“Ekran Bağımlılığı“ GTO’da konuşuldu

Psikiyatrist Dr. Emre Ürer’in katılımıyla gerçekleştirilen ve yurt dışı dahil olmak üzere Türkiye’nin her şehrinden ailelerin ilgiyle takip ettiği online seminerde dikkat çekici bilgiler paylaşıldı.Önemli içeriklere sahip...

Yayınlanma:
“Ekran Bağımlılığı“ GTO’da konuşuldu

Psikiyatrist Dr. Emre Ürer’in katılımıyla gerçekleştirilen ve yurt dışı dahil olmak üzere Türkiye’nin her şehrinden ailelerin ilgiyle takip ettiği online seminerde dikkat çekici bilgiler paylaşıldı.

Önemli içeriklere sahip konular ve alanında uzman kişilerle birlikte bu tarz seminerlere devam ederek, ebeveynleri ellerinden geldiğince bilinçlendirmeye, daha sağlıklı bir neslin inşası için farkındalık oluşturmaya çaba sarf edeceklerini ifade eden GTO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eryoldaş, seminerle ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Eryoldaş: Farkında değiliz fakat çocuklarımıza kötülük yapıyoruz.

Pandemi öncesinde de ekran başında geçirilen süre hakkında ailelerden çokça şikâyet aldıklarını, pandemi sürecinde de bu şikâyetlerin bir hayli arttığını söyleyen Mustafa Eryoldaş, “Farkında değiliz fakat çocuklarımıza kötülük yapıyoruz. Hiçbir şekilde ekrana maruz kalmaması gereken 0-2 yaş grubu çocuklarımızı yemek yedirmek, ağlamasını engellemek ve benzeri sebeplerle telefonla oyalıyoruz.” dedi.

Psikiyatrist Dr. Emre Ürer’in çok önemli bilgiler paylaştığını vurgulayan Eryoldaş, düzenledikleri seminerle amaçlarına ulaştıklarını söyleyerek şu şekilde devam etti:

“Hiçbir anne, baba evladına kötülük yapmak istemez. Ama bazı durumlar da var ki ellerinde olmayan sebeplerle çocuklarının ekran başında geçirdiği süreye engel olamıyorlar. Özellikle pandemi döneminde gerek online eğitimler olsun, gerekse evde geçirilmesi gereken günler olsun ekran başında geçirilen süreleri fazlasıyla artırdı. Biz de Gaziantep Ticaret Odası olarak bu durumla başa çıkma yöntemlerini, belirli bir süre sonra ortaya çıkan ekran bağımlılığını, çocuklarımızın gelişimsel sürecine olan olumsuz etkilerini ve alınacak önlemleri detaylıca ele almak, ailelerimize katkı sunmak istedik. Çok faydalı olduğunu düşündüğüm bu seminere gösterdikleri ilgi sebebiyle katılımcılarımıza ve kıymetli paylaşımlarıyla bizleri aydınlatan Psikiyatrist Dr. Emre Ürer’e teşekkür ediyorum.”

Dr. Ürer: Aileler çocuklarına kontrolün neden gerekli olduğunu açıklamalı

Ekran zamanı ve çocuk gelişimi, ekran bağımlılığı ve pandemi sürecinde ekran bağımlılığı konularının işlendiği ve Psikiyatrist Dr. Emre Ürer’in yaklaşık 1.5 saatlik sunum yaptığı online seminerde ailelere önemli uyarılarda bulunuldu.

Ekran bağımlılığının ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için ailelerin mutlaka bir kontrol mekanizması oluşturması gerektiğinin altını çizen Dr. Emre Ürer, “Ailelerimiz çocuklarıyla her zaman iş birliği içerisinde olmalı. Kurallar konulmalı, denetleme yapılmalı, sınırlar oluşturulmalıdır. Olayların normal yaşam hızından farklı olduğu TV programlarını izlemek; dikkat/bellek/öğrenme sorunlarına yol açabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçilebilmesi için öncelikle aileler, çocuklarına kontrolün neden gerekli olduğunu açıklamalı.” dedi.

Dr. Ürer: Ekran, bebek bakıcısı değildir

6 yaş öncesinde çevrim içi bilgisayar oyunlarının oynanmaması, 12 yaş öncesinde internet ortamına girilmemesi ve sosyal medya hesabı açılmaması konusunda aileleri uyaran Dr. Emre Ürer, “Ekran, bebek bakıcısı değildir. Hiçbir durumda ekran, fiziksel aktivitenin ya da uyku, yemek rutinlerinin yerine geçemez. Her yaşta, ailecek ortak dijital alan kullanımı, ortak kararlarla netleşmiş bir aile planı olmalı. Ekranı, ‘Birlikte zaman geçirilecek alan’ olarak görmek pandemi döneminde fayda sağlayacaktır. Belirli kurallar çerçevesinde ailecek yapılacak izleme partileri de ‘olumlu ekran süresi’ kavramını pekiştirecektir. Yasaklamalardan ziyade, bilinçli kullanım özendirilmeli ve bu doğrultuda yönlendirme yapılmalı.” şeklinde konuştu.

Çocukların, dijital politikaların merkezine yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden, devlet ve sivil toplum özelinde de tavsiyelerde bulunan Dr. Emre Ürer, uygun maliyetli ve ulaşılabilir internet altyapısı, dijital medya okur-yazarlığı eğitim programları, dijital dünyada çocuklara koruma ve fayda sağlamaya yönelik etik standartlar ve uygulamalar geliştirilmesi, özel sektörün gücünden faydalanılması gibi konulara değindi.

Dr. Emre Ürer, sunumunun ardından soru-cevap bölümünde aileler tarafından yöneltilen soruları cevapladı.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet