Gübretaş’ın model alanlarında verimli hasatlar tamamlandı

Sektörde öncü olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle yıllardır Türkiye genelinde tarımsal verimliliği artırmak ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla çiftçi eğitim toplantıları düzenleyen GÜBRETAŞ, son...

Yayınlanma:
Gübretaş’ın model alanlarında verimli hasatlar tamamlandı

Sektörde öncü olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle yıllardır Türkiye genelinde tarımsal verimliliği artırmak ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla çiftçi eğitim toplantıları düzenleyen GÜBRETAŞ, son yıllarda ağırlık verdiği “model üretim alanı” uygulamalarıyla da üreticilere verim artışı örnekleri sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2020 yılında planlanan model üretim alanı uygulamaları, Yozgat’taki şekerpancarı ve Şanlıurfa’daki danelik mısır model üretim alanlarında yapılan hasatlarla tamamlandı.

YOZGAT’TAKİ ŞEKERPANCARI ALANINDA TÜRKİYE’NİN 2 KATI VERİM

Ülkemizdeki tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan şekerpancarı için GÜBRETAŞ, bu yıl Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde bir model üretim alanı kurdu. GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin arazi sahibi önder üretici işbirliğiyle nisan ayından beri yürüttüğü bitki besleme çalışmaları sonucunda deneme alanından bol verimli ve yüksek polar oranına sahip şekerpancarı hasat edildi.

Hasat sonuçlarını değerlendiren GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “Bilinçli tarım örnekleri sunmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz model üretim alanları projesini, bu sene salgına rağmen sıkı tedbirlerle devam ettirerek Türkiye’nin 29 noktasında uyguladık. Bunlardan biri olan Yozgat’taki şekerpancarı uygulamasında da etkili gübreleme programı sayesinde Türkiye ortalamasının neredeyse iki katına yakın verime ulaşıldı. 2019 TÜİK verilerine göre ülkemizdeki şekerpancarı verim ortalaması dekarda 5.832 kg iken, geçtiğimiz günlerde yapılan hasatla bu model alanımızda dekar başına 10.800 kg şekerpancarı elde edildi. Verim artışının yanı sıra şekerpancarında önemli bir kriter olan polar oranında da güzel bir sonuç alındı. Üreticinin kendi yetiştirdiği alanda 17 olan polar oranı, uzman ziraat mühendislerimizin takip ettiği alanda 20 gibi yüksek bir değerde gerçekleşti” dedi.

Yozgat’taki uygulamanın gerçekleştirdiği arazinin sahibi Molla Çalık ise “Uzun zamandır burada şekerpancarı ekiyorum. Bölgemizde genelde dekardan 5-6 bin kilo mahsul alınmakta. Bu yıl GÜBRETAŞ’ın ziraat mühendislerinin teklifiyle birlikte bir çalışma yapmaya karar verdik. GÜBRETAŞ ekibi öncelikle toprağımdan numune alıp onu analiz ederek işe başladı. Sonra bitki ve toprak neyi istiyorsa ona göre gübreleme yaptılar. Kendi bildiğim yöntemle ekip biçtiğim araziden bu yıl dekarda 6.500 kilo verim aldım. GÜBRETAŞ ekibinin programını uyguladığımız bölümdeyse dekardan 10.800 kilo ürün hasat ettik. Aradaki gelişim ve verim farkını, ben kendi gözlerimle görüp tecrübe ettim. Çiftçi arkadaşlarıma da burada öğrendiklerimi tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

ŞANLIURFA’DAKİ MISIR ALANINDA İKLİM KOŞULLARINA RAĞMEN VERİM ARTTI

GÜBRETAŞ’ın bu yılki son model alan hasatlarından bir diğeri ise Şanlıurfa’da yapıldı. Bu yıl bölge ortalamasının 1.150 kg/da civarında olduğu Akçakale ilçesinde ikinci ürün danelik mısır için yapılan uygulamada, olumsuz iklim koşullarının etkisine rağmen dekardan 1.376 kg verim alındı. Bu sonuçla, model alandan bölge ortalamasının %20 ve Türkiye geneli verim ortalamasının %32 daha üzerinde ürün elde edilmiş oldu.

Bu yılki uygulamaları verimli sonuçlarla tamamlayan GÜBRETAŞ, 2021 yılında yapılacak model üretim alanı hazırlıklarını da sürdürüyor.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet