İzmir de Harekete Liderlik Edecek!

Ülkemizde 12 yaşın üstündeki bireylerin %71’i hareketsiz bir yaşam sürüyor.  Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, beden eğitimi öğretmenleri fiziksel aktivite karnesi verecek. Aile hekimleri ise fiziksel aktivite...

Yayınlanma:
İzmir de Harekete Liderlik Edecek!

Ülkemizde 12 yaşın üstündeki bireylerin %71’i hareketsiz bir yaşam sürüyor.  Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, beden eğitimi öğretmenleri fiziksel aktivite karnesi verecek. Aile hekimleri ise fiziksel aktivite reçetesi yazarak “sağlık için hareket et” diyecek.

ISTANBUL (TR) - Yalnız ülkemizin değil, dünyanın en büyük halk sağlığı problemleri arasında yer alan hareketsiz yaşam tarzını önlemek amacıyla; Sağlık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği desteğiyle düzenlediği "Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı”nın 3. etkinliği 14 Nisan 2016 Perşembe günü İzmir’de gerçekleştirildi. Halkapınar Spor Salonu’ndaki programa, İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla’dan yaklaşık 2.000 aile hekimi ve beden eğitimi öğretmen katılarak sertifika aldı. Projenin sembolü olan ve “Hareketli” adı verilen 3 metre çapındaki dev yeşil topla yapılan etkinlikler, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Fiziksel Aktivite Uygunluk Karnesi Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı kapsamında, toplam 12 şehirde düzenlenecek etkinliklerde 11.185 beden eğitimi öğretmeni ve 2.500’ün üzerinde aile hekimine eğitim verilecek. Sertifika alan beden eğitim öğretmenleri ortaokul ve lise öğrencileri için fiziksel aktivite karnesi hazırlayacak. Aile hekimleri ise sağlığı korumanın ve kronik hastalıklarla mücadelenin bir parçası olarak fiziksel aktiviteyi konumlandırmak için reçete yazacak.

Hareket Etmiyoruz!

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de yapılan Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması’na göre, ülkemizde 12 yaşın üstündeki bireylerin %71’i hareketsiz bir yaşam sürüyor. Kadınların %87’si, erkeklerin ise %77’si yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise fiziksel hareketsizliğin sebep olduğu pek çok hastalığın bulunduğuna dikkat çekiyor.  Koroner kalp rahatsızlıklarının %30’undan, meme ve kolon kanseri vakalarının %21-25’inden ve diyabetin ise %27’sinden fiziksel hareketsizliğin sorumlu olduğu bildiriliyor. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapmanın koroner kalp hastalıkları, tip II diyabet, meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerinin yanı sıra; hipertansiyon, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri, obezite, osteoporoz, kas kitle ve kuvvet kaybı (sarkopeni) gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasını önlediği veya geciktirdiği belirtiliyor. Haftada yalnızca 1,5 saat fiziksel aktivite yapan bireylerin, yapmayanlara oranla 3 yıl daha uzun yaşadığı görülüyor. WHO üyesi ülkeler, 2025 yılına kadar ülkelerindeki fiziksel inaktivite düzeyini %10 azaltmayı hedefliyor.

Bilgi için: Tülay Genç | [email protected] | +90 (212) 635 70 61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet