Dünyada bir ilk: Almanya’da Alevilik resmi inanç oldu

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, bir ilke imza atarak, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na kamu tüzel kişilik statüsü verdi ve Aleviliği resmi inanç olarak tanıdıDÜSSELDORFALMANYA’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti,...

Yayınlanma:
Dünyada bir ilk: Almanya’da Alevilik resmi inanç oldu

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, bir ilke imza atarak, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na kamu tüzel kişilik statüsü verdi ve Aleviliği resmi inanç olarak tanıdı

DÜSSELDORF

ALMANYA’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nu kamu tüzel kişilik statüsü verdi. Oy birliği ile alınan karar, Alevilik inancınn bir inanç toplumu olarak en üst seviyede tannması, AABF’nin de kiliselerin sahip olduğu bütün yetki ve haklara sahip olması anlamına geliyor.

Daha önce Eyalet Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan, Başbakan tarafından imzalanan statü, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu’nda temsil edilen bütün partiler tarafından da kabul edildi. Karar oybirliği ile alındı.

Düsseldorf’ta Eyalet Parlamentosu önünde basın açıklaması yapan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Bu kararla da Almanya’nın en güçlü, prestijli sivil toplum kuruluşu kimliğine kavuştuk. AABF kamu tüzel statüsünü kazandı. Alevilere hayırlı olsun. Bu tarihi bir kazanım, açılımdır. Yeni bir mücadelemizin başlangıcıdır. Kiliseler hangi hakka sahipse biz de sahip olacağız. Devletin bir partneri statüsünde özerkliğimiz ve bağımsızlımız daha güçlü olacak. Alevilik inancı Anayasa teminatı altına alındı” diye konuştu.

En prestijli sivil toplum örgütü

Almanya’da yüzbinlerce Aleviyi ilgilendiren kararın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde verilmesini önemsediklerini, kaydeden Mat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çok değerli bir karar. Dünyada bir ilk. Bu karar Almanya’dan talep ettiğimiz bütün hakların verilmesi anlamına geliyor. 60 yıl önce misafir işçi olarak gelmiştik. Geldiğimiz gurbetimiz vatanımız oldu. Aleviler 30 önce vicdanlarını, akıllarını, gönüllerini birlediler, örgütlendiler. AABF’nin 30 yıllık mücadelesinde başka başarılara da imza attık. Alevilerin bağımsız, kendine özgü bir inanç topluluğu olduğunu kabul ettirdik. Eyaletlerle hak eşitliği anlaşmasını imzaladık. Almanya Radyo Televizyon Üst Kurulu daimi üyesiyiz. Bu kararla da Almanya’nın en güçlü prestijli sivil toplum kuruluşu kimliğine kavuştuk.”

“Anadolu’da ağır bedeller ödedik”

Yıllarca Anadolu ve Mezopotamya’da çok haksızlığa uğradıklarını söyleyen AABF Genel Başkanı Mat açıklamasında şu ifadelere de yer verdi: “O coğrafyada İnkar edildik, asimilasyon politikalarına maruz bırakıldık. Yetmedi, katliamlar yaşadık. Ağır bedeller ödedik. Bu karar haksızlığı yapanların kendi tarihleriyle yüzleşmesi anlamına da geliyor. Karar, Türk İslam senteziyle hesaplaşmaktır. Karar, dünya Alevi hareketi için önemli bir pozisyondur. Nerede Anayasada inanç özgürlüğü varsa, eşit vatandaşlık ilkeleri yazılıysa uygulanmalıdır. Almanya bunun için güzel bir örnektir. Bu kazanımın arkasında yüzbinlerce gönüllü canımız, cemevlerimiz var” (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet