FSUE Atomflot ve Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Rosatom’a bağlı bir kuruluş olan ve Rus nükleer buzkıran filosunun işletmesi ve bakımından sorumlu olan FSUE Atomflot ve Rusya Bilimler Akademisi Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü, iş birliği anlaşması imzaladı.

Yayınlanma:
FSUE Atomflot ve Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Rosatom’a bağlı bir kuruluş olan ve Rus nükleer buzkıran filosunun işletmesi ve bakımından sorumlu olan FSUE Atomflot ve Rusya Bilimler Akademisi Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü, iş birliği anlaşması imzaladı. İmza töreni, Rosatom tarafından düzenlenen “Arctic Day” etkinliğinin kapsamında gerçekleşti. 

Taraflar, Kuzey Deniz Rotası’nın su alanındaki FSUE Atomflot tarafından denetlenen güzergahın, Arktik ve etrafındaki suların çevre ve hayvan ile bitki yaşamı üzerindeki etkisinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve tahmin edilmesinin araştırma faaliyetleri konusundaki iş birliğinin en önemli unsurları olarak görüyor. 

Anlaşma, FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka ve Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dmitry İshkulov tarafından imzalandı. 

İmza töreninde konuşan FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka: “Şirketimiz, Kuzey-Batı bölgesinin çevresel rehabilitasyonu ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere, çevre programlarını etkin bir şekilde desteklemektedir. Kuzey Deniz Rotası’nda güzergahın yoğunlaşmasıyla, Kuzey Kutbu’ndaki tür çeşitliliğini muhafaza etmek bizim için oldukça önemlidir. Bilim adamları, nükleer buzkıranlar vasıtasıyla Kuzey Deniz Rotası’nın su alanını gözlemleyebilecekler. Araştırma sonuçları, taşımacılara yol gösterecek.”

Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dmitry İshkulov ise şu ifadeleri kullandı: “Varılan anlaşmanın ve yapılacak çalışmanın, Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü tarafından 90’ların sonlarında ve 2000'lerin başında FSUE Atomflot'un aktif desteğiyle yürütülen yaklaşık 10 yıllık bir araştırma döneminin devamı olduğunu vurgulamalıyım. Hem Rusça hem de başka dillerdeki en saygın dergilerde o yılların araştırmalarının sonuçlarına dayanan 50’den fazla bilimsel makale yayınlandı. Gelecekteki ortak çalışmaların, araştırmalarımızın kalitesini yeni bir düzeye çıkaracağından ve bize Arktik bölgesinin doğası hakkında yeni bilgiler vereceğinden eminim.”

Yakın gelecekte, FSUE Atomflot ve Murmansk Deniz Biyolojisi Enstitüsü 2021-2022 kış-sonbahar güzergahı için Kuzey Denizi Rotası’nın su alanı konusunda bir araştırma programı geliştirecek. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet