CHP'den tam kapanma çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, salgının artık yönetilemez hal aldığını belirterek bir an önce ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış,...

Yayınlanma:
CHP'den tam kapanma çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, salgının artık yönetilemez hal aldığını belirterek bir an önce ekonomik ve sosyal koşulları sağlanmış, gelir güvenceli 28 günlük tam kapanma çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, şu ifadeleri kullandı:

"CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığının koronavirüs nedeniyle bugüne kadarki en yüksek vefat ve vaka sayılarını açıkladığını ifade ederek, “Covid-19 salgının önlenemeyen yükselişini kesmek için ekonomik ve sosyal şartları oluşturulmuş, gelir güvencesi sağlanmış 28 günlük tam kapanma derhal gündeme alınmalıdır” dedi.

Üniversitelerimizdeki bilim insanlarının açıkladıkları verilere göre kontrolü sağlayacak tam kapanmanın aylık maliyetinin gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3.3 olduğunu belirten CHP’nin sağlıktan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Buradan soruyorum, bunun sağlanması mümkün mü? Elbette mümkün. Biz Merkez Bankasının kayıp olan 128 milyar doları nerede diye soruyoruz? Bu paranın, yani 128 milyar doların 7’de 1’i ile bu kapanmanın finansmanının sağlanabileceğini biliyoruz. Böylesi bir pandemi döneminde ilaç olacak bu paranın nerede olduğunu sormaya devam edeceğiz. Önemli olan niyetin ne olduğudur. Kaynakları pandemi için, halkın ihtiyaçları doğrultusunda dağıtmak  ya da dağıtmamak bir niyettir” dedi. 

Akkuş İlgezdi “7 Nisanda ölü sayısında yeni bir rekor kırıldı maalesef. 276 yurttaşımız yaşamını yitirdi, 8 Nisanda ise 55 bin 941 yeni vaka rekoru ile karşı karşıya kaldık. Salgınla böyle mücadele edilemez. Şu anda vaka sayıları açısından Avrupa’da birinci sıradayız. Salgının başından beri, zor koşullar altında, mücadele eden sağlık emekçilerimiz canlarından oldu. Geç kalınmış da olsa, bugün alacağımız sahici önlemlerle salgın zincirini kırmak hala mümkün” diye konuştu.

Kayıp 128 milyar doların 7’de 1’i ile tam kapanma gerçekleşebilir

Ekonomik ve sosyal şartları oluşturulmuş gelir güvenceli tam kapanma çağrısı yapan CHP’li Akkuş İlgezdi, “Salgını kontrol altına alabilecek gelir güvenceli bir tam kapanmanın bilim insanlarına göre aylık maliyeti, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 3.3’ü. Bu hesaba göre 28 gün kapanma için 135 milyar TL ile tam kapanma gerçekleşebilir. Türkiye bu kaynağı sağlayabilecek güçtedir. Bir kez daha vurguluyorum, kaynakları ihtiyaçlarımız doğrultusunda dağıtmak bir tercih meselesidir. Merkez Bankasının kayıp 128 milyar dolarının sadece ve sadece 7’de 1’i ile tam kapanma gerçekleşebilir. Eğer bugün gerekli önlemi almazsak yakın geleceğimizi de tehdit edecek bir sürece girmemiz kaçınılmazdır” açıklamasında bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, eğer böyle giderse ölümlerin ve vaka sayılarının çok daha ciddi boyutlara ulaşacağını ifade ederek,  “Bir kez daha soruyoruz, 128 milyar dolar nerede? Eğer Merkez Bankası’nın 128 milyar doları kaybolmasaydı, ekonomik ve sosyal şartları oluşturulmuş bir gelir güvencesi için kaynak olacaktı ve pandemi dönemi daha iyi şartlarda geçirilecekti. Bilim insanları tam kapanmanın maliyetini açıklıyorlar. Bu paranın yalnızca 7’de 1’i ile vatandaşımızı mağdur da etmeden covid19’la mücadeleyi kazanabilirdik. İktidar derhal gereğini yapmak zorundadır” dedi."

Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet