İstanbul’un ilk mobil yaya durağı semt semt gezmeye başladı

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı ve WRI Türkiye’nin iş birliğiyle tasarlanan gezici yaya durağı, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın ilk gününde İstanbul’da hizmete girdi.

Yayınlanma:
İstanbul’un ilk mobil yaya durağı semt semt gezmeye başladı

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı ve WRI Türkiye’nin iş birliğiyle tasarlanan gezici yaya durağı, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın ilk gününde İstanbul’da hizmete girdi. Mobil Yaya Durağı İstanbul içinde gezecek. 

Kent içinde yayalar ve bisikletliler için kamusal alan işlevi gören, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde sayıları giderek artan yaya durakları (parklet) artık İstanbulluların da hizmetinde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanlığı ve WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in iş birliğinde hayata geçirilen proje ile İstanbullular ilk gezici duraklarına kavuştu. 

Ekim 2020’de başlayan İstanbul Yaya Durağı (Parklet) Projesi kapsamındaki çalışmalar neticesinde gezici bir yaya durağı tasarlanıp üretildi. Mobil yaya durağı, Avrupa Hareketlilik Haftası 2021’in ilk günü olan 16 Eylül tarihi itibarıyla İstanbul’u gezmeye başladı. Yayalara oturma ve dinlenme alanı sunan, bitkilerle donatılmış mobil yaya durağının ilk uğrak yeri Üsküdar ilçesi Hakimiye Milliye Caddesi. 18-19 Eylül arasında Beşiktaş ilçesi Ihlamurdere Caddesi’nde, 20-21 Eylül’de Şişli ilçesi Halaskargazi Caddesi’nde ve 22 Eylül Çarşamba günü de Şişli ilçesi Abdi İpekçi Caddesi’nde olacak.

İBB olarak son iki yılda İstanbul’da trafik yoğunluğunu azaltmak ve çevreci bir kent oluşturmak için önemli atılımlar yaptıklarını belirten İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “Uzun vadede sürdürülebilir ulaşım politikaları açısından toplumda farkındalık yaratacak ve yerinde uygulaması olan projelerle ulaşım alışkanlıklarını değiştirip pekiştirmek çok önemli. 'Yürünebilir İstanbul' vizyonumuz doğrultusunda, bisikletli ulaşım ve yaya ulaşımının özellikle kısa mesafe yolculuklarda tercih edilen ulaşım türü haline gelmesi noktasında mobil yaya durağı uygulamasının da yaratacağı farkındalıkla uzun vadede kalıcı etkilere sahip olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.  

YEREL YÖNETİMLER İÇİN KILAVUZ

Daha yaşanabilir kentler yaratmak için çalışan, projeye teknik destek veren WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız ise “Ulaşım türlerine baktığımızda, İstanbul’da yayaların oranının yüzde 45 olduğunu görüyoruz. Yürümeyi teşvik eden İstanbul’un ilk mobil yaya durağının açılışını Avrupa Hareketlilik Haftası’nda yapmış olmaktan dolayı mutluyuz” dedi.

Sağlıklı Şehirler Ortaklığı’nın (The Partnership for Healthy Cities - PHC) desteğiyle hayata geçirilen İstanbul Yaya Durağı (Parklet) Projesi kapsamında, yerel yönetimlere bu konuda yol gösterecek bir kılavuz da hazırlanıyor. Projenin bir sonraki hedefi, İstanbul’un kalıcı bir yaya durağına kavuşması. 

Sağlıklı Şehirler Ortaklığı Hakkında
Sağlıklı Şehirler Ortaklığı (The Partnership for Healthy Cities), bulaşıcı olmayan hastalık ve yaralanmaları önleyerek insan hayatını kurtarmaya kendini adamış şehirlerden oluşan saygın bir küresel ağdır. Bloomberg Philanthropies tarafından desteklenen ve Dünya Sağlık Örgütü ile Vital Strategies tarafından yürütülen bu ortaklık, şehirlerde yaşayanların risk faktörlerini azaltacak yüksek etkili politika ve müdahale geliştirmesini sağlar. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet