Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz?

Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz? Ebeveynlerin yaşam ve  çalışma şartları aile çocuk ilişkisini etkileyebiliyor. Uzmanlar çocuğun ailesiyle vakit geçirmeye en çok ihtiyaç duyduğu dönemin çocukluk...

Yayınlanma:
Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz?

Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz? Ebeveynlerin yaşam ve  çalışma şartları aile çocuk ilişkisini etkileyebiliyor. 

Uzmanlar çocuğun ailesiyle vakit geçirmeye en çok ihtiyaç duyduğu dönemin çocukluk dönemi olduğunu vurgularken , çocuklar ergenlik döneminde vakitlerini daha çok arkadaşlarına ayırmak isteyecekleri için çocukluk döneminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.  Uzmanlar; ebeveynlere özellikle çocukların ilgi alanlarının göz ardı etmemelerini, hoşlanmadıkları aktiviteler için ısrarcı olmamalarını ve uzun zaman yerine kaliteli zaman geçirmeye önem vermelerini tavsiye ediyor.

Çocukları ile vakit geçirmek için ne yapacağını bilmeyen, çocuğun ruhsal sağlığını olumlu etkileyecek davranışları bilmeyen aileler için, Psikolog Ayşe Şahin, ebeveynlere çocukları ile kaliteli zaman geçirebilmeleri için tavsiyeler paylaştı.

Çalışma Hayatı Büyük Etken

Son yıllarda modern yaşamın getirdiği gelişmelerin aile temelinde bazı farklılıklar oluşturduğunu belirten Şahin, “Anne rolündeki kadınların sayısı, çalışma yaşamında arttı. Ebeveynlerin mesleği ve çalışma şartları aile-çocuk ilişkisini etkileyebiliyor. Çalışma şartları sebebiyle vakitlerinin büyük kısmını iş yaşamında geçiren anne ve babalar, gün sonunda vakitlerini çocuklarıyla geçirmek yerine dinlenmeyi, televizyon izlemeyi ve sosyal medyada vakit geçirmeyi tercih edebiliyorlar. Anne-babanın çocuğa vakit ayırmasında çalışma saatleri oldukça etkili oluyor.” dedi.

Çocuklar İle Nasıl Kaliteli Vakit Geçirebiliriz?

Ebeveyn İlişkisi Gelişimi Açısından Önemli

 Çocuklarla zaman geçirme konusunda genelde babalar yeterli zaman ayırdıklarını düşünse de annelerin böyle düşünmediğini ifade eden Şahin, “Geleneksel görüşte çocuk bakımındaki temel rol annelere verilmiş olsa da hem annenin hem de babanın çocuğun yaşamındaki yeri ayrıdır ve her ikisiyle geçireceği vakit çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Anneyle geçirilen zamanda çocuk güvenli ilişki kurmayı öğrenecektir ve bu durum çocuğun hayatında kuracağı bireylerarası ilişkilerin temelini oluşturacaktır. Baba ile kurulan ilişki ise çocuğun dış dünyaya açılmasında belirleyici oluyor ve özgüvenin gelişmesini etkiliyor.” dedi.

Süre Değil Etkileşim Önemli

 Şahin, “Çocuğun ailesiyle vakit geçirmeye en çok ihtiyaç duyduğu dönem çocukluk çağıdır. Ergenlik dönemine gelindiğinde ebeveynleriyle zaman geçirme ihtiyacı azalmaya başlayacak, gençlerin hayatında arkadaşlarının ön plana çıkmasıyla birlikte gencin aile ile geçirmek istediği süre en aza inecektir. Bu sebeple çocukluk çağının aileler tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

 

İlgi Alanları Önemsenmeli

 Çocuklarla geçirilen zamanda onların ilgi alanını göz ardı etmemek gerektiğini belirten Psikolog Ayşe Şahin, “Bazı çocuklar gezmeye çıkmaktan keyif alırken bazıları evde olmaktan hoşlanabilir. Anne babalar çocukların istemedikleri aktiviteler konusunda aşırı ısrarda bulunmamalı ve çocuğun ilgi duyduğu alana yönelmeliler.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

YOUTUBE KANALIMIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet