Mars’ı keşfe giden Tianwen, 400 milyon kilometreyi geçti

Çin Ulusal Uzay Dairesi, ülkenin Mars araştırma uydusu Tianwen-1’in, 3 Ocak Pazar günü itibarıyla 400 milyon kilometreden fazla mesafe katettiğini ve gelecek ay Mars’ın yörüngesine gireceğini açıkladı. Mars istikametinde yol...

Yayınlanma:
Mars’ı keşfe giden Tianwen, 400 milyon kilometreyi geçti

Çin Ulusal Uzay Dairesi, ülkenin Mars araştırma uydusu Tianwen-1’in, 3 Ocak Pazar günü itibarıyla 400 milyon kilometreden fazla mesafe katettiğini ve gelecek ay Mars’ın yörüngesine gireceğini açıkladı. Mars istikametinde yol alan araştırma uydusunun, dün itibarıyla tam 163 gündür uzayda uçtuğu, yeryüzünden 130 milyon kilometreden fazla, Mars’tan ise 8,3 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu bildirildi.
 
Çin Ulusal Uzay Dairesi, uydunun gayet düzgün işlediğini ve bir ayı aşkın bir süre sonra Mars’ın yörüngesine girmeden önce hız keseceğini ve inmeye hazırlanacağını belirtti. Mars araştırma uydusu, 23 Temmuz 2020 tarihinde uzaya gönderildiğinden beri yeryüzünün ve Ay’ın birer görüntüsünü yakaladı ve birkaç özçekim yaptı. Bu arada üç güzergah düzeltmesi, derin uzayda bir manevra ve taşıdığı çok sayıdaki yüke ilişkin otokontroller gerçekleştirdi.
 
Yaklaşık beş ton ağırlığındaki Tianwen-1, bir yörüngede dönen uydu ile bir yüzeye iniş aracı ve bir de yüzey gezgin aracından oluşuyor. Gönderilen uzay aracı yörüngeye giriş, gezegene iniş ve yüzeyde gezecek araştırma aracının kullanımı için tasarlanmış bulunuyor. 
 
Tianwen-1 Mars’ın yörüngesine girdikten sonra iki ila üç ay boyunca potansiyel iniş mevkileri arayacak. Bunun için yüksek çözünürlüklü bir kameradan yararlanacak ve mayıs ayında da saptadığı elverişli mevkie inecek. İniş gerçekleştikten sonra gezgin araç en az 90 Mars günü süreyle, önceden planlanmış bilimsel keşifler için seferber edilecektir. Yörüngede dönen uydu ise bir Mars yılı (yaklaşık 687 yeryüzü günü) hizmet için öngörülmüş olup bir yandan kendi araştırmalarını yaparken diğer yandan da gezici araç ile iletişim istasyonu olarak işlev görecektir.   

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet