“COVID-19 Konuşur Olduk Ama Diğer Hastalıkları Unuttuk”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “COVID-19 konuşur olduk ama diğer hastalıkları unuttuk. Oysa o hastalıklar yok olmadı. Kalp hastalıkları da kanser hastalıkları da dün ne ise bugün de aynı durumda.  Düzenli...

Yayınlanma:
“COVID-19 Konuşur Olduk Ama Diğer Hastalıkları Unuttuk”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “COVID-19 konuşur olduk ama diğer hastalıkları unuttuk. Oysa o hastalıklar yok olmadı. Kalp hastalıkları da kanser hastalıkları da dün ne ise bugün de aynı durumda.  Düzenli sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli” diye konuştu.

Yılda 9,6 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Dr. Çakmakçı, “Altı ölümden birinin nedeni kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre sık görülen kanserler ve görülme sıklıkları akciğer (2,09 milyon hasta/yıl), meme (2,09 milyon hasta/yıl), kolon ve rektum (1,80 milyon hasta/yıl), prostat (1,28 milyon hasta/yıl) ve mide (1,03 milyon hasta/yıl) kanserleridir” şeklinde konuştu. Bir hastaya kanser tanısının genellikle belirli yakınmalar ile gelen kişiye yapılan ayrıntılı tetkikler ve bunların sonunda biyopsi ile elde edilen doku örneklerinin mikroskop altında incelenmesi ile konduğunu söyleyen Çakmakçı, “Örneğin, memesinde kitle ele gelen bir kadın, geçmeyen öksürüğü ya da ses kısıklığı olan sigara içen biri, dışkısında kan görmüş olan biri, kusması ya da artan yutma güçlüğü olan bir kişi bu grupta yer alıyor. Bunların dışında tanı konan ikinci bir grup kanser hastası daha var; hiç yakınması olmayanlar. Modern tıbbın başarılarından biri de sık görülen kanserleri erken evrelerinde, hastalık daha herhangi bir yakınmaya neden olmadığı aşamada iken tarama yöntemleriyle yakalayabilmektir. Örnek olarak kolonoskopi, mamografi, akciğer filmleri ya da tomografi gibi belirli yaşlardan sonra ya da sigara içip içmediğine bakılarak, yakınması olmayan, sağlıklı insanlar için önerdiğimiz tetkiklerdir” diye konuştu.

COVID-19 nedeniyle erken evre kanser tanısı azaldığı için kansere bağlı ölümler artacak

İngiltere’de pandemi döneminde yapılan bir araştırmaya göre aile hekimlerinin haftalık hastaneye “kanser kuşkusu” ile hasta sevklerinde her yıl iki dönemde, Noel ve Paskalya haftalarında birkaç günlük azalma hep gerçekleşirdi. Bu yıl, COVID-19 tanısının ilk konduğu tarihten sonraki sevk sayılarındaki azalmanın ise bu iki dönemde beklenen olağan azalmadan daha fazla ve uzun süreli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Bu ölçüm ve bilgiye dayanarak yapılan varsayımlar sonunda kanserin evresinin yükselmesinden dolayı bir sonraki 12 ayda İngiltere’de kansere bağlı ölümlerin yüzde 20 artacağı hesaplanıyor. Bu oran İngiltere için kanser ölümlerinin önümüzdeki bir yılda 18.000 artacağı anlamına geliyor” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet