Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, Türk hisse senetleri, yaptırımlara rağmen dün bankacılık dışı hisse senetlerinin desteğiyle pozitif bir kapanış yaptı. Piyasa, Türk Lirası,...

Yayınlanma:
Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, Türk hisse senetleri, yaptırımlara rağmen dün bankacılık dışı hisse senetlerinin desteğiyle pozitif bir kapanış yaptı. Piyasa, Türk Lirası, tahvil ve hisse senedi alım satımını etkileyebilecek olan TCMB Başkanı’nın açıklamalarında olacak. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Hafta ortasında bulunuyoruz. Bugüne dair hem yurt dışı başlıklarda hem de içeride önemli gelişmeler söz konusu. Fed’in kritik FOMC toplantısı akşam saatleri itibarıyla sonlanmış olacak. Türk lirası cinsinden varlıklar açısından ise en önemli gündem Başkan Naci Ağbal’ın ilk kez kameralar karşısına geçeceği para ve kur politikası metni sunumu. Risk iştahı küresel çaptaki yüksek seyrini muhafaza ediyor. Bilinen başlıklar açısından değişiklik yok.

16 Aralık işlemleri gündem açısından yoğun olmasının yanında önemli yol haritalarının sunulması potansiyeli de taşıyor. Global çapta yüksek risk iştahı pozisyonunda henüz değişiklik yok. ABD’de hisse senedi endeksleri 4 günlük düşüş eğilimine dün itibarıyla ara verdi. “Zayıf Amerikan doları teması” eksenli işlemler de 2.5 yılın düşüğündeki DXY ile yoluna devam ediyor.

ABD’de Joe Biden’ın resmen başkan olarak ilan edilmesinin ardından Senato cephesinden gelen açıklamalar da risk iştahı pozitif duruşu destekledi. Çoğunluk Lideri McConnell’ın yasa yapıcıları mali pakete geçene dek Washington’da tutacağını açıklaması iyimserliğin artarak korunmasına imkan tanıdı. Hali hazırda teşvik paketi her iki tarafın da taleplerini karşılamak amacıyla 748 milyar dolar ve 160 milyar dolar olmak üzere farklı paketlere ayrılmış durumda. Bugün için risk iştahını destekleyen unsurlardan birisi bu gelişme.

İngiltere-AB arasında devam eden görüşmeler barındırdığı tüm volatiliteye rağmen bir kez daha yatırımcı nezdinde olumlu olarak görülüyor. Avrupa’yı temsil eden müzakereci Michel Barnier’in “tarafların sorunlu başlıklarda geri adım atması durumunda anlaşmanın yakın olduğunu” belirtmesi sonrasında Guardian ve FT’de yer alan pozitif yönlü haberler de sürece katkı sağladı. Buna göre, İngiltere tarafının balıkçılık konusundaki uzlaşıya varmayı engelleyen taleplerinde azalış söz konusu. GBPUSD paritesi 1.34 seviyesi üzerinde fiyatlanırken, çaprazdaki etkileşim farklı varlık gruplarına da olumlu yansıyor. Her ne kadar 1/1 olmasa da EUR, özellikle ons altın ve petrolde bu iyimserlikten söz etmek mümkün. Bugün sona erecek olan FOMC toplantısı öncesinde sözle yönlendirme ve varlık alımlarının çıpalanması başlıkları yatırımcıların öne çıkan odak noktaları konumunda. ABD tahvil faizlerinde toplantı öncesinde ciddi bir hareketlilik söz konusu değil. VIX 22.89, MOVE ise 48.14 ile yakın dönem ortalamalarını muhafaza ediyor. ECB’nin Eylül 2021’e dek sermaye rasyolarının %0.2’sinden fazla hisse geri alımı yapılmaması şeklindeki Avrupa bankalarına olan tavsiyesini de ekleyelim.

Son 2 yılın en önemli Türk lirası varlık grubu fiyatlama başlıklarından birisi olan CAATSA yaptırımlarının fiilen devreye alınması sonrasında genele yayılır şekilde iyimserliğin ilk işlem gününde gözlendiği bir ortam geride kaldı. CDS’in %3.2 gerilediği günde Hazine’nin değişim ihaleleri gerçekleştirildi, herhangi bir sorun olmadı. Bugün TCMB Başkanı Naci Ağbal’dan gelecek açıklamalar yerel varlıklar açısından en önemli gündem konumunda. Özellikle rezerv yönetimi ve yeniden biriktirmeye yönelik yol haritası sunulabileceği beklentisindeyiz. 2002- 2011 yılları arasında 90 milyar dolar civarı rezervin doğrudan alım ve ihaleler ile biriktirildiğini ekleyelim.

Piyasalar

Hafta başlangıcında olduğu üzere dün de küresel risk iştahını belirleyen en önemli unsur GBP eksenli iyimserliğin diğer çaprazlara ve varlık gruplarına yansıması oldu. GBPUSD paritesi 1.34 seviyesinin üzerinde fiyatlanırken, devam eden ticaret görüşmelerine dair iyimserliğin korunması yatırımcı işlemlerine de destek veriyor. DXY 2.5 yılın düşüğündeki pozisyonunu korurken, 30 milyar doların üzerinde kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlanmasının Fed’in vereceği mesajlarda önemli volatilite artışlarına neden olabileceği şeklindeki çekincemizi bir kez daha belirtmek isteriz. Bugün Avrupa başta olmak üzere globalde takip edilecek olan flash PMI verileri pandemi kaynaklı vaka artışları ve alınan kısıtlama önlemlerinin ekonomiler üzerindeki seyri noktasında biraz daha fikir sahibi olmamıza imkan tanıyacak. Beklendiği ve sürpriz olmayacak şekilde Avrupa’da zayıflama eğiliminin hizmetler sektörü önderliğinde devam etmesini bekliyoruz. Ciddi ölçekte bir düşüş olmadıkça EUR’ya yansıması ise sınırlı kalabilir. FOMC’den yansıyacak mesaj ve makro projeksiyonlar kritik önemde bulunuyor. CAATSA yaptırımlarının fiilen devreye alındığının açıklanmasının ardından ilk işlem gününde Türk lirası cinsinden fiyatlanan varlıklarda beklendiği/beklediğimiz şekilde iyimser duruşun korunduğu görüldü. TL Amerikan doları karşısında günü emsallerine paralel %0.25 değer kazancı ilke tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.5 yükselişle 1395 puan seviyesinden gerçekleşti. 10Y vadeli tahvilde faizin son seviyesi %13.38 olurken, CDS günü %3’ün üzerinde düşüşle 364bp seviyesinden tamamladı. EMEA bölgesi endekslerinde ağırlıklı değer kazançlarının etkili olduğu bir gün izlendi. Euro Stoxx 50 %0.50, FTSE 100 %-0.28, DAX %1.06 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.55 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimlerindeki düşüş ise bir önceki günde de olduğu üzere %20-30 aralığındaki düşüşünü korudu. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa senasına kıyasla iyimserliğin belirginleştiği görüldü. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1’in üzerinde primlenme ile olurken, Dow Jones’un işlem hacmi 30 günlük ortalamasının %8 üzerinde gerçekleşerek dikkat çekti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da primlenme pozisyonunda olurken, Bovespa %1.34, Merval ise %0.46 ile günü tamamladı. Asya’da takip edilen işlemler iyimserliğin korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.20/ NKY 225 %0.21, Hang Seng %0.83, CSI 300 %0.17 ve KOSPI %0.52 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5215 ile yuan zayıflamasına işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5355 ile tersi yönde gerçekleştirildi.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1370-1350 seviyeleri destek, 1400-1450 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) ve Fed’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet