Faiz indirimi piyasaları nasıl etkileyecek?

Yurt içi piyasaları için Merkez Bankasının Nisan ayında yapacağı Para Politikası Kurulu açıklamaları iş dünyasında merakla bekleniyor.Nisan ayında yapılacak olan Merkez Bankasının para politikası toplantısında faiz indirimi...

Yayınlanma:
Faiz indirimi piyasaları nasıl etkileyecek?

Yurt içi piyasaları için Merkez Bankasının Nisan ayında yapacağı Para Politikası Kurulu açıklamaları iş dünyasında merakla bekleniyor.

Nisan ayında yapılacak olan Merkez Bankasının para politikası toplantısında faiz indirimi ile ilgili alınacak kararlar piyasalardaki olumlu havanın sürüp sürmeyeceğini görmek açısından büyük önem taşıyor.

Merkez Bankasının yeni başkanı olan Murat Çetinkaya Nisan ayındaki toplantıya başkan olarak katılım gösterecek. Ekonomi kulislerinde Mart ayında başlayan faiz indirimi sürecinin Nisan ayında da devam edeceği beklentileri sık sık dile getiriliyor.

Nisan ayında yine koridorun üst bandında 50 baz puanlık bir indirim olacağına yönelik beklenti içinde olmasının nedenlerini iki faktöre bağlayan Meksa Forex Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt şu açıklamayı yaptı: “TL’nin ABD doları karşısında güçlü performans göstermesi ile birlikte piyasalarda olumlu ortam oluşmaya başladı. 16 Mart,'ta 2.90 seviyelerinin üzerinde seyreden USD/TRY paritesi bu tarihten sonra 2.90 seviyesinin üzerine çıkamadı.

2.8050 seviyelerine kadar gevşeme meydana gelse de bu noktada TL’nin olumlu bir performans gösterdiğini söylemek yanlış olmayacak. Bu gelişmelere göre Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda rahat olduğunu söylemek mümkün.

Bir diğer unsur ise enflasyon kalemi olacak. Yılbaşından bu yana enflasyonda gıda fiyatlarında zayıflama ve baz etkisinin de yardımı ile gerileme hakim. Mart ayı manşet enflasyon %8.78 seviyesinden %7.45 seviyesine geriledi. Baz etkisi ile birlikte enflasyonda gerilemenin devam etmesi bekleniyor. Buna rağmen çekirdek enflasyonda net bir gerileme yaşanmıyor.  Ocak ayında %9.6 olan çekirdek enflasyon Mart ayında %9.5’e geriledi. Manşet enflasyon konusunda yaşanan gerilemenin TCMB’ye hareket alanı sağladığını düşünüyoruz. Bu koşul ile piyasada faiz indirimi beklentileri bir hayli kuvvetli.”

Yurtiçi piyasalar faiz indiriminden nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin TL’de pozitif olarak algılanacağını belirten Eren Can Ümüt olası faiz indiriminin piyasalara etkisi hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“25 baz puanlık indirim piyasada oluşan genel beklentinin ( 50 baz puan ) altında kalabilir. Bu da piyasalarda TCMB’nin ihtiyatlı bir politika benimsediği algısını oluşturabilir. Bundan dolayı TL tarafında pozitif bir etki yaratması olası görünüyor.

50 baz puanlık faiz indirimi piyasa beklentisi dahilinde kabul edilerek etkisinin sınırlı kalma ihtimali bulunuyor. Bunun yanında 75 baz puan faiz indiriminin de olabileceği dile getiriliyor. Radikal diye tabir edeceğimiz bir indirim yaşanmasa da genel beklentilerin üzerinde bir indirim hafif ölçekli negatif hava estirebileceğini söylemek mümkün.

100 baz puan ve üzeri bir faiz indirimi radikal bir hamle olabilir. Bu durumda TCMB’nin bağımsızlığına yönelik endişelerin şiddetlenme olasılığı bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Cemil Ertem’in radikal indirim olması gerektiğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

Üst bantta radikal bir indirim ise belirsizlik durumlarında TL’nin daha zayıf bir koruma kalkanına sahip olmasına neden olacak ve bu durum kırılgan yaratan bir unsur olarak karşımıza çıkacak. Bu yönde bir hamle zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Yeni başkan Murat Çetinkaya’nın düzenleyeceği basın toplantısı Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde izleyeceği para politikasını tahmin etmek açısından büyük önem taşıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet