“KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ YATIRIMI DEVLETE BORÇ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamış olduğu yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile 155 kilometrelik Alanya-Alanya Otoyol Projesinin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yatırım finansmanı uygulamalarından olan Yap-İşlet-Devret...

Yayınlanma:
“KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ YATIRIMI DEVLETE BORÇ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamış olduğu yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile 155 kilometrelik Alanya-Alanya Otoyol Projesinin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yatırım finansmanı uygulamalarından olan Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile gerçekleştirileceğini öğrenmiş bulunuyoruz diyen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit ARI, “AKP iktidarı tarafından KÖİ modeli ile gerçekleştirilen otoyol-köprü, havaalanı ve hastane vb. yatırımlar için verilen döviz bazlı garantilerin devlete, hazineye maliyeti çok yüksektir. Hizmete karşı değiliz. Ancak doğru hesaplama yapılmalı ve kamu zararına yol açılmamalıdır. Antalyanın genel bütçeye katkısı ortadayken, buna rağmen KÖİ modeli ile bu yatırımın yapılması halkımızın mağdur olmasına neden olacaktır.” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Arı, “Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile finanse edilen yatırım projelerine AKP iktidarı tarafından verilen yüksek garantiler ülkemizin geleceğini ağır bir borç yükü ve ipotek altına sokmaktadır. KÖİ finansman modelinin tercih edilmesinin özünde ilgili yatırım için bütçede yeterli kaynak olmayışı olsa da döviz bazında verilen garantiler nedeniyle halkımıza külfeti, geçenden bir akçe geçmeyenden iki akçe olarak alınan Deli Dumrul Vergisine dönüşmüştür.

Yap-İşlet, Yap-İşlet-Devret, Yap-Kirala-Devret isimleri altında gerçekleştirilen KÖİ uygulamaları kamuoyuna devletin kasasından hiç kaynak harcanmadan gerçekleştiriliyor, milletin cebinden beş kuruş çıkmıyor denilerek yanlış bir şekilde anlatılmaktadır. Oysa bu projeler için verilen dış borç üstlenmesi, alım, kiralama, araç geçiş ve benzeri garantiler nihayetinde devlet bütçesinde karşılanmaktadır. Halkımızın ekonomik refahını, nesillerin geleceğini tehdit etmektedir.

Köprü, otoyol ve havaalanları için verilen araç geçiş garantileri ile hastanelere verilen alım ve kira ödemeleri bütçe üzerinde giderek artan yüklere neden olmaktadır. 2021 Haziran sonu itibariyle otoyol, köprü ve şehir hastaneleri için yapılan garanti ödemesi tutarı 50 milyar TL’ye ulaşmışken 2024 yılsonu itibariyle de bütçeye konulan garanti ödemelerinin toplamı 193 milyar TL’dir. Döviz bazında verilen garantilerin bütçeye yükü artan döviz kuru nedeniyle de katlanarak artmaktadır. Hizmete karşı değiliz. Ancak doğru hesaplama yapılmalı ve kamu zararına yol açılmamalıdır. Antalyanın genel bütçeye katkısı ortadayken, buna rağmen KÖİ modeli ile bu yatırımın yapılması halkımızın mağdur olmasına neden olacaktır.” dedi.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet