Çin, dünyanın en büyük teleskobunu yabancılara da açacak

Çin’in Guizhou eyaletinin Pingtang dağlarının arasına yerleştirilmiş olan dev içbükey teleskopun alanı 30 tane futbol sahasını içine alabilecek genişlikte. Teleskopun büyüklüğünü anlatmak için turunun yürüyerek...

Yayınlanma:
Çin, dünyanın en büyük teleskobunu yabancılara da açacak

Çin’in Guizhou eyaletinin Pingtang dağlarının arasına yerleştirilmiş olan dev içbükey teleskopun alanı 30 tane futbol sahasını içine alabilecek genişlikte. Teleskopun büyüklüğünü anlatmak için turunun yürüyerek ancak 20 dakikada atılabildiğini söylemek yeterli. İnsanların ve onların telefon, otomobil, ampul, bilgisayar gibi cihazlarının yaydığı dalgaların yapılan ölçümleri etkilemesini önlemek amacıyla teleskopun bulunduğu mekanın 5 kilometre yarıçapındaki çevresi bir ‘sessizlik bölgesi’ne dönüştürüldü. 
 
FAST esas olarak gök cisimlerinin, özellikle de pulsarların (nötron yıldızlarının - ölü yıldızların) yaydığı sinyalleri yakalayıp kaydetmeye yarıyor. Yayılan dalgalar, gözlemlenen cisimleri canlandırma olanağı sağlıyor. Bu yolla toplanan veriler astronomlara evrenin kökeni/başlangıcı konusunu daha iyi anlama olanağı veriyor.   
 
4 bin 450 metal panodan oluşan teleskopun bir diğer amacı, başka gezegenlerdeki olası uygarlık izlerini saptamak. FAST 2021’den itibaren, uluslararası teamüllere uygun olarak, ölçüm yapmak için talepte bulunan yabancı bilim insanlarının da yararına sunulacak. Bu çerçevede yetkililer, çok sayıda taleple karşılaşacaklarını düşünüyorlar. Bu itibarla bir komite tek tek talepleri, içerdikleri bilimsel kapsam açısından değerlendirecek.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet