Cildinizde pullanma ve kepeklenme var mı? En sık bacak bölgelerinde mi oluÅŸuyor bu ÅŸikayetleriniz? Banyo veya yüzme sonrasında cildiniz size gergin geliyor mu? Bu yakınmalarınıza ara ara kaşıntı mı eÅŸlik ediyor? Cildiniz normalden daha cansız ve renksiz mi görünmeye baÅŸladı? Bu sorunlardan tümü veya bazıları size tanıdık geliyorsa, dikkat! Yakınmalarınızın nedeni, kış aylarında çoÄŸumuzun ortak derdi olan ve önlem alınmadığında egzama ya da enfeksiyon gibi önemli sorunlara yol açabilen “ciltte kuruluk” olabilir!
Kuru deri, tıptaki adıyla kserosis cutis; ciltte fazla su veya yaÄŸ kaybına baÄŸlı olarak geliÅŸen deÄŸiÅŸiklikler olarak tanımlanıyor. Özellikle ‘atopik cilt’ denilen tabloda cilt doÄŸuÅŸtan nemlendirici proteinleri yeteri kadar sentezleyemediÄŸi için bu grupta kuruluk daha ÅŸiddetli olarak geliÅŸebiliyor. Kış mevsiminde havadaki buharlaÅŸma azaldığı ve nem oranı düÅŸtüÄŸü için ciltte kuruluk yaz aylarına nazaran çok daha sık görülüyor. Ayrıca kuru ve soÄŸuk rüzgar da kuruluk ÅŸikayetini daha da artırılabiliyor. Acıbadem Dr. Åžinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, hemen her yaÅŸta geliÅŸebilen ciltte kuruluk sorununun mutlaka önlenmesi gerektiÄŸine dikkat çekerek, “Cildimizdeki kuruluÄŸu ciddiye almazsak üzerinde egzama geliÅŸebiliyor. Egzama oluÅŸan yerler kaşınıyor ve buna baÄŸlı olarak cildimizdeki problemler kısır bir döngüye girebiliyor. Dahası, cildimiz kaşınan yerlerden enfeksiyon da kapabiliyor, bunun sonucunda daha ağır ve ciddi tedaviler gerekebiliyor” diyor. Acıbadem Dr. Åžinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, kış aylarında cilt kuruluÄŸuna karşı almanız gereken önlemleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
Çok sıcak suyla banyo yapmayın
Çok sıcak suyla banyo yapmak ciltte kuruluk ÅŸikayetini arttırabiliyor. Ilık su tercih etmeniz hem ciltteki kuruluÄŸu hem de kuruluÄŸun yaptığı kaşıntı hissini azaltıyor. Dikkat etmeniz gereken bir baÅŸka önemli nokta da, banyo süresi olmalı! Suyla uzun süreli temas tek başına cilt kuruluÄŸuna neden olabileceÄŸi için kış aylarında banyo süresini de 5 dakika gibi kısa süreyle sınırlı tutmayı alışkanlık edinin.
Bol bol su için
Kış aylarında cilt kuruluÄŸundan kaynaklı ÅŸikayetlerinizin artmaması için bol bol su içmeniz çok önemli. Günde en az 2-2.5 litre su tüketmeniz, kuruluk ÅŸikayetinizi büyük oranda azaltacaktır.
Odanın nemini artırın
Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, ev ve iÅŸyerinizde bulunduÄŸunuz odanın nem oranını arttırmanın ciltte kuruluk ÅŸikayetini azaltabileceÄŸine iÅŸaret ederek, “BulunduÄŸunuz mekandaki nem oranının yüzde 60 civarında olmasına özen gösterin. Sıcak veya soÄŸuk hava cilt kuruluÄŸunu arttırabildiÄŸi için oda sıcaklığını da 21-25 derece arasında tutmayı alışkanlık haline getirin” diyor.
Soba başında fazla durmayın
Cildinizin daha da kurumaması için bulunduÄŸunuz ortamlara da dikkat etmeniz gerekiyor. ÖrneÄŸin soba veya ÅŸömine başında uzun zaman geçirmek ciltteki kuruluÄŸu arttırıyor. Klor oranı yüksek kapalı havuzlar da cildi çok daha fazla kurutuyorlar. Dolayısıyla cildinizin kuramaması için bu tür ortamlarda geçirdiÄŸiniz süreyi kısaltmanızda fayda var.
Antioksidan ve omega-3 önemli
Kış aylarında antioksidandan ve omega-3’ten zengin beslenmek kuruluk ÅŸikayetini bir miktar azaltabiliyor. Bunun nedeni ise antioksidanların cildimize zarar veren serbest radikallere karşı bariyer oluÅŸturmaları. Yabanmersini, domates, havuç, fasulye, bezelye, mercimek ve balık yağı, bu içeriklerden zengin olan besinlerden bazıları. SoÄŸuk havalarda düzenli olarak meyve ve sebze tüketmeyi de asla ihmal etmeyin, çünkü normal döngüsünü devam ettirebilmesi için cildimiz bu gıdalardaki vitaminlere de gereksinim duyuyor.
Hindistan cevizi yağı kullanın
Cildiniz kuruysa Hindistan cevizi yağı cildinizi nemlendirmek için iyi bir seçenek olabiliyor. Bu yaÄŸ gözaltı gibi vücudumuzun en hassas bölgelerine bile sürülebilirken, diÄŸer bir avantajı ise baÅŸka bir taşıyıcı yaÄŸla karıştırılmadan cilde doÄŸrudan uygulanabilmesi.
Banyoda yulaf kepeği kullanın
Yulaf kepeÄŸiyle banyo yapmak da cilt kuruluÄŸuna karşı etkili olabilen bir yöntem. Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, yulaf kepeÄŸinin özellikle nemlendirici ve kaşıntı giderici özelliÄŸi sayesinde kuruyan ciltleri önemli ölçüde rahatlatabildiÄŸini belirterek, ÅŸöyle devam ediyor: “Yulaf kepeÄŸini blenderden geçirip toz haline getirdikten sonra, küvetteki ılık banyo suyuna bir buçuk su bardağı kadar ekleyebilirsiniz. Küvette 15-20 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Yulaf kepekli uygulamayı haftada 2 gün yapabilirsiniz.
Bakım ürününüz cilt tipinize uygun olsun
Kış aylarında özellikle cilt tipinize uygun ürün kullanmak son derece önemli. Kışın akneli ciltlerde akne problemi artabileceÄŸi gibi, kuru ciltlerde de egzama sorunu artabiliyor. Bu nedenle akneli bir cilde sahipseniz daha güçlü, kuru cilde sahipseniz daha nazik temizleyiciler tercih edebilirsiniz. “Kimi kiÅŸiler karma cilde sahip olabiliyor; vücut kuru olup egzamaya meyilli iken, yüz yaÄŸlı olup akneye meyilli olabiliyor. Bu nedenle yüze ve vücudumuza kullandığımız ürünler mutlaka farklı olmalı” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, ÅŸöyle devam ediyor: “Kış döneminde kuruluk ÅŸikayetimizi arttırabileceÄŸi için özellikle kuru cilde sahip kiÅŸilerin çok sık peeling yapmalarını önermiyoruz. Evde yapılan peelinglerde de içeriÄŸine dikkat etmek gerekebiliyor, çünkü fazla derin yapılan iÅŸlemler kuruluk ÅŸikayetini arttırabiliyor”
Terleten kıyafetler giymeyin
Kış aylarında yünlü kıyafetler cildimizi tahriÅŸ ederek kuruluk ve kaşıntı ÅŸikayetini arttırabiliyor. Ayrıca sentetik ürünler de cildimizi daha çok kurutup kaşındırabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman İzzet Karahan, özellikle kuru cilde sahipseniz pamuk gibi hava alan ve cildi tahriÅŸ etmeyen kıyafetleri tercih etmeniz gerektiÄŸini vurgulayarak, ”Bunların yanı sıra kışın kalın dokumalı tek kat giysiler terlemeye neden olabileceÄŸi için birkaç kat ince kıyafetler giymeniz daha doÄŸru olacaktır. Böylelikle ortamın ısı durumuna göre kıyafetinizi çıkartarak terlemeyi önleyebilirsiniz” diyor.
Cildinize kese yapmayın
Yıkanırken banyo süresinin kısa olması ve ılık suyun tercih edilmesi kadar, kullandığımız ürünlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla duÅŸ jelleri ve sabun gibi kimyasal ürünler yerine daha az kimyasal içeren bebek ürünleri kullanmanız daha saÄŸlıklı olacaktır. Ayrıca lif ve kese gibi cildi temizlerken tahriÅŸ eden malzemeler kullanmayın. Bunların yerine cildinize nemlendirici etkiye sahip, tane formunda olan peelingleri uygulamanız daha doÄŸru bir tercih olacaktır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: