Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılış töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof.

Yayınlanma:
Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılış töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, ülkemizde yeni doğan sağlık hizmetleri konusunda en ileri merkezlerden birine sahibiz. Tıp Fakültesi Hastanemizde, her sene 3 binin üzerinde bebeğimiz hayata gözlerini açıyor. Bugün açılışını yaptığımız, modern anlayış ve özgün bir tasarım ile tüm ülkemize örnek teşkil edebilecek niteliklerde olan ünitemiz, yeni doğan hastalarımız ve ailelerinin en gelişmiş tedavilere kavuşabilmesini sağlayacak” dedi.

Ege Üniversitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı ve önemli bir açılışa daha ev sahipliği yaptı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde, Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hizmete açıldı. Törene, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tıp Fakültesi ve hastane yönetimi, EÜTF Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, ünitenin yapılmasında katkı sağlayan EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Külahçıoğlu Sağın, babası İsmail Külahçıoğlu ve sağlık çalışanları katıldı.

Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak olan Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezli Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesini Ege Üniversitesine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemizde, her sene 3 binin üzerinde bebeğimiz hayata gözlerini açıyor. Ne yazık ki, doğum sırasında veya sonrasında yenidoğan bebeklerimizin bazıları birtakım komplikasyonlarla, yüksek riskli durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu tür durumlarda minik yavrularımızın uzman kadroların elinde, nitelikli sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi hayati bir öneme sahip. Ne mutlu ki Ege Üniversitesi olarak, ülkemizde yeni doğan sağlık hizmetleri konusunda en ileri merkezlerden birine sahibiz. Tıp Fakültemiz Neonatoloji Bilim Dalında, yeni doğan bebeklerle ya da anneyle ilgili komplike problemlere yönelik en ileri tedaviler, deneyimli kadromuz tarafından uygulanmaktadır. Ancak bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ünite sayesinde, bu tür tedavileri çok daha elverişli koşullarda, daha geniş bir popülasyona ulaştırabileceğiz. Ünitemizin, kritik hasta yeni doğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunmaya uygun 11 hasta odası bulunuyor. Odalardan iki tanesi, özellikle pandemi koşullarında önem arz eden bulaşıcı hastalıklar için izolasyon imkanı sağlıyor. Bu odalarda, ihtiyaç durumunda 22 yenidoğan bebeğe hizmet verilebilecek. Bağışçılarımızın destekleriyle üniversitemize kazandırılan ünitemiz, ayrıca standart yeni doğan yoğun bakım ünitelerine kıyasla iki önemli avantajıyla öne çıkıyor. Burada, tüm yoğun bakım hizmetleri minik yavrularımıza annelerinin yanında verilecek. Yaşamlarının en kritik döneminde annelerinden ayrılmadan tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilecek olan yeni doğanların bu şekilde çok daha hızlı iyileşeceklerine inanıyoruz” diye konuştu.

“Gönül Külahçıoğlu’nun ismi ilelebet yaşayacak”

Ünitenin Türkiye’de biyodinamik aydınlatma imkânı olan ilk yenidoğan yoğun bakım ünitesi olma özelliği taşıdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Buradaki biyodinamik aydınlatma sistemiyle, sabah saatlerinden gün batımına kadar olan süreçteki gün ışığı spektrumları, hastane ortamına taşınıyor. Böylece hem yenidoğan bebeklerin anne karnında anneden aldıkları fizyolojik sirkadiyen ritim uyarılarının devamlılığı, hem de sağlık personelinin zindeliği ve ruh sağlığı desteklenmeye çalışılmıştır. Bizler de Rektörlük olarak ünitemizin tüm havalandırma ve hepa filtre sistemlerinin tamamen yenilenmesini sağladık. Tüm teknik olanakların yanı sıra ünitemiz görünümüyle de modern bir yapıya sahip. Ünitemizin duvarları, Ressam Merve Evren ve Arzum Yalçın tarafından anne ve bebek temalı duvar resimleri ile donatıldı. El birliğiyle gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaların ardından ünitemiz, bugün tüm yoğun bakım tedavi olanaklarıyla ailelerimize, bebeklerimize umut olmaya hazır durumda bulunuyor. En ince detayına kadar düşünülen, nitelikli olanaklarıyla annelerimizin acılarını dindirmemize vesile olacak bu anlamlı proje, elbette ki çok değerli bir kadının girişimleriyle ortaya çıktı. Bu nedenle kıymetli bağışları ve desteklerinden dolayı başta Prof. Dr. Ferhan Külahçıoğlu Sağın hocamıza ve değerli babası İsmail Külahçıoğlu’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Modern anlayış ve özgün bir tasarım ile tüm ülkemize örnek teşkil edebilecek niteliklerde olan ünitemiz, hem yenidoğan hastalarımız ve ailelerinin en gelişmiş tedavilere kavuşabilmesini sağlayacak hem de Ferhan hocamızın annesi Gönül Külahçıoğlu’nun adının yaşatılmasına vesile olacak. Ünitemizin üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 ‘Bebek Dostu Yeni Doğan Ünitesi’

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, “Dünyada aile merkezli yenidoğan yoğun bakım aslında son 10 yılın kavramı yeni yeni duyulmaya başlandı. 24 saat anneyi hatta babayı serviste bulundurmak stresi azaltıcı bakımı kolaylaştırıcı oluyor. Aile merkezli gelişimi destekleyici bu ünitelerde, aileler tedavi sürecinin içine alınmaya çalışıyor. Anne babanın servise kısıtlamasız girebilmesi dürüst, net açıklama ve bilgilendirme, erken fiziksel kontak, emzirme ve bebek bakımında ailenin doğrudan görev alabilmesi ve desteklenmesi sağlanıyor. Anne sütünün iyileştirici özelliğine olan inanç laktasyou sürdürürken anksiyete ve stersi azaltıyor. Erken doğum olduğunda onların hissettikleri suçluluk duygusunun ortadan kaldırıyor. Bu birliktelik ebeveynlik duygusunu kolaylaştırıyor. Anneler pasiften aktif olarak bakıma geçiyorlar ve hemşirelerin de desteği ile bakımda partner rolü alıyorlar. Bu yeni üniteler daha birey merkezli daha ev gibi rahat ve destekleyici ve üstelik standart ünitelere göre yatış sürelerini ortalama 5 gün kısaltma özelliğine sahip. Ama aslında biz anneleri bebeklerinden ayırmayacak şekilde yılardır anneli bir yoğun bakım ünitesi çalıştırıyoruz. Şu anki koşullarımızda daha yüksek bakım gerektiren üçüncü ve dördüncü düzey bebeklerimizi anne ve babaları zaman zaman içeriye alarak kanguru bakımı vermelerini sağlayarak onlara destek veriyoruz. Bütün bu çalışmalarımızla Türkiye’de Bebek Dostu Yeni Doğan Ünitesi unvanına sahip ilk ünitelerden birisiyiz hala çok az sayıdaki birkaç üniteden birisiyiz” dedi

Pandemi sürecinde de yaptıkları çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Kültürsay, “Pandemi döneminde aileler ile bu kadar yakın temas içinde bulunamadık ama bu süreçte çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Hocalarımızın da katkıları ile ailelere uzaktan telefonla bebekleri ile görüştürüyoruz ve sağlıkları hakkında düzenli bilgiler veriyoruz. Ülkemizde Türk Neonatoloji Derneğinin 2020 yılında yaptığı anket çalışması da bizim bütün bu özenli ve insancıl yaklaşım özelliklerimizin başka hiçbir ünitede olmadığını gösterdi.  Anneli yatış yaptığımız 1. ve 2. düzey olarak işlev gören Aile Merkezli Yenidoğan Bakım Ünitemiz artık Ferhan hocamızın değerli babası İsmail Külaçıoğlu’nun, Rektörlüğümüzün ve Başhekimliğimizin destekleri ile yenilendi. Biyodinamik aydınlatma sistemine ve alt yapısındaki tüm yeniliklerle 3. düzey yoğum bakım olarak tescil edilerek hizmet verebilecek yapıya kavuştu. Artık bebeklerimiz ve anneleri daha güvenli ve konforlu olanaklara kavuşacak. Bu ünitenin örnek ve özel bir tescile sahip olması ve ülkemizde de ‘Aile Merkezli Yenidoğan Bakım’ kavramının geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı nezdinde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu ünitemizin oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor böylesi anlamlı bir günde açılış yapmamız vesilesi ile ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum” diye konuştu.

“Annemiz çok güçlü, çalışkan duyarlı ve bir insandı”

Hayırsever Prof. Dr. Ferhan Külahçıoğlu Sağın, “Annemiz Gönül Külahçıoğlu çok güçlü, çalışkan duyarlı ve bir insandı. Yenidoğanlar prematüreler ve aileleri de aslında güçlü bir yolculuğa çıkan bebekler ve aileler. Diğer bebeklere göre biraz daha çok çalışmaları gerekiyor ama inanıyoruz ki bu birimde hekimleri, hemşireleri ile birlikte güçlerini gösterecekler. Esenlikle ve gülümseyerek şifa ile buradan taburcu olacaklar. Ben de bir prematüre bir bebek idim. O nedenle bu birim bizim için çok anlamlı. Ben yıllar sonra Ege Tıptan mezun olarak hekim oldum ve ailelerimizin katkıları ile bu birimi oluşturduk. Bu birimden sağlıkla ve gülümse ile ayrılan her bebeğin ve annenin Gönül Külahçıoğlu’nun adını yaşatacağına inanıyoruz. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak hocamız başta olmak üzere başhekimliğimiz, dekanlığımız ve tüm hocalarımıza desteklerini hiç esirgemediler ve hep yanımızda oldular. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum” dedi. Konuşmaların ardından törene katılanlar ünitenin açılışını yaptı. Rektör Budak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle törene katılan tüm kadınlara karanfil verip kadınlar gününü kutladı.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet