“Meslek Şehidi Değil De Ne ?”

Türk Eczacıları Birliği, COVID pozitif hastalarla direkt iletişimde bulunan sağlıkçıların salgının doğrudan mağduru olduğunu vurgulayarak, COVİD-19’un tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde meslek hastalığı...

Yayınlanma:
“Meslek Şehidi Değil De Ne ?”

Türk Eczacıları Birliği, COVID pozitif hastalarla direkt iletişimde bulunan sağlıkçıların salgının doğrudan mağduru olduğunu vurgulayarak, COVİD-19’un tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde meslek hastalığı olması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

ECZACI EŞİNDEN İSYAN
Pandemide hayatını kaybeden Eczacı İsmail Durmuş’un eşi Seda Özkan Durmuş’un sosyal medya, “11 Nisan’da COVID-19 nedeniyle vefat eden Ecz. İsmail Durmuş’un eşiyim. 34 yaşında eczanesinde bilfiil çalışırken kaybettiğim eşim için SGK tarafımdan başvuru isteyip dün reddetti. 1,5 yaşında oğlumuz mevcut. Benim eşim meslek şehidi değil de ne?” diyerek isyan ettiği paylaşımının, sağlıkçıların yaşadığı vahim durumu bir kez daha gözler önüne serdiği dile getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“COVID pozitif hastalarla direkt iletişimde bulunan biz sağlıkçılar, salgının doğrudan mağduru olduk. Bu sebeple de daha fazla korunmaya ihtiyacımız var. Sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kattan daha fazla COVID’e yakalanma riski taşıdığı saptanmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgüt, COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, henüz salgınının başlangıcında bu yönde değerlendirmeler yapmış; sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerin alınması için ülkelere uyarılarda bulunmuştur. Türkiye’de COVID-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için illiyet bağı aranmaktadır. İlliyet bağının kurulması imkânsızdır, sağlık çalışanının ya da yakınlarının bunu ispata yükümlü olması ise kabul edilemez bir uygulamadır. Bundan bir an evvel vazgeçilmeli, mağduriyetler giderilmeli ve COVID-19’un tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde meslek hastalığı olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Türk Eczacıları Birliği olarak Seda Özkan Durmuş’un ve elbette hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımızın ailelerinin yanındayız, mücadelelerinin destekçisi, hukuki süreçlerinin takipçisiyiz.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet