Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'n konuşmasından satır başlar:2014 yılında iftarsa edilen ancak Libya'daki sıkıntılar nedeniyle bir araya gelemeyen yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyimizin ilk toplantısını başarıyla icra ettik.Libya'nın egemenliğinin...

Yayınlanma:
Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'n konuşmasından satır başlar:

2014 yılında iftarsa edilen ancak Libya'daki sıkıntılar nedeniyle bir araya gelemeyen yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyimizin ilk toplantısını başarıyla icra ettik.

Libya'nın egemenliğinin korunması, Libya halkının refahı öncelikli hedefimizdir. Türkiye doğusu batısı kuzeyi ve güneyi ile tüm Libya'yı muhabbetle kucaklamaktadır. Bu anlayışla milli birlik olduğu gibi vermeye devam edeceğiz.

Libyalı kardeşlerimizin yardımına koştu hükümetinin uluslararası topluma yaptığı çağrıya destek sadece Türkiye'den gelmiştir.

Biz meşru hükümetin yanında yer alırken başkaları darbeci Hafteri desteklemeye silahlandırmaya devam ettiler.

Tüm bu çabalar sonucunda Milli Birlik Hükümeti kurulabilmiştir.

Darbenin ve darbecilerin yanında saf tutanlar bu katliamlara da ortak olmuşlardır. İmzaladığımız güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası kapsamında Libya verdiğimiz destek Trablus'un düşmesini önlemiş yeni katliamların önüne geçmiş ve ateşkesi sağlamıştır.

Libyalı kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşamaları için kamu hizmetleri geliştirilmelidir. Bu vesileyle uluslararası toplumun tüm bu alanlarda ilerleme sağlanması ve seçimlerin öngörülen tarihte düzenlenmesi için Libya'ya samimi destek vermeye davet ediyorum.

Akdeniz'de komşumuz olan Libya ile deniz yetki alanlarına ilişkin imzaladığımız mutabakat muhtırası her iki ülkenin milli menfaatini ve istikbalini güvence altına almıştır.

Ayrıca başta yatırımlar olmak üzere ikili ticaret ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirecek somut adımlar üzerinde durduk. Libya'da yaraların sarılmasına yeniden imar kalkınmaya ve Libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız.

Libya'nın alt yapı üst yapısında yeniden imarına her türlü desteği verecektir. Türk özel sektörünün Libya geri dönüşünü hızlandıracak adımlar üzerinde de fikir birliğine vardık.

Finans yerel yönetimler eğitim ve kültür alanında işbirliğimizi daha da ilerletecek adımları hızla atacağız.

Tabii bu vesileyle şu koronavirüs belasının yaygın bir şekilde devam ettiği süreç içerisinde şu an itibariyle yarın 150.000 doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz.

Ayrıca Türkiye'nin koronavirüsle mücadeledeki tecrübelerini aşı dışında ilaçlar da dahil olmak üzere Libya'ya süratle aktaracağız.

Barış huzur ve refahın hakim olduğu bir Libya için gayretlerimizi müştereken sürdüreceğiz.

Vatanlarını ve özgürlüklerini savunurken gazilikle şehitlikle şereflenen Libyalı kahramanlara acil şifalar diliyorum.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet