Destek arıyoruz

Destek ArıyoruzGeçtiğimiz hafta ABD borsalarında görülen rekor seviyelerin ardından yeni haftaya kar satışları ile başlamıştık. Yalnız bu satışların dün yerini yükselişlere bıraktığını ve hem ABD hem de Avrupa piyasalarının...

Yayınlanma:
Destek arıyoruz

Destek Arıyoruz

Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında görülen rekor seviyelerin ardından yeni haftaya kar satışları ile başlamıştık. Yalnız bu satışların dün yerini yükselişlere bıraktığını ve hem ABD hem de Avrupa piyasalarının artı bölgede günü tamamladığını takip ettik. Daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi özellikle ABD ve Avrupa özelinde hisse senedi endekslerinde satışların devam etmesine neden olacak bir unsur şu aşamada görememekteyiz. Tahvil getirilerinde sakin seyir sürüyor. Dolar endeksinde de zayıflama görüntüsü devam etmekte. Bu durumda hisse senetlerinde yaşanan satışların kar realizasyonu olarak kalması muhtemel. Dün yaşanan fiyatlamalar da bunun örneği niteliğinde. Yalnız, gelişmekte olan ülke piyasalarında oluşan fiyatlamalar negatif seyretmeye devam ediyor. Dün sabah saatlerinde Japonya ve Hindistan’da korona virüs salgın hızının ciddi ölçekte arttığına yönelik haber akışı eşliğinde Asya piyasaları sert satılmıştı. Dün yurtiçi piyasaların da Asya ile uyumlu hatta daha keskin satış baskısı altında kaldığını gördük. BIST100’de düşüşler bir ara %4 ‘e yükseldi. Bu fiyatlamaya neden olacak bir haber akışının oluşmadığını söyleyebiliriz. Yalnız korona virüs vaka sayısı ve can kayıplarının yükselmeye devam ediyor olması nedeni ile daha sert kapanma önlemlerine ilişkin beklentilerin kuvvetlenmekte olduğunu belirtmekte fayda var. Oluşan bu negatif beklentinin etkisi, diğer GOÜ piyasalarında görülen satış dalgası ile birleşince fiyatlamaların sert bir şekilde aşağı döndüğünü söyleyebiliriz. Örneğin sanayi endeksinde düşüşlerin gün içerisinde %5 seviyesine ulaşması korona virüs endişelerinin oluştuğuna yönelik izlenim uyandırıyor. Ayrıca dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs, Haziran'ı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldıklarını açıklaması da bu noktada önemliydi. Hafta başından bu yana takip ettiğimiz petrol fiyatlarında oluşan geri çekilme devam ediyor. Burada ki ana tema ABD – İran arasında gerçekleştirilen nükleer müzakerelere yönelik pozitif haber akışının sağlanıyor olması. ABD’nin, İran’a yönelik yaptırımların bir kısmını kaldırabileceğine ilişkin açıklamalar ve bu sayede İran’ın yeniden petrol ihraç etme ihtimalinin güçlenmesi petrol fiyatlarını aşağı yönde baskılıyor. ABD'nin İran merkez bankasına, ulusal petrol ve tanker şirketlerine ve çelik, alüminyum ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok önemli ekonomik sektöre yönelik terör yaptırımlarını kaldırmaya açık olduğu da gelen haberler arasında…

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde yükseldi.Japonya'da Nikkei 225 yüzde 1.72 artarken iki günlük kayıplarının bir kısmını telafi etti. Topix Endeksi yüzde 1.47, Güney Kore'nin Kospi Endeksi ise yüzde 0.63 arttı.Çin'de endeksler yataya yakın bir seyir izledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise hafif pozitif seyretti.Hindistan tatilden geri döndü. Koronavirüs vaka sayılarındaki artışın yatırımcı algısındaki ağırlığını sürdürürken, yeni vaka sayısı yine 300 bini aştı.  İngiltere ve Danimarka’dan Türkiye’ye uçuşlar yeniden başlıyor.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “23 Nisan Sokağa Çıkma Kısıtlaması” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” resmi tatil olması dolayısıyla bu hafta sonuna özel sokağa çıkma kısıtlaması 22 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayacak”Cuma, cumartesi, pazar günlerinin tamamını kapsayacak sokağa çıkma kısıtlaması, 26 Nisan Pazartesi günü saat 05.00’de sona erecek.

ABD Kongresi’nin her iki partiden 100’ün üzerinde üyesi Başkan Joe Biden’a mektup göndererek, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması çağrısında bulundu. –VoA  AA: ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını Ankara'ya bildirdi. -Bloomberght

ABD Başkanı Joe Biden, Başkanlık koltuğundaki 92. gününde ABD’de 200 milyon kişinin aşılandığını söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Çin'in insan hakları ihlaleri ve uluslararası etkisini artırma girişimleri ile mücadeleyi ve Çin ile ekonomik rekabet gücünü artırmayı öngören geniş kapsamlı bir yasa tasarısına onay verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ABD ve İran'ın 2015 nükleer anlaşmasındaki taahhütlerine geri dönmelerine yönelik olarak Viyana'da sürdürülen görüşmelerde önemli görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirdi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, menkul kıymet sektörü yöneticileri ile yaptığı toplantıda finansal yaptırımların güçlü ve yaşayabilir bir dış politika aracı olmaya devam etmelerini sağlamak için bu yaptırımların maliye ve faydalarını gözden geçireceklerini söyledi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'in ABD tedarik zincirlerinin güçlendirilmesini amaçlayan yasa tasarısına, Çin ile rekabetin düzeltilmesi çerçevesinde ortaya konan yasama çabalarına destek verdiğini bildirdi

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iklim değişikliği ile elindeki tüm araçları kullanarak agresif şekilde mücadele etme sözü verdi ve bunu etkin ve hızlı şekilde yapmamanın ekonomik güveni baltalayabileceğini vurguladı. Yellen, IIF tarafından düzenlenen etkilikte yaptığı konuşmada, "ABD ekonomisini karbon salınımını azaltmaya yönelik uluslararası hedefler ile paralel hale getirmek, cesur ve acli adımlar gerektirecek, özellikle konu enerjiyi nasıl ürettimiz, mal ve insanları nasıl taşıdığımıza geldiğinde" dedi.

AC Asia ex, Japan % 0,24 alıcılı

S&P 500 % -0,14 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,53 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet