Huzur Faktoring, derecelendirme notu

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:Huzur Faktoring A.Ş.'nin Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A-, Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A2 ve görünümü durağan...

Yayınlanma:
Huzur Faktoring, derecelendirme notu

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Huzur Faktoring A.Ş.'nin Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A-, Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A2 ve görünümü durağan olarak İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından teyit edilmiştir.

Detaylı Rapor:

Huzur Faktoring A.Ş.’nin (kısaca Huzur Faktoring veya Şirket) Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A-, Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A2 olarak teyit edilmiştir.

Şirketin başarılı iş modeli, sektörün altında TGA oranı ve güçlendirilen özkaynaklar notu destekleyen ana faktörlerdir. Faiz marjları ile karlılığın azalması ve artan maliyet/gelir rasyosu notu baskılayan unsurlardır. İlave olarak, Dünya’da pandemi noktasına gelen ve ülkemizde de ciddi boyutlara ulaşan COVİD-19 virüs salgınının yol açtığı olumsuzlukların ve belirsizliklerin hem finans sektörü hem reel sektör şirketlerinin 2020 ve sonrası performanslarını, ödeme kapasitelerini ve hane halkı talebini olumsuz etkileme potansiyeli de genel anlamda derecelendirme notlarımızı baskılayan diğer bir unsur haline gelmiştir. Şirketin mevcut performansının devam edeceği beklentisiyle görünümü durağan olarak teyit edilmiştir. 2008 yılında Nesim Peres tarafından kurulmuş olan Huzur Faktoring, 2019 yılsonu itibarıyla aktif büyüklüğü bakımından 44 banka ortaklı olmayan faktoring şirketi içerisinden 19. sırada yer alan orta ölçekli bir faktoring şirketidir. Sadece yurtiçi kabili-rücu (çek borçlusunun riskinin üstlenilmediği) faktoring işlemi yapmaktadır.

Pandemi Etkisiyle Tercih Edilen Küçülme: Dünya’da pandemi olarak ilan edilen ve ülkemizde de Mart 2020 itibarıyla salgın olarak görülen koronavirüs nedeniyle piyasalarda belirsizlik ve riskler artmış ve Huzur Faktoring de çalışacağı müşterilerde daha seçici davranarak artan risklere karşı önlem almıştır. Buna ilaveten, faktoring işlemlerine olan müşteri talebinde de sektör genelinde bir düşüş yaşanmıştır. Bu nedenlerle, Haziran 2020’de Şirketin net faktoring alacakları 2019 yıl sonuna göre sektörün üzerinde, %20,7 oranında küçülerek 181,5 milyon TL’ye düşmüştür. Şirketin sektöre nazaran daha fazla küçülmesinin nedeni pandemi etkisine ilave olarak iş modeli gereği kredi risk seviyesi nispeten yüksek olan KOBİ ve mikro ölçekli işletmelerle çalışmasından kaynaklanmaktadır. Net faktoring alacaklarındaki küçülmesi sonucu toplam aktifler de %19,7 azalarak 198,1 milyon TL’ye gerilemiştir.

Azalan Faiz Marjı ve Karlılık: Son beş yıldır hem peer grubun1 hem de sektörün üzerinde seyreden Şirketin net faktoring faiz marjı, 2019 yılının ikinci çeyreğinden Haziran 2020’ye kadar yapılan TCMB’nin politika faiz indirimleri ve faktoring sektöründe artan rekabet nedeniyle %6,9’a gerilemiştir. Şirketin gerileyen faiz marjı sonucu azalan faktoring gelirleri ve %20,0 oranında artan operasyonel giderler nedeniyle, OcakHaziran 2020 dönemindeki net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %45,9 oranında azalmıştır. Bu nedenle, Şirketin karlılık oranları da gerilemiştir. Şirket 2021 yılında koronavirüsün etkilerinin hafiflemesiyle birlikte daha yüksek karlılığa (7 milyon TL) sahip olmayı hedeflemektedir. Sektörün Altında TGA Oranı: Koronavirüs salgınının yol açtığı piyasa ve ekonomik koşullarda meydana gelen olumsuzluklar nedeniyle Haziran 2020’de 2019 yıl sonuna göre Şirketin nominal tahsili gecikmiş alacakları %7,4 artarak 10,5 milyon TL’ye yükselmiştir. Azalan net faktoring alacaklarının da etkisiyle Şirketin TGA oranı sektörün altında (%6,0) olmakla birlikte %4,1’den %5,5’e artış göstermiştir. Artan TGA oranına önlem olarak Şirket, riskli birkaç sektöre temkinli yaklaşmış, gelen müşteri ve keşideci çeklerinde daha seçici davranmış ve nominal tahsili gecikmiş alacaklarının %92,1’i kadar (2019 yılı için; %86,1) karşılık ayırmıştır. Ayrıca, Şirket, müşteri başına risk tutarını düşük seviyede tutarak tabana yaygın bir portföy yapısıyla hareket etmekte olup, müşteri yoğunlaşması düşük seviyededir. 2020 yılı içerisinde Şirket varlık yönetim şirketlerine alacak satışı yapmamıştır.

Güçlendirilen Özkaynaklar: 2019 yılı net karını ortaklara dağıtmayan Şirket özkaynak tutarını Haziran 2020’de 2019 yıl sonuna göre %4,8 arttırarak 55,4 milyon TL’ye yükseltmiştir. Artan özkaynaklar ve azalan aktiflerle birlikte Şirketin özkaynak oranı Haziran 2020’de %27,9’a ulaşarak sektörün üzerinde yer almıştır. Ayrıca, Şirket 06.07.2020’de yaptığı olağanüstü genel kurulda ödenmiş sermayesini iç kaynaklardan karşılanmak üzere 35 milyon TL’den 48 milyon TL’ye çıkartmıştır. Şirketin küçülmesi sonucu, Şirketin kaldıraç oranı (brüt faktoring alacakları/özkaynaklar) sektörün kaldıraç oranının (4,1) da altına gerileyerek 3,5 kat olarak gerçekleşmiştir.

Artan Maliyet/Gelir Rasyosu: Şirket, iş modeli gereği, sahada çalışan personel sayısının fazla olması ve artan genel yönetim giderleri nedeniyle sektör ortalaması üzerinde personel ve genel yönetim giderlerine sahiptir. Şirketin maliyet/gelir rasyosu, son beş yılda sektörün üzerinde seyretmekle birlikte 2019 yılında peer gruba yakın seviyelerde hareket etmiştir. Ancak, söz konusu rasyo, Haziran 2020’de %68,3’den %81,3’e yükselmiştir.

Fonlama Yapısı: Şirket ihtiyaç duyduğu fonlamayı bankalardan, piyasada tanınmış faktoring şirketlerinden ve 2014 yılından beri ihraç ettiği borçlanma araçlarından sağlamaktadır. Şirketin fonlaması kısa vadeli ve sabit faizlidir.

Deneyimli ve İstikrarlı Yönetim Kadrosu: 1975 yılından beri ticari hayatın içinde yer alan Şirket ortaklarının esas faaliyetleri ve deneyimleri de faktoring sektöründedir. Üst yönetim kadrosu tecrübeli ve istikrarlı olup, Genel Müdür Şirketin kuruluşundan beri görevini yürütmektedir. Bu durum derecelendirme notuna olumlu olarak yansımaktadır


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet