Günlerden BoE

“PİYASANIN ROTASI”Günlerden BoE…Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 74,167,023 – tedaviye pozitif cevap veren 48,389,740 – ölü sayısı 1,648,092 kişiye ulaşmıştır. Almanya aşılama faaliyetlerine 27 Aralık’ta...

Yayınlanma:
Günlerden BoE

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden BoE…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 74,167,023 – tedaviye pozitif cevap veren 48,389,740 – ölü sayısı 1,648,092 kişiye ulaşmıştır. Almanya aşılama faaliyetlerine 27 Aralık’ta başlayacağını açıklarken, sert önlemleri devam etmektedir. Aşılamanın önemli bir adım olduğu fakat ne kadar koruyucu olacağı ve ne kadar kişinin global çapta aşılanacağı önemli olmaktadır.

Fed, faiz kararında pas geçerken, Başkan Powell oldukça güvercin bir tonlama ile sözlü yönlendirmesini sürdürmüştür. Virüs kaynaklı olarak ekonominin ve istihdam piyasasının aldığı hasardan çıkışın yavaş olacağı ve Fed’in parasal aktarım mekanizmaları ile desteğinin süreceğini vurguladı. ECB benzeri Fed tarafı da mali politika gerekliliğine vurgu yaparken, teşvik paketine gönderme yapmıştır. Özetle Fed parasal gevşemeyi sürdüreceğini açıkça ifade etmiştir.

Detaylar;

Piyasalarda Fed’in genişleyici tavrını sürdüreceğini açıklaması ve ABD teşvik paketi görüşmelerinde somut adım atılabilir beklentileri ile risk algısında iyimserlik sürmektedir. Piyasa özellikle teşvik paketi beklentisinden siyasilerden negatif bir açıklama gelmediği sürece vazgeçmek istemiyor.

Bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını takip edeceğiz. Araştırma olarak beklentimiz pas geçmesi yönündedir. Fakat sürpriz olarak BREXIT kaynaklı faizin sıfıra çekilmesi şaşırtıcı olmayacaktır. BREXIT görüşmelerinden tıkanan süreç ve virüsün ekonomiye verdiği hasar birleşince BoE’nin bu tarz olası hamlesi ekonomi desteklemek için önemli olabilir.

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar arasında BoE – BoJ faiz kararları, Almanya IFO,– TCMB beklenti anketi yer alacaktır.

  • BoE: İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 17 Aralık Perşembe günü saat 15.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak BoE’nin bu toplantıyı pas geçmesini beklerken toplantı tarihine kadar BREXIT tarafında pozitif anlaşma olmama ihtimalinde banka faiz indirimine giderek politika faizi  sıfır seviyesine çekebilir düşüncemiz yer almaktadır. Bu noktada BREXIT faiz kararı için ana referans olacaktır.
  • BoJ: Japonya Merkez Bankası faiz kararını 18 Aralık Cuma günü açıklayacaktır. Araştırma olarak BoJ tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3650 seviyesi üzerinde 3702 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3650 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,9196 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1800 seviyesi üzerinde $1867 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,2228 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,8021 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 366.104 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) zayıflık sürmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (9 – 16 Aralık) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %1,09 değer kazancı göstermektedir.

Kıymetli madenler, 5 günlük (9 – 16 Aralık) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %1,70 değer kazancı – Gümüş %5,44 değer kazancı göstermektedir.

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 1,928,165 kişiye çıkarken, ölü sayısı 17,121 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta/vaka sayılarında artış devam ederken, toplam test sayısı 21,695,592 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (4893) 5000 kişi altında sürmektedir.

Bakan Koca: Bugün tespit edilen 4.893 hastamız var. Bir süredir günlük hasta sayımız düşüşte. Bugün uzun bir aradan sonra ilk defa günlük iyileşen sayısı yeni vaka sayısını geçti. Aktif hasta sayımız uzun bir aradan sonra düşmüş oldu. Sevdiklerimizi tedbirle koruyalım

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet