yerini almalı, diplomasi kanallarını açık tutarak gerekli desteği almak için kararlılıkla çalışmalıdır.

Parti programımızda da güvence altına aldığımız üzere, iklim krizi ile mücadele platformlarında aktif rol alacağız. Sorunun çözümü için diğer devletlerle işbirliği içinde hareket edeceğiz. Türkiye’nin sorumluluklarıyla orantılı olarak yükümlülüklerini üstlenmesini sağlayacağız.

İklim krizini önlemeyi bir öncelik olarak görüyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın sorumluluğunu taşımamız gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet