Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi Şirketlere Veri Güvenliğinde Yeni Kapılar Açıyor

Pandemi ile birlikte artan uzaktan çalışma uygulamaları şirketlerin siber güvenlik odağını her geçen gün daha kritik bir noktaya taşıyor.

Yayınlanma:
Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi Şirketlere Veri Güvenliğinde Yeni Kapılar Açıyor

Pandemi ile birlikte artan uzaktan çalışma uygulamaları şirketlerin siber güvenlik odağını her geçen gün daha kritik bir noktaya taşıyor. 

Tanium şirketi tarafından uluslararası alanda yapılan araştırmaya göre kurumların yüzde 90’ı pandemi döneminde maruz kaldıkları siber saldırılarda artış olduğunu söylüyor. Yüzde 93’ü ise pandemi nedeniyle hayata geçen uzaktan çalışma uygulamaları nedeniyle planladıkları önemli güvenlik projelerini ertelemek zorunda kaldıklarını paylaşıyor. 

LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, gerek bireysel gerekse de kurumsal milyonlarca kullanıcının her gün milyarlarca işlem yaptığı bu dijital dünyada, veri ve dosya transferi işlemlerinin, güvenliği çok yüksek seviyede sağlanmış platformlarda yapılmasının artık çok daha büyük önem kazandığına dikkat çekiyor. 

Yaşanan salgın ve artık ofislerin dışında devam eden çalışma hayatının da etkisiyle tüm dünyada dijital ortamların kullanımının bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaştığını söyleyen Gökhan Önal, “Gelinen noktada her zaman BT yöneticilerinin ajandalarının ilk maddesi olan güvenlik konusu, daha da kritik bir önem kazandı. Bu kapsamda özellikle de, neredeyse tüm internet tabanlı uygulamalarda mevcut olan veri ve dosya transferlerinin güvenliği, kullanıcılar için en büyük riski oluşturuyor.” diyor.

Blok zincir teknolojisi veri ve dosya transferlerinde güvenliği artırıyor

Pandeminin çalışanlar düzeyinde yarattığı siber güvenlik riski nedeniyle şirketlerin teknoloji yöneticileri, güvenlik çözümlerini merkezi kurumsal yapılardan bölünmüş bireysel yapılara doğru kaydırırken; blok zincir (blockchain) gibi mikro düzeyde güvenlik sunabilen teknolojilere yönelimde de artış yaşanıyor. 

Gökhan Önal transfer işlemlerinin merkezi bir sunucu üzerinden yapıldığında, sistemin özellikle de blok zincir teknolojisiyle geliştirilen uygulamalara göre güvenlik ihlallerine daha açık olduğuna dikkat çekiyor: “Bu ise verilerin, üçüncü şahısların eline geçme ihtimalinin daha fazla olduğu anlamına geliyor. Merkezileştirilmiş veri ağlarında, tüm veriler tek bir bilgisayarda tutuluyor. Kullanıcılar ise bilgilerine ulaşabilmek için sistemin ana bilgisayarına ve sunucuya, erişim sağlaması gerekiyor. Merkezileştirilmemiş sistemlerde bilgiler tek bir yerde depolanmadığı için, sunucunun kaldıramayacağı kadar kullanıcı aynı anda erişmeye çalıştığında oluşan sunucu darboğazının, diğer sistemlere kıyasla blok zincir tabanlı sistemlerde oluşma ihtimali çok daha azdır. Blok zincir teknolojisinin merkezi olmayan ağ yapısı, aynı zamanda transfer işlemleri sırasında güvenirliği artırıyor ve merkezi sistemlere göre de oldukça hızlı çalışıyor.”

Yüksek hız ve üst düzey güvenlik bir arada

Blok zincirde paylaşılmak ya da depolanmak istenen dosyaların parçalara ayrıldığını ve bu parçaların ağ düğümlerine şifreli bir şekilde aktarıldığını ifade eden Gökhan Önal, “Verinin transferi sırasında parçalı halde bulunan dosyalar, karşı tarafa ulaştığında birleşirler. Bu şekilde de, içeriğe yalnızca dosya sahibi veya izin verilen kullanıcılar erişebilir. Blok zincirini özellikle veri ve dosya transferlerinde farklı kılan bir diğer temel özellik de hızlı veri transferine olanak sağlamasıdır. Bu teknoloji ile gerçekleşen transferlerde yüksek hızla sınırsız sayı ve boyuttaki her türlü veri ya da dosya, dış tehditlere karşı üst düzey güvenlik ile paylaşılabilir.” diye açıklıyor.

Önal, blok zincir teknolojisinin, yapısal olarak merkezi sistemlere göre özellikle kurumların maruz kalabileceği siber saldırılara karşı da daha güvenli olduğunun altını çiziyor: “Blok zincir teknolojisi örneğin sağlık sektöründe hassas verilerin depolanmasını, finansal kurumlarda ise verilerin BT altyapısına entegre edilip güvence altına alınmasını sağlıyor. Sistemde saklanan dosyalar çift-kriptolama yapısına sahiptir ve aynı zamanda sistemde saklanan dosyaların yedekleri  tutularak veri kaybı da engellenebilir.”

LpsChain: Blok zincir teknolojisinin tüm üstün özelliklerini bir arada sunuyor

LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, yerli bir teknoloji ve dünyanın ilk ‘blokzincir teknolojisine sahip veri yönetimi, transferi ve depolama sistemi’ olarak sundukları LpsChain’in, bu teknolojinin tüm avantajlarını bünyesinde barındırdığına dikkat çekiyor ve açıklamalarını şöyle tamamlıyor: 

“Global pazarda da özgün ve yenilikçi bir ürün olarak dikkat çeken LpsChain, ticaret, finans, sigorta gibi sektörler ve veri gizliliğinin önem arz ettiği kamu kurumları, savunma, eğitim, sağlık, inşaat, Ar-GE, tedarik zinciri, gümrük işlemleri, finansman gibi tüm sektörlerin veri yönetimi, transferi ve depolama sistemi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor. Bloklarda veriyi tutan ve ölçeklenebilir özgün blokzincir yapısında olan LpsChain, sahip olduğu tüm bu üstün özellikleriyle kullanıcılarına yüksek hız ve üst düzeyde güvenlik ile sınırsız veri ve dosya paylaşımı olanağını bir arada sunuyor.”  


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet