Feridun Bahşi, Hakim ve Savcıların Sorunlarını dile getirdi.

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Hakim ve Savcıların Sorunlarını dile getirdi.Dünyanın tüm ülkelerinde, yargı bağımsızlığı ile hâkimlik teminatına verilen değer ile hâkim...

Yayınlanma:
Feridun Bahşi, Hakim ve Savcıların Sorunlarını dile getirdi.

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Hakim ve Savcıların Sorunlarını dile getirdi.

Dünyanın tüm ülkelerinde, yargı bağımsızlığı ile hâkimlik teminatına verilen değer ile hâkim savcıların sosyal ve ekonomik hakları paralellik arz eder.

Bu ülkemizde de aynı durumdadır. Nitekim hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda neredeysek, hâkimlere verilen değer de aynı yerdeyiz. Yani diplerdeyiz.

Hatırlar mısınız bilmiyorum, bundan 5-6 yıl önce ABD devlet başkanı kalabalık bir salona girmişti. Başkan girdiğinde salondaki herkes ayağa kalkmış ancak 5-6 kişi

başkanı oturarak karşılamışlardı. Kimin aklına ne geldi bilmiyorum.

2

Ama benim aklıma ilk gelen bu kişilerin yargı mensubu olduklarıydı. Nitekim sunucunun anonsuyla da yanılmadığımı anladım. Bir de bize bakalım. Her yıl sarayda yapılan adli yıl açılış törenlerini gözlerinizin önüne getirin. Daha önce salona girmiş yargı mensuplarının, Ak Parti genel başkanının salona girmesiyle ayağa fırlaması, tokalaşma sırasında cübbelerde düğme aramaları eğilerek tokalaşmalar filan… Sahneyi hatırladınız mı? Hatta çay toplamaya giden yüksek yargı organı başkanları ile bu ucubeliğin karşılığında tüm sağlık giderlerinin devletçe karşılanmasıkonusunda düzenleme yapılması.

3

Yargıtay ve Danıştay üyeleri dışında yani başkanları çay toplamaya giden kurumların mensupları dışında bu düzenlemeden yararlanabilen yargı mensubu yoktur. Eskiden bu tür düzenlemelerden en azından Yargıtay’a seçilme hakkını kaybetmeyen birinci sınıf hâkim sınıfı da yararlanırdı. Yargıtay üyeliğine seçilme hakkını kazanan hâkimlerin bu haklardan yararlandırılmaması adil değildir hakkaniyete aykırıdır. Bir başka konu ise VİP hizmetleri, Tüm ülkelerin mevzuatını incelediğinizde göreceksiniz ki hâkimler doğal olarak VİP hizmetinden yararlanır.

4

Lütfen bir makamı küçümseme olarak algılanmasın ama genel müdürlerin bile VİP hizmetinden yararlandığı bir ülkede nasıl olur da hâkim savcılar bu hizmetten yararlanamaz. Hâkim ve savcıların iş yükünden birazdan söz edeceğim. Herkesçe de bilindiği gibi bu derece ağır bir iş yükü altında ezilen hâkim ve savcıların yıpranma payından yararlandırılması büyük bir eksikliktir ve mutlaka yasal düzenleme yapılmalıdır. Bugün Türkiye’de 14131 hâkim, 6558 savcı vardır. 2018de Adli Yargı Cumhuriyet Başsavcılıklarına gelen soruşturma 9.252.208, Savcı başına düşen soruşturma 1661, bir savcının çıkarabildiği soruşturma 757dir.

5

Yine mahkemelere gelen dosya 6.632.838, bir hâkime düşen dosya 806, çıkan karar ise 445tir.

İş yükünün bu kadar ağır olması, sadece hâkim ve savcının değil, adliye personelinin de psikolojisini bozmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet