İYİ Parti Şanlıurfa il başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Şanlıurfa il başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, “Ziraat bankası, ziraata destek verecek şekilde kurulmuş olan bir banka olması sebebi ile malesef amacı dışında yandaşlara, özellikle iktidarın yandaşlarına, tarımla ziraatle alakası olmayan şirketlere ciddi krediler verdi.

Yayınlanma:
İYİ Parti Şanlıurfa il başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Şanlıurfa il başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, “Ziraat bankası, ziraata destek verecek şekilde kurulmuş olan bir banka olması sebebi ile malesef amacı dışında yandaşlara, özellikle iktidarın yandaşlarına, tarımla ziraatle alakası olmayan şirketlere ciddi krediler verdi. Krediler verilince de çok cüzi faizlerle verilmiş. Bu kredinin geri dönüşümü de olmamış. Bununla ilgili mevcut iktidar herhangi bir yaptırım yapmadan çiftçi kardeşlerimizin 30-35 bin liralık borcundan dolayı tüm banka hesaplarına ipotek konmuş, icra yolu ile gelen desteklemelere bloke konulmuş ve bu bloke sonucunda da o paralar tahsil edilmiş” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRÜNÜNÜ KALDIRAMADI

İYİ Parti Şanlıurfa il başkanı Mehmet Fedai Çakmaklı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şanlıurfa’da yaşayan çiftçilerin sorunlarına değinen başkan Çakmaklı, bu yıl yaklaşık 100 bin dönüm hektarın biçilemediğini söyledi. Çakmaklı, “Şanlıurfa bilindiği gibi tarımın başkenti. GAP’ın başkenti̇. Çi̇ftçi̇ kardeşleri̇mi̇zi̇n sorunlari anlatamayacak kadar büyük. Günlerce anlatsak belki̇ sorunlari bi̇ti̇remeyeceği̇z. Malum bu senede kuraklıkla baş başa kaldık. Yaklaşık olarak Şanlıurfa ‘da 100 bin dönüm hektar biçilmedi. Çiftçimiz ürünü kaldıramadı maalesef. Oysaki GAP projesi tamamlanmış olsaydı araziler suya kavuşmuş olsaydı, çiftçimizin yüzü gülecek, ülkemize de ciddi şekilde katkı sağlayacaktı. Göründüğü gibi mevcut iktidar 2002’ den bu yana “biz GAP projesinin tamamını bitireceğiz” dedi ama malesef GAP projesinin yüzde 52’ si tamamlanmış” dedi.


ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNE ÜRÜNÜNE HACİZ YOLU İLE EL KONUYOR

Kredi borcu olan çiftçilerin tarla başında ürünlerine, traktörlerine haciz yolu ile el konulduğunu belirten başkan Çakmaklı şöyle konuştu:

“Her programda anlatıyoruz. Fırat’ın hemen kenarındaki arazilerimiz bile sulanmıyor. Sulama arazilerimizin girdileri çok yüksek. Yani şöyle ifade edeyim. Dönüm başına 290 -390 lira pamuk ekilirse 390 lira para alınıyor. Bu çiftçi kardeşlerimiz nasıl para kazanacak? Girdiler çok yüksek. Gübre fiyatları her gün artıyor. Şuan herhalde 18 -46 dediğimiz daban gübresi 5 lira 200 kuruş civarında, mazot ÖTV zammı ile birlikte 7.80’lere kadar dayandı. Maalesef çiftçimiz mağdur. Ziraat bankası borçları ödenemiyor. Bazı çiftçi kardeşlerimiz bu konu ile ilgili ciddi sıkıntı yaşıyor. Traktörlerine haciz yolu ile el konuyor. Ürünü görmeden, çocukların nafakasını kaldırmadan, tarla başında çiftçilerimizin ürününe haciz yolu ile el konuyor. Oysaki biz tarım ülkesiyiz. Tarım kentiyiz. Çiftçimiz bu kadar zorluk yaşıyorsa, tabi bu sıkıntılar esnaf kardeşlerimize de yansıyacak.”

ÇİFTÇİLERİN KREDİ BORÇLARI ERTELENMELİ, FAİZLER DÜŞÜRÜLMELİ

Başkan Çakmaklı Ziraat bankasının ziraatle işi olmayan, çiftçi olmayan şirketlere yüklü miktarda düşük faizle kredi verdiğini ancak, asıl desteklemesi gereken çiftçilere ise hiçbir şekilde yardımcı olunmadığını, hesaplarının hemen bloke edildiğini belirterek, çiftçilere yardımcı olunması gerektiğini söyledi. Çakmaklı,  “Bizim talebimiz var. Ben kendim de aynı zamanda tarım ile uğraşıyorum. Malum bu senede kurak geçti. Ziraat bankasına veya kredi borcu olan esnaf, tarımla uğraşan çiftçi kardeşlerimize devletimiz şu imkanı sağlayabilir. En azından borçları ertelenmeli. Ziraat bankası, ziraata destek verecek şekilde kurulmuş olan bir banka olması sebebi ile malesef amacı dışında yandaşlara, özellikle iktidarın yandaşlarına, tarımla ziraatle alakası olmayan şirketlere ciddi krediler verdi. Bunlardan bir tanesi Demirören grubu. 750 milyon dolarlık bir kredi verilmiş. Krediler verilince de çok cüzi faizlerle verilmiş. Bu kredinin geri dönüşümü de olmamış. Bununla ilgili mevcut iktidar herhangi bir yaptırım yapmadan çiftçi kardeşlerimizin 30-35 bin liralık borcundan dolayı tüm banka hesaplarına ipotek konmuş, icra yolu ile gelen desteklemelere bloke konulmuş ve bu bloke sonucunda da o paralar tahsil edilmiş. Kardeşlerimize bu konuda yardımcı olunmuyor. Biz çiftçi kardeşlerimize bu konu ile ilgili yardım yapılmasını talep ediyoruz. Çiftçiler gerçekten zor durumda” şeklinde konuştu.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet