Jeopolitik riskleri geride bırakıyoruz

Dünya piyasalarında bir ayrışma yaşanıyor. Salgın nedeniyle artan önlemlere rağmen Avrupa borsaları yükselmeye devam ediyor. ABD hisseleri New York City Valisinin tam kapanmaya hazır olun uyarısı sonrası baskı altında. Ancak...

Yayınlanma:
Jeopolitik riskleri geride bırakıyoruz

Dünya piyasalarında bir ayrışma yaşanıyor. Salgın nedeniyle artan önlemlere rağmen Avrupa borsaları yükselmeye devam ediyor. ABD hisseleri New York City Valisinin tam kapanmaya hazır olun uyarısı sonrası baskı altında. Ancak yatırımcılara alış fırsatı verecek boyutta bir düzeltme bir türlü gelmiyor.
Borsa İstanbul dünyadan pozitif ayrılmaya devam ediyor. BIST 100 haftaya %1,3 artışla yeni bir zirve yaparak başladı. Geride kalmış holding ve banka hisselerine yönelme devam ediyor. Büyümeye duyarlı ve piyasaya göre ucuz kalmış Koç grubu hisseleri yükselişte başı çekiyor. Bankalar sanayi hisselerine göre daha güçlü görünüyor.
Türk lirası jeopolitik riskler yüzünden gelişmekte olan ülke paralarındaki yükselişe katılamıyor. Türk lirasındaki değer kaybı uzun vadeli yerel tahvilleri baskılıyor. Ancak kur ile CDS, eurotahvil ve hisse senedi üçlüsü arasındaki ilişkinin zayıfladığını görüyoruz.
ABD borsalarındaki çekilmeye rağmen Borsa İstanbul’da yatay bir seyir bekliyoruz. Başkan Trump sayesinde korkulana göre çok hafif gelen ABD yaptırımları nedeniyle sınırlı pozitif bir piyasa tepkisi gelebilir. Ancak piyasaların yaptırım riski nedeniyle oluşan kayıpları büyük ölçüde geri aldığını belirtelim. Kur dışındaki piyasalarda yaptırım riski zaten fiyatlanmıyordu.
Haftanın sorusu yaptırım riskinin geride kaldığı ve kurun sakinleştiği bir ortamda Merkez Bankası ilave faiz artışına gider mi? Yapmaz ise piyasalar Yeni Ekonomi Yönetimine açtığı krediyi kapatır mı? Çarşamba günü açıklanacak 2021 yılı Para ve Kur Politikası raporu ve Naci Başkanın sunumu bu konuda ilk ipuçlarını verecek?
Biz bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın PPK günü elindeki veriye göre davranacağına ve gerekli görürse ilave faiz artışına gideceğine inanıyoruz.
Haberler & Makro Ekonomi
Esnafa gelir kaybı ve kira desteği, KDV indirimlerinde uzatma
Cumhurbaşkanı Erdoğan maliye politikasında gevşeme yolu ile esnafa verilecek destekleri açıkladı. Taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kuaför, pansiyon, yurt, kreş ve düğün salonu işletmecilerine Gelir Kaybı Desteği sağlanacak. Bu sayede 1,2 milyon kişiye üç ay süreyle aylık 1000 TL hibe edilecek. Ayrıca üç ay süre ile şartları taşıyan işyerlerine büyükşehirlerde aylık 750 TL, diğer illerde aylık 500 TL Kira Desteği sağlanacak. Bu iki destek paketi Hazine’ye 5,0 milyar liraya mal olacak. Gelir kaybı ve kira desteklerinin yanı sıra konaklama, yeme-içme, yolcu taşımacılığı ve bakım-onarım sektörlerini kapsayan KDV indirimleri 1 Haziran’a kadar uzatılıyor.
Mevduatta düşürülen stopajlar Mart sonuna kadar sürecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarında düşürülen stopaj oranları Mart sonuna kadar geçerli olacak. 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda %15 yerine %5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda %12 yerine %3, bir yıl üzerinde olanlar için ise %10 yerine %0 olarak Mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet