“Mavi Vatan Özelinde Kıbrıs” isimli konferansın onur konuğu oldu.

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’DAN ALKÜ’YE ZİYARETKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 99. yılı anısına düzenlediği...

Yayınlanma:
“Mavi Vatan Özelinde Kıbrıs” isimli konferansın onur konuğu oldu.

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’DAN ALKÜ’YE ZİYARET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 99. yılı anısına düzenlediği “Mavi Vatan Özelinde Kıbrıs” isimli konferansın onur konuğu oldu.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında düzenlenen “Mavi Vatan Özelinde Kıbrıs” adlı konferans Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ın davetiyle üniversiteye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, ALKÜ’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanını ilk olarak makamında ağırlayan Rektör Kalan ziyaretin sonunda Tatar’a Alaiye’den Alanya’ya adlı kitap hediyesinde bulundu.

Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkan Vekili Fevzi Alaettinoğlu, ALKÜ Rektörü Prof. Ekrem Kalan, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Engin Burak Mindivanlı, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kıbrıs Gazileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ALKÜ’nün tanıtım videosu ile KKTC Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan video konuklara izletildi.

[gallery type="rectangular" size="large" ids="153384"]

REKTÖR KALAN: “ÖĞRENCİLERİMİZİ BİLİMİN IŞIĞINDA YETİŞTİRİYORUZ”

Türk Milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerle kutlayarak konuşmasına başlayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Cumhurbaşkanı Tatar’ın Alanya ve üniversiteye ziyaretinden kendilerini onurlandırdığını söyledi. Bu anı uzun zamandan beri beklediklerini vurgulayan Rektör Kalan, Tatar’ın ALKÜ’ye gelmesinden şeref duyduğunu kaydetti. ALKÜ’nün hızla büyümekte ve giderek gelişmekte olan bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Kalan, öğrencileri sosyal, kültürel ve bilimin ışığında çağdaş bir şekilde yetiştirdiklerini, Yükseköğretimin önemli kurumları arasına girmeyi hedef edindiklerini belirterek, “Sultan Alaaddin Keykubat’ın adını taşıyan Üniversitemizi, adından söz ettiren bir üniversite olma gayesini gönlümüze ve aklımıza tüm ALKÜ Ailesi olarak yazdık.” dedi.

REKTÖR KALAN: “KKTC TÜRK ULUSUNUN BEKASIDIR”

Adanın stratejik öneminden bahseden Rektör Kalan, “Kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk ulusunun bekası için önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tarih boyunca Orta Doğu’ya açılmak isteyen devletler için, vazgeçilmez stratejik ve ticari bir üs olarak görülmüştür. Doğu Akdeniz’deki stratejik konumu nedeniyle ada, bölge ve bölge dışı devletler arasında her zaman mücadele sebebi olmuştur. Bu yüzden Türkler, katliamlara ve baskılara maruz kalarak çok fazla şehitler vermiş ve acılar yaşamıştır. Türkiye, Kıbrıs adasındaki Türklerin uğradıkları bu katliamlara ve baskılara son vermek amacıyla 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatmıştır. Verilen büyük bir mücadeleden sonra Yunanistan ilhakı önlenmiş olup “Yunan Megalo İdea”sı ve emperyalist güçler, Kıbrıs’ı savaşla elde edememiştir. Bu dava Türklük davasıdır ve bu mücadelenin her zaman arkasındayız. Her iki ülkenin kardeşliği sonsuza dek sürecektir.” dedi.

CUMHURBAŞKANI TATAR: “ALKÜ'YÜ GÖRMEDEN GİTMEK İSTEMEDİM”

Alanya'ya ziyaretinde ALKÜ'yü ziyaret etmeden gitmek istemediğini ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasına Kuzey Kıbrıs'ın tarihinden kısaca bahsederek başladı. Konuşmasının devamında "Lozan Anlaşmasına kadar süren o süreçte 343 yıldan fazla bir dönem, yani Kıbrıs'ın tarihine baktığınızda en uzun dönem hangi milletin egemenliğinde olduğunu sorarsanız Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde olmuştur. Yani Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı Devleti'nin devamı olduğuna göre bizlerin egemenliğinde olan bir Kıbrıs Adası’nın nasıl Rum-Yunan ikilisinin egemenliğine geçirtilmesi için sinsi mücadeleler verdiğini yakın tarihi izleyenler çok iyi bileceklerdir." dedi.

“KIBRISLI TÜRKLER ATATÜRK’ÜN İSTİKLAL MÜCADELESİNDEN İLHAM ALDI”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklal mücadelesinden Kıbrıslı Türklerin ilham aldığına vurgulayan Rektör Kalan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bu kadim bağların daha da güçlenmesi için bizlerin Türkiye’nin her yerinde her bölgesinde her türlü etkinlik ve programlarda sizlerle buluşabilmek konuşabilmek paylaşabilmek ve bu milli duyguları her zaman birlikte paylaşabilmek en büyük erdemimizdir. En büyük özlemimizdir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının milletimiz için yaptıklarını bir kez daha yad ediyorum. Hepsi nur içinde yatsınlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Kıbrıslı Türklerin buradaki istiklal mücadelesinden aldığı ilhamla kurabildik. Allah bu uğurda şehit olan ve bizlerle aramızda bulunan Kıbrıs Gazilerimizden Allah sizden bin kez şükürler olsun. Coğrafyaya baktığımızda büyük Türk dünyasının kopmaz bir parçası olan Kıbrıslı Türk halkının da bu mücadelenin içerisinde aldığı şerefli ve haysiyetli milli duruşu bizleri birbirimize bağlayan kopmaz ve sarsılmaz milli bağlardır.” dedi.

Programın sonunda Rektör Kalan tarafından Cumhurbaşkanı Tatar’a ipek kozasından yapılan KKTC bayrağı ile Sultan Alaaddin Keykubat’ın Çiftbaşlı Kartal figürlü asası hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet