Kuveyt Türk’ten Türkiye’nin ve dünyanın ilk sürdürülebilir sermaye benzeri sukuk ihracı

Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini 2010 yılında yapan Kuveyt Türk, yine bir ilke imza atarak katılım finans ilkeleri doğrultusunda Türkiye’de ve dünyada ilk kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Kuveyt Türk’ten Türkiye’nin ve dünyanın ilk sürdürülebilir sermaye benzeri sukuk ihracı

Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini 2010 yılında yapan Kuveyt Türk, yine bir ilke imza atarak katılım finans ilkeleri doğrultusunda Türkiye’de ve dünyada ilk kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdi. 

 

Kuveyt Türk’ün, 350 milyon dolar tutarındaki 10 yıl vadeli ve 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonu olan sürdürülebilir sukuk ihracına Kıta Avrupası, Birleşik Krallık, Amerika, Asya ve Körfez dâhil çok geniş bir coğrafi dağılımıyla 4,3 milyar doların üzerinde talep geldi. 

 

Sürdürülebilir sukuktan elde edilen kaynak, yenilenebilir enerji finansmanı başta olmak üzere yeşil ve sosyal proje finansmanlarında değerlendirilecek.

 

2010 yılında Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz sermaye piyasalarıyla tanıştıran Kuveyt Türk, sukuk alanında yine bir ilke imza atarak bu sefer Türkiye’de ve dünyada ilk kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdi. 

Bank ABC, Citibank, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital, KFH Capital ve HSBC ortak koordinatör olarak yetkilendirilerek ihraca talep toplama işlemi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Kuveyt Türk’ün, 350 milyon dolar tutarındaki 10 yıl vadeli ve 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonu olan sürdürülebilir sukuk ihracına Kıta Avrupası, Birleşik Krallık, Amerika, Asya ve Körfez dâhil çok geniş bir coğrafi dağılımıyla 150’nin üzerinde yatırımcı kuruluştan 4,3 milyar doların üzerinde talep geldi. 

12 katın üzerinde talep ve birçok ilk...

Yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde talep miktarı sukuk ihracının 12 katını aşarak 6,125 ile Kuveyt Türk’e 2017 yılından beri Türkiye’den ihraç edilen en iyi Tier 2 fiyatlamasını getirdi. Geniş bir katılımcı kitlesine ulaşan ihraçta yatırımcı çeşitliliği sağlanarak 100’e yakın yatırımcıya dağıtım gerçekleşti. Dağıtımın 20’si ise tamamen yeşil/sosyal içerikli fon yatırımcılarına yapıldı. İhraç kendi içinde de birçok ilki barındırıyor:

  • Türkiye’nin ve dünyanın ilk sürdürülebilir Tier 2 sukuk ihracı.
  • 2017 yılından beri Türkiye’den ihraç edilen en düşük fiyatlı Tier 2.
  • Kuveyt Türk’ün şimdiye kadar topladığı en yüksek talepli işlem.
  • Türkiye’deki finansal kuruluşlar arasında ikinci en yüksek talepli ihraç.

Ayrıca, sürdürülebilirliğin yanı sıra sermaye benzeri formatında ihraç edilen sukuk işlemiyle Kuveyt Türk, halihazırda güçlü olan konsolide sermaye yeterliliği rasyosunu 389 baz puan artırmış olacak. 

“Sürdürülebilir projelere finansman desteğimizi giderek artırıyoruz”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Türkiye’nin ve dünyanın ilk Sürdürülebilir Tier 2 Sukuk ihracını gerçekleştirmekten dolayı oldukça mutlu ve heyecanlıyız. Son yıllarda önemi küresel düzeyde daha iyi kavranan sürdürülebilirlik, birçok sektörde olduğu gibi finans dünyasının gündeminde de ön sıralarda yer alıyor. Kuveyt Türk olarak, çevresel ve sosyal kredi değerlendirme sisteminden yeşil ürün ve hizmetlere, atık yönetiminden tasarruf planlamalarına, entegre kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden yönetişim önceliklerine birçok farklı alanda çalışmalar yürütüyor, çevresel ve sosyal kurumlarla iş birliği içerisinde bu alanda önemli adımlar atıyoruz. Yenilenebilir enerji alanında sürdürülebilir projelere finansman desteğimizi de giderek artırıyoruz. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik vizyonuyla başta sukuk olmak üzere finansal ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesini, ülkemizdeki sürdürülebilir finans ekosisteminin gelişimi için önemli buluyoruz. Türkiye’nin ilk sukuk işlemini 2010 yılında gerçekleştirmiştik. Yine bir ilke imza atarak katılım finans ilkeleri doğrultusunda bu kez Türkiye’nin ve dünyanın ilk Sürdürülebilir Tier 2 Sukuk ihracını, yatırımcılardan aldığımız yoğun ilgiyle başarılı bir şekilde tamamladık. Sağlam bir adım attığımız bu alanda, sürdürülebilir temalı kaynak çeşitliliğimizi ve fonlamalarımızı artırmaya devam edeceğiz” dedi. 

Kaynak, Kuveyt Türk’ün yeşil ve sosyal projelerine aktarılacak

Dünyanın ilk Sürdürülebilir Tier 2 Sukuk İhracı olan işlemle Kuveyt Türk, sukuk alanında yeni bir aşama kat etmiş oldu. İşlemi, Kuveyt Türk’ün ve piyasanın diğer sukuk ihraçlarından ayıran temel nokta ESG (Environmental-Social-Governance/Çevresel-Sosyal-Yönetişim) yapıda olması. Böylece sertifikalardan elde edilen kaynak, sukuk vadesi boyunca Kuveyt Türk’ün yeşil ve sosyal projelerine aktarılacak. İlgili projeler, katılım finans prensiplerinin yanı sıra Kuveyt Türk’ün Sürdürülebilir Finans Kapsam Dokümanı ve global çevresel danışmanlık firmasından aldığı ikinci taraf görüşüne uyumlu olarak seçilecek. ESG yapıdaki sürdürülebilir sukuk ihracı, güçlü bir KOBİ portföyü bulunan ve aynı zamanda yenilenebilir enerji fonlamalarında sektör öncülerinden olan Kuveyt Türk’ün hem yeşil hem de sosyal fonlamalara olan desteğini de ortaya koyuyor.

 

Kuveyt Türk Hakkında

Kuveyt Türk, 1989 yılında kurulmuştur. Seçkin finansal ürün ve hizmetlerini etkin bir biçimde tasarruf sahipleri ve yatırımcılarla buluşturan Kuveyt Türk, müşteri odaklı yaklaşımı, teknoloji-inovasyon çalışmaları ve dijital dönüşüm yolunda attığı adımlarla sektöründeki öncü konumunu sürdürmektedir. Altın alanında adım atan ilk katılım finans kuruluşu olan Kuveyt Türk ayrıca, Avrupa ve Türkiye’de sektörün ilk sukuk işlemini gerçekleştirmiştir. Türkiye’de bir finans kuruluşu tarafından hayata geçirilen ilk Ar-Ge merkezini 2010 yılında kuran Kuveyt Türk, bugün Türkiye’de iki Ar-Ge merkezine sahip tek finans kuruluşu unvanına sahiptir. Ar-Ge merkezinde geliştirilen projeler arasında, video görüşme ile self servis işlemlerin bir arada yapılabildiği XTM gibi dünyada bir ilk olan projeler de yer almaktadır. Bugün itibarıyla Türkiye genelinde 441 şubesiyle hizmet veren Kuveyt Türk, yurt dışında ise Bahreyn şubesi ve Almanya’daki iştiraki KT Bank AG’yle faaliyetlerini sürdürmektedir. Operasyonel çalışmalarının yanı sıra toplumsal değerleri temel alarak ve kültürel varlıklara sahip çıkarak önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atan Kuveyt Türk, “Değerlerimizle büyüyoruz” stratejisi doğrultusunda birçok restorasyon projesi üstlenmiş, kitap ve belgesel gibi kalıcı eserler ortaya koymuştur.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet