İstenenden daha fazlası

-Bugün 25 Aralık günü ve tüm Avrupa ve ABD piyasaları noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Açık olan borsalar uzakdoğu da ve hafif artışlar görülüyor.-525 senesinde Papa Dionysus, Hazret-i İsa’nın o zamana kadar belli olmayan...

Yayınlanma:
İstenenden daha fazlası

-Bugün 25 Aralık günü ve tüm Avrupa ve ABD piyasaları noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Açık olan borsalar uzakdoğu da ve hafif artışlar görülüyor.

-525 senesinde Papa Dionysus, Hazret-i İsa’nın o zamana kadar belli olmayan mîlâdını, yani doğum yılını, 754. Roma yılı olarak tesbit etti ve “Efendimizin (İsa’nın) Yılı” anlamına gelen Latince Anno Domini (kısaltması AD bizde MS) kavramı ortaya attı. Bu ise MS 1 senesine tekabül eder. Sıfır yılı, saygısızlık olmasın diye (aslında o zaman Avrupa’da sıfır bilinmediği için) atlanmıştır.

-Jülyen takvimi ile güneş takvimi arasında var olan yıllık 10.5 dakika fark nedeniyle 1582'ye kadar 10 günlük bir sapma meydana geldi. (Sürenin 365 gün, 5 saat, 49 dakika 12 saniye olduğu hesaplanmıştı.) Clavius ve Johannes Kepler tarafından doğrulanan bu sapma Clavius'un tavsiyesi sonucu Jülyen takvimine 10 günlük bir ilave yapılmasıyla düzeltildi. Papa 13.Gregorius'ün onayı ile 4 Ekim 1582 Perşembe'den hemen sonra 15 Ekim 1582 Cuma tarihine geçilmiştir. (milyoner yarışmasında çıkabilir) Bu takvime papaya hürmeten Gregoryan Takvim denilmiş olup, batı ülkelerince hızlı kabul görmüş ancak Doğu Hristiyanları arasında kabulü birkaç yüzyıl sonra gerçekleşmiş, Yunanistan da ise 1923 tarihinde gerçekleşmiştir. Günümüzde fark 13 güne çıkmıştır.

-Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 7 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. (24 Aralık+13 gün) Aynı şekilde 1 Ocakta yeni yılbaşı kutlanırken, 13 Ocakta eski yılbaşı kutlanmaktadır.

-TCMB, 24 Aralık günü toplantısında piyasa 150 baz puan beklerken daha fazlasını yapmış ve 200 baz puan faizi artırmıştır. Piyasa dostu bu tavır sayesinde TL değer kazanırken borsa da yeni bir zirve rekoru kırmıştır. GUBRF, KOZAL ve KOZAA tavan kapattığından bugüne Endeksin artışla başlaması bekleniyor böylece 20. KEZ BORSA YENİ ZİRVE REKORU kıracak ancak sonrasında yabancısız bir günü bakalım nasıl bitirecek.

STRATEJI

BIST100 Endeksi; Kasım ayı başından beri % 28 yükselerek yeni rekor kırarken Sanayi ve Bankalar ataktaydı. Belki de artık kâr satışlarına hazır olunabilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet