Kahvaltıda Çorba İçmek Ne Kadar Doğru?

Çorba, tüm sofraların kuşkusuz baştacı. Çorbanın tokluğu arttırdığı için öğünler arasında atıştırma dürtüsünü ortadan kaldırdığını da biliyoruz. Peki, kahvaltıda çorba tüketilebilir mi? Chef Pelin Bozkurt...

Yayınlanma:
Kahvaltıda Çorba İçmek Ne Kadar Doğru?

Çorba, tüm sofraların kuşkusuz baştacı. Çorbanın tokluğu arttırdığı için öğünler arasında atıştırma dürtüsünü ortadan kaldırdığını da biliyoruz. Peki, kahvaltıda çorba tüketilebilir mi? 

Chef Pelin Bozkurt Bilgiç kahvaltıda çorba içmenin faydalarını anlatırken, “Sabah kahvaltıda çorba içen bir kültürden geliyoruz. Güne hem sıcak, hem de besleyici ve sindirimi zorlamayan bir başlangıç yapmaları gerektiğini biliyorlardı.

Gece açlığı sonrası midemize ilk giren besine titizlenmeliyiz. Bedenimize çok çiğnemek gerektiren, hazmı uzun sürecek besinlerle yüklenmek yerine hem pratik ve ekonomik bir çözüm varken, değerlendirmemek olmaz. Biz de zaman zaman onların bu güzel alışkanlığını sürdürebiliriz. Doğru malzemelerle yaptığımız mis gibi çorba, yemek kadar doyurucudur ve diğer seçeneklere kıyasla daha hafif ve besin değeri daha fazla olabilir.” İfadelerini kullandı. 

Kahvaltıda Çorba İçmek Ne Kadar Doğru?

Kahvaltıda Çorba İçmenin Faydaları:

Tüm besinler vücutta farklı zamanlarda sindirilir. Bu süre; birçok faktöre bağlı olarak değişim gösterir. Tokluk süresi, yiyeceklerin bağırsağa geçmeden önce midede kaldığı süre ile ilişkilidir. Hızlı sindirilen besinler midenizden hızla geçer, bu yüzden sizi tok tutmaz. Vücuda giren herhangi bir besinin mideden geçip bağırsağa geldikten sonra tam olarak sindirilmesi ise 24-36 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe de sindirim süresi artıyor.

1. Çorbamızdaki lif oranı yüksek olduğunda tokluk süresi uzar. Ancak; sindirimin çok da uzaması, sistemimizin sindirimle fazla meşgul olması vücudumuzu yorar ve enerjisini gereksiz kullanarak yenilenme ve iyileşme ve dinlenmeye alan bırakmaz. O yüzden ne yediğinden ziyade, neyi hazmettiğin daha değerli. Doymak için karbonhidrat ağırlıklı, yağlı ve ağır yemekler yerine çorba seçeceği çok önemli.

2. Çorba; midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmanızı kolaylaştırır ve sonrasında daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenebilirsiniz. Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir.

3. Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri. Çorba pişirirken yeşil, turuncu ve kırmızı farklı sebzelerin kullanılması, kök sebzelerle desteklenmesi faydayı arttırır. Yemek esnasında katılan baharatlar ve sonrasında ekleyeceğiniz maydanoz ve dereotu gibi yeşil otlar, et suyu, tavuk suyu çorbanızı daha da sağlıklı hale getirecektir.

4. Çorba yaparken yaratıcılığınızı çok daha rahat ortaya koyabilirsiniz. Diğer yemeklerde olduğundan daha fazla sebzeyi karıştırma özgürlüğü verirken, bu aynı zamanda size mutfakta pratiklik sağlayıp zaman kazandırır.

5. İçinizi ısıtacak bir besin olduğu gibi ruhsal anlamda da kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet