Lüleburgaz belediye başkanından TİS açıklaması

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmeleri hakkında düzenlediği basın açıklamasında, “Lüleburgaz Belediyesi olarak tüm şartları zorlayıp, sürdürülebilir ücret politikamız doğrultusunda en düşük maaşı net 2600TL’den net 3498 TL’ye çıkararak, çalışanlarımıza olabilecek en iyi teklifi sunduk” dedi.

Yayınlanma:
Lüleburgaz belediye başkanından TİS açıklaması

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) görüşmeleri hakkında düzenlediği basın açıklamasında, “Lüleburgaz Belediyesi olarak tüm şartları zorlayıp, sürdürülebilir ücret politikamız doğrultusunda en düşük maaşı net 2600TL’den net 3498 TL’ye çıkararak, çalışanlarımıza olabilecek en iyi teklifi sunduk” dedi. Gerenli asgari ücretin 2 bin 700, 2 bin 800 bandında telaffuz edilirken belediyenin asgari ücretin oldukça üzerinde net maaş teklifi sunduklarını söyledi.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, DİSK Genel İş ile devam eden TİS görüşmeleri hakkında basın açıklaması düzenledi. Belediye Başkanlığı’nda düzenlenen basın açıklamasında Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcıları Leyla Güncer ve Gökhan Kaya Atay da hazır bulundu. Basın açıklamasında konuşan Başkan Gerenli, Personel Hizmetleri A.Ş’de çalışan personele Türkiye şartlarındaki en iyi teklifi sunduklarını söyledi.

“Amacımız halkımızın bu süreçten en az etkilenmesi”

İnsanca yaşamanın herkesin temel hakkı olduğunu söyleyen Başkan Gerenli, “Lüleburgaz Belediyesi çatısı altında işçisiyle, memuruyla halkımıza hizmet etme noktasında hep birlikte çalışıyor ve üretiyorsak bunu adil bir şekilde paylaşmak boynumuzun borcudur. Özellikle sosyal ve ekonomik açıdan çok zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde Lüleburgaz Belediyesi olarak tek amacımız halkımızın bu süreçten en az etkilenmesini sağlamaktır.  Bunun için tüm çalışanlarımız ile birlikte her zamankinden çok daha fazla çalışmaya ve çok daha fazla hizmet üretmeye mecburuz” dedi.

“Her zaman çalışanların yanında olduk”

Lüleburgaz Belediyesi’nin birçok alanda benzer belediyelerden farklı konumda olduğunu söyleyen Gerenli, Türkiye’de bugün birçok belediye borç batağında yüzerken, çalışanlarının maaşlarını ödeyemezken Lüleburgaz Belediyesi’nin her zaman çalışanın yanında olduğunu belirtti. Gerenli, “Lüleburgaz Belediyesi her zaman çalışanlarının yanında olmuş, işçisinin, emekçisinin hakkını adil, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı doğrultusunda alın teri kurumadan kendisine teslim etmiştir ve aynı şekilde teslim etmeye devam edecektir” dedi.

“Asgari ücretin oldukça üzerinde ücret belirledik”

Türkiye’de bugün devam eden asgari ücret görüşmelerinde 2 bin 700 – 2 bin 800 rakamların telaffuz edildiğini hatırlatan Başkan Gerenli, “Bugün devam eden asgari ücret görüşmelerinde 2700-2800  TL gibi rakamlar telaffuz edilirken,  Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun asgari ücret için önerdiği 3100 TL’nin çok üzerinde bir ücret belirledik. Ülkemizde ekonomik şartların giderek ağırlaştığı bu günlerde, Personel Hizmetleri AŞ. çalışanlarımızla devam eden toplu sözleşme görüşmelerimizde, Lüleburgaz Belediyesi olarak tüm şartları zorlayıp, sürdürülebilir ücret politikamız doğrultusunda en düşük maaşı net 2600TL’den net 3498 TL’ye çıkararak, çalışanlarımıza olabilecek en iyi teklifi sunduk” dedi.

“Talihsiz açıklama”

Lüleburgaz Belediyesi’nin sunmuş olduğu teklifin Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda verilebilecek en yüksek rakam olduğunu kaydeden Gerenli, “İnsan Hakları ve Sosyal Demokrasinin Evrensel kuralları çerçevesinde, belediyemiz adına görüşmeleri yürüten, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile DİSK’e bağlı Genel-İş   Sendikası arasında görüşmeler devam ederken, DİSK Genel-İş Trakya Şube Başkanı’nın açıklamaları son derece talihsiz olmuştur” dedi.

“Her ay 100 TL yoğurt ve diyet yemeği parası istediler”

Gerenli, DİSK’in Türkiye gerçekleriyle bağdaşmayan her ay 100 TL yoğurt ve diyet yemeği parası istediğini söyleyerek, “Bugün pandemi nedeniyle esnafımız kepenk kapatırken, halkımız geçim sıkıntısı çekerken her ay 100 TL yoğurt parası, diyet yemeği ücreti gibi ülkemiz gerçekleriyle bağdaşmayan taleplerle ve ücretlerle gelerek, işçi arkadaşlarımızın beklentilerini karşılanamayacak kadar yukarıya taşıyan yetkili sendika, bu sürecin geldiği noktadan sorumludur. Lüleburgaz halkı bunun kararını her zaman olduğu gibi kendi vicdanında verecektir” dedi.

“Türkiye gerçeklerinin çok üzerinde rakamlar”

Basın mensuplarının “Grev yapılacağı yönünde konuşmalar yapılmaya başlandı. Bunun hakkında ne söylemek istersiniz?” sorusu üzerine Başkan Gerenli, “Herkes yasal hakları doğrultusunda yasaları çiğnemeyecek şekilde hak arayışı içinde olabilir ve izin verilen eylemleri yapabilir. İnsanlar bu konuda özgürdür. Bizim işçilerimiz de hak arama konusunda özgürdür. Ama biz verebileceğimiz rakamı açıkladık. Hele ki böyle bir dönemde uzlaşıyı sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Türkiye gerçeklerinin çok üzerinde rakamlardan bahsediyoruz. Yakın zamanda Personel Hizmetleri Anonim Şirketi’ni 50 arkadaşımızı daha aldık. Bu işsizliğin getirdiği şartlarda istihdamı da artırmak istiyoruz. Ben o görüşmelerde mülakatlara bizzat kendim katıldım. Mülakatlarda neden Lüleburgaz Belediyesi diye sorduğumda ‘İyi para veriyorsunuz?’ dedi. Temizlik işçisi olarak 13 arkadaş aldım. Hepsine sordum. Bant kayıtları var. Hepsi ‘İyi para veriyorsunuz’ dediler. Biz emeğin hakkını veriyoruz” dedi.

“En kötü şartlara hazırız”

“2000’li yıllarda yaşanılan günlere geri dönülür mü?” şeklinde gelen soruya yanıt veren Başkan Gerenli, “Asla dönmeyiz. Bu süreç nereye gidecek bilmiyorum. Şu anda grev durumu söz konusu değil. Ama bundan sonrasında arkadaşlarımız böyle bir karar da alabilir. Valilik bunu onaylayabilir de. Pandemi şartlarını göz önüne almak gerekiyor. Bu en kötü şartlara kendimizi hazırladık. Lüleburgaz Belediyesi hizmetlerine devam edecek” diye konuştu.

“Gerekirse masada değil sahada oluruz”

Başka bir basın mensubunun “Grev telaffuz edilmeye başlandığı sorusuna ise Gerenli, “Grev çok tehlikeli bir konuşma. İş barışını bozan çok tehlikeli bir konuşma. Ben basına açıklama dahi yapmadım. Çünkü bu bizim aile içindeki sorunumuz. Hala da öyle aslında. Şu anda kopmuş bir şey yok” ifadelerini kullandı. Basın mensubunun, “2000’li yıllara dönülür mü?” şeklindeki soruyu tekrar etmesi üzerine Gerenli, “Bizim çöp toplama sistemimiz gayet iyi şekilde devam ediyor. Bu konuda bir sorun yaşayacağımızı hiç düşünmüyorum. Dimdik ayaktayız. Gerekirse masa başında değil sahada oluruz. Ne gerekiyorsa onu yaparız” dedi.

“Pazar günü çöp toplamayalım mı?”

Başkan Gerenli, önemli olanın sürdürülebilir bir ücret vermek olduğunun altını çizerek, “Ülke gerçekleri ortada. Verilen rakamlar çok ciddi rakamlar. 2 bin 600 TL’den 3 bin 498 TL’ye en düşük verdiğimiz rakam bu. Arkadaşlarımızın net olarak cebine girecek en düşük para 3 bin 498 TL olacak. 12 ay içerisinde sosyal haklarıyla beraber” dedi.  Başkan Gerenli konuşmasına şöyle devam etti; “Beş gün çalışma 2 gün tatili de kabul edebiliriz. Lüleburgaz Belediyesi’nin verdiği temizlik ve güvenlik hizmetlerine 2 gün ara verilemez. Bizim söylediğimiz ‘6 gün, 40 saatte devam edelim ama 5 gün istiyorsanız, hafta tatili 2 haftada bir Cumartesi Pazar’a denk gelmek şartıyla 1 ay önceden de sizin çalışma günleriniz belirlenmek şartıyla 5 gün çalışabilirsiniz’ dedik. Ama onlar bunu da kabul etmedi. Hafta tatili Pazar günü olacak dediler. Pazar günleri çöp mü toplamayacağız, güvenlik hizmeti mi vermeyeceğiz Lüleburgaz’a?” dedi. Bunun yanı sıra mesai ücretlerinin yasalarla belirlendiğini hatırlatan Gerenli, “Ek mesai ücretini yılda 272 saatten fazla veremiyoruz. Bu bir kamu zararıdır. Lüleburgaz halkına kamu zararıdır. Biz Lüleburgaz halkının parasını veriyoruz. Lüleburgaz Belediyesi bugüne kadar sürdürdüğü fiyat politikasıyla hem işçisini hem çalışanını güldürmüştür, hem de ücretini zamanında vermiştir. Bunu 2 yıl için değil, 20 yıl 50 yıl için düşünüyorum. Ben bu koltukta, ‘Ben gittikten sonra ne olacak’ diye düşünmek zorundayım. Lüleburgaz halkının geleceğini, Lüleburgaz halkına verilecek hizmetin sürdürülebilir olmasını sağlamak zorundayım. Yarını düşünerek karar veremeyiz. Bu kentin geleceği bize emanet. Biz şehreminiyiz. Emin bir şekilde geleceğe taşımak zorundayım. Yatırımlarımızı da yapıyoruz.”

KIRKLARELİ – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet