Covitten Kaybedilen Doktor İçin Saygı Duruşu

Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Dr. Adnan Çetin için çalıştığı kurum olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde bir saygı duruşu etkinliği gerçekleştirildi. Törende Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı...

Yayınlanma:
Covitten Kaybedilen Doktor İçin Saygı Duruşu

Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Dr. Adnan Çetin için çalıştığı kurum olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde bir saygı duruşu etkinliği gerçekleştirildi. Törende Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Güray Kılıç, Dr. Osman Öztürk ve Dr. Recep Koç hazır bulundu.

İstanbul Tabip Odası’nca düzenlenen tören için İTO yöneticileri, İTO hastane temsilcileri ve hastanede çalışan hekimler 12.30’da hastane başhekimlik binası önünde bir araya geldiler. Ancak pandemi sürecinde hayatını kaybeden bütün hekimlerin anısına çalıştıkları kurumların önünde saygı duruşu etkinliği gerçekleştirilmişken bu kez polisin ve özel güvenlik firmasının engellemesiyle karşılaşıldı. Töreni izlemeye gelen basın mensupları dışarı çıkartılırken, Yönetim Kurulu üyelerimize hastane önünde tören yapamayacakları söylendi. Yapılan görüşmelerde İstanbul Tabip Odası’nın Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetmiş bütün meslektaşlarımıza sevgi ve saygı ifade etmek, sağlık çalışanları arasındaki vefat sayılarına dikkat çekmek ve toplumun duyarlılığını artırmak için törenler düzenlediği belirtildi. Dr. Adnan Çetin için de son görev yeri olan hastanenin önünde saygı duruşu töreni yapmanın engellenemeyeceği dile getirildi.

Her Gün Sağlık Çalışanlarının Vefat Haberini Alıyoruz

Yaşanan tartışmaların ardından Yönetim Kurulu üyelerimizin kararlı duruşu sonuç getirdi ve tören gerçekleştirildi. Dr. Adnan Çetin’in fotoğraflarının ve karanfillerin taşındığı törende ilk konuşmayı Dr. Şebnem Korur Fincancı yaptı ve şunları söyledi: “Günler gerçekten çok ağır. Her gün sağlık çalışanlarının vefat haberlerini alıyoruz. Oysa bu ölümler, bu hastalık önlenebilirdi. Biliyoruz ki doğru önlemlerle bu salgının yayılımını azaltabilir ve sağlık ortamlarındaki, sağlık çalışanları üzerindeki yoğun yükü de azaltmış olurduk. Bu süreçte Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması talebiyle de mücadele yürütüyoruz. Sevgili Dr. Adnan Çetin’in geride bıraktığı yakınları hiçbir güvenceye sahip olmayacak. Bu durum Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimizin haklılığına bir örnektir. Sürecin başından beri pandemi yönetilemiyor dedik, salgını hastanelerde karşılamaya çalışmanın yanlış olduğunu dile getirdik, önerilerimizi dile getirdik ama kulak verilmedi. Yaşanan ölümlerin durdurulması, sağlık ortamında artan yükün hafifletilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanındaki emek meslek örgütleriyle ortak değerlendirme yapması gerekiyor.”

Bu Kayıplar Son Bulsun

Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise şunları dile getirdi: “Her gün kaybettiğimiz arkadaşlarımız için tören düzenler olduk. Bu süreçte 220’nin üzerinde sağlık çalışanı ve 85 hekim kaybettik. Hayatını kaybedenlerin büyük kısmı çalışan hekimlerdi. Mesleklerinde bilgi biriktirmiş, tecrübe kazanmış, öğreteceği, katacağı çok şey olan meslektaşlarımızdı. Onların ölümü sadece aileleri için değil bu ülke için de çok büyük kayıptır. Dr. Adnan Çetin hakkında anlatılanlar onun anısı önünde saygıyla eğilmemize yetiyor; 35 yıl aradan sonra, ara verdiği tıp eğitimini tamamlayıp gönüllü olarak bu hastaneye, pandemiyle mücadele etmek için gelmiş bir hekimdi kendisi. Bu durum onun ne kadar idealist bir hekim olduğunun kanıtı. Bu kayıplar bir son bulsun istiyoruz. Pandemi süreci bu şekilde, kısmi tedbirlerle yürütülemez. En az 15 gün tam kapanma gerekiyor. Hem halkın, hem sağlık çalışanlarının ölümünü engellemenin başka yolu yok. Yine hayatını kaybetmiş meslektaşlarımızın aileleri için de birşeyler yapmamız gerekiyor. Özveriyle çalışan insanların geride bıraktıklarına sahip çıkmak gerekiyor.” Etkinlik Dr. Osman Öztürk’ün “Günler ağır. Günler ölüm haberleriyle geliyor. Eksik, yanlış, hatalı politikalar yüzünden ne yazık ki seksen beşi hekim iki yüz yirminin üzerine sağlık çalışanını ve otuz beş binin üzerinde yurttaşımızı kaybettik. Pandeminin şeffaf ve doğru adımlarla yönetilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için İstanbul Tabip Odası olarak taleplerimizi her yerde dile getirmeye devam edeceğiz” sözleriyle sona erdi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet