İzocam, doğalgaz faturalarını azaltmanın yolunu açıkladı

Türkiye yeni yıla, enerji fiyatlarındaki artışla adım attı. Tüketicilere konforlu bir ısınma elde ederken doÄŸalgaz faturalarını minimuma indirmenin yolunu açıklayan İzocam, kalın yalıtımın ve “U” deÄŸerlerinin önemine dikkat çekti.

 

Yatılım sektörünün lider markası İzocam, 10-16 Ocak tarihleri arası kutlanan Enerji VerimliliÄŸi Haftası’nda, ısı yalıtımında kalınlığın önemine dikkat çekti… Konutlarda konforlu bir ısınma elde ederken, doÄŸalgaz faturalarını minimuma indirmenin yolu kalın yalıtımdan geçiyor. Kalın yalıtım deyince de “U deÄŸeri”nden bahsetmek gerekiyor. “U deÄŸeri”, yalıtım ürünlerinin toplam ısıl geçirgenlik katsayısı anlamına geliyor ve her malzemeye göre deÄŸiÅŸkenlik gösteriyor.

 

Enerji VerimliliÄŸi Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, ülke olarak enerji verimliliÄŸinde asıl sıçramayı “U deÄŸerleri”nin artırılmasıyla gerçekleÅŸtirebileceÄŸimizi vurguladı. Paris AnlaÅŸması’ndaki gibi uluslararası taahhütlerin yerine getirilmesi için öncelikli hedefin Türkiye’deki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuÅŸmuÅŸ olması gerektiÄŸini belirten Murat Savcı, “GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde tanımlanmış standartlarla, ülkemizde tavsiye edilen uygulamaları mukayese ettiÄŸimizde, ülke olarak U deÄŸerlerimizin iyileÅŸtirilmesi gerekliliÄŸini açıkça görüyoruz” dedi.

 

Ülkemizde TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır deÄŸerler doÄŸrultusunda belirlenmiÅŸ olan ısı yalıtım kalınlıklarını daha da artırmamız gerektiÄŸini kaydeden Savcı, “Åžu anda standartlara uygun yalıtımlı binalarda yıllık enerji sarfiyatı metrekare başına 120 – 150 kw düzeyinde. Bina enerji verimliliÄŸi konusunda geliÅŸmiÅŸ ülkelerde birim metrekare/yıl olarak enerji tüketimi 30-50 kw olarak belirlenmiÅŸ durumda. Bina tasarlanırken, bu binanın ısıtma ve soÄŸutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık toplam enerji tüketiminin bu seviyede olması tavsiye ediliyor. Türkiye’de ise biz birim metrekarede yıllık 120-150 kw seviyesine uygun yalıtım yapmaya çalışıyoruz. AB ülkeleri ile aramızda neredeyse 4-5 kat fark var” diye konuÅŸtu.

 

Faturalarda yüzde 60’ın üzerinde tasarruf etmek mümkün

 

Yalıtım sayesinde ev ve ülke bütçesine önemli meblaÄŸlarda katkı saÄŸlanacağının altını çizen İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, 2020 sonu itibariyle Türkiye’deki 10 milyona yakın bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 20’sinin TS 825 Binalarda Isı Yalıtım YönetmeliÄŸine uygun ÅŸekilde yalıtılmış olduÄŸunu kaydetti. TükettiÄŸimiz enerjinin yarısından fazlasını dışarıdan ithal eden bir ülke olarak enerji verimli ÅŸehirlerin ülke ekonomisine de katkısının büyük olacağını ifade eden Savcı; “Türkiye’ye baktığımızda 2019 yılında enerji ithalatımızın 41,2 milyar dolar ile 202,7 milyar dolarlık toplam ithalatın 20,3’ünü teÅŸkil ettiÄŸini görüyoruz. 2020 yılının ilk 9 ayında ise enerji ithalatımızın 21,5 milyar dolar ile 156,2 milyar dolarlık toplam ithalatımızın 13,7’sini oluÅŸturmuÅŸ. Bu düzeyiyle enerji ithalatının, dış ticaret açığımızın en önemli kısmını teÅŸkil ettiÄŸini söyleyebiliriz. Yine Türkiye İstatistik Kurumu verilerine baktığımızda, Türkiye'nin enerji ithalatı faturası 2021 yılının ilk çeyreÄŸinde 8 milyar 695 milyon dolar seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸ. Son 10 yılda toplam enerji ithalatının ülke ekonomisine maliyeti 450 milyar doların üzerinde… TükettiÄŸimiz enerjinin yarısından fazlasını dışarıdan ithal ediyoruz. Cari açığı daha düÅŸük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliÄŸi ve iyi yalıtım uygulamaları ÅŸart” diye konuÅŸtu.

 

Yalıtımın, ilk yatırımı yapınca kendi kendini ödeyen ve kendi kendine kazandıran bir sistem olduÄŸunu vurgulayan Savcı, “Yalıtım için harcanan para kaybolmuyor, milli ekonomiye geri dönüyor. Yönetmeliklere göre uygulanan ısı yalıtımı sayesinde, yalıtımsız bir binaya göre en az yüzde 60 enerji tasarrufu elde ediliyor. Bu ÅŸekilde uygulamalarla yapılan yalıtım sayesinde enerji giderlerini azaltabilir, karbon salımlarını düÅŸürebilir ve doÄŸayı koruyabiliriz” dedi.

 

1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüÄŸe giren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluÄŸunun orta vadede binalarda enerji tasarrufu saÄŸlanması konusunda ciddi bir katkı saÄŸlayacağını belirten Murat Savcı, bu belgenin eski binalarda mevcut duruma göre verildiÄŸini ancak yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların EKB sınıfının en az C sınıfı gerekliliklerini saÄŸlamasının zorunlu olduÄŸunu kaydetti. Bu noktada binalarda kullanılacak yalıtım ürünlerinin önemine dikkat çeken Savcı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Ticari kaygıdan hareketle yapılan üretimler, etkin denetimin de olmadığı ortamda, son kullanıcıyı tehlike ile karşı karşıya bırakıyor. Tüketicinin yalıtım yaptırırken buna oldukça dikkat etmesi gerekiyor. GüvendiÄŸi markalarla yalıtım yaptırmalı, doÄŸru kalınlıkta ve doÄŸru malzeme kullandığına emin olmalıdır. Yalıtım yaptırmak isteyenlerin donanımlı teknik ekibi olan, doÄŸru malzeme seçiminde uzmanlaÅŸmış bir firmayı tercih etmeleri önemli. Aksi durumda yalıtım uygulamalarındaki detaylar gözden kaçabiliyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı


Etiketler:
Bilgilendirme

Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından alanyahaber.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. alanyahaber.com 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK Yasalarına Uygun Hareket etmeyi esas alır Bu sebeple içerikleri ve yorumları kontrol etme ya da araştırma yükümlü tutulamaz Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği iletişim adreslerinden bildirebilirsiniz. En Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.

Risk Açıklaması:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. alanyahaber.com sitesinde kullanılan kaynaklardaki herhangi bir hata/eksiklikten dolayı, sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan alanyahaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Alanya Haber

%d blogcu bunu beÄŸendi:
%d blogcu bunu beÄŸendi: