Moda ve tasarım merkezi: fuarizmir Hazır giyim ve moda sektöründe “çifte fuar” heyecanı başladı

Tasarımda marka bir kent olan İzmir’i dünyaya tanıtan İZFAŞ, tekstil sektörünün merakla beklediği fuarlarıyla tasarım ve ticareti bir araya getirerek kent ekonomisine katkı sağlıyor.

Yayınlanma:
Moda ve tasarım merkezi: fuarizmir Hazır giyim ve moda sektöründe “çifte fuar” heyecanı başladı

Tasarımda marka bir kent olan İzmir’i dünyaya tanıtan İZFAŞ, tekstil sektörünün merakla beklediği fuarlarıyla tasarım ve ticareti bir araya getirerek kent ekonomisine katkı sağlıyor.  

 

Fuarizmir, hazır giyim ve moda endüstrisinin tüm bileşenlerinin buluştuğu önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. 15 Eylül’de kapılarını açan Fashion Prime ve Fashion Tech Fuarları, sektörün tüm ihtiyaçlarına aynı anda kucak açıyor. Fuarlar; aksesuar, kumaş, konfeksiyon yan sanayi, hazır giyim, konfeksiyon makineleri ve baskı teknolojilerini içeren birbirinden çeşitli ürün yelpazesinden oluşan katılımcı stantları, defileleri, tasarım alanları, atölye çalışmaları, seminer ve söyleşileri ile ziyaretçilerine moda şöleni sunuyor. 

 

Düzenlediği fuarlarla İzmir’in bir ticaret merkezine dönüşmesine katkı koyan İZFAŞ, bu kez tekstil sektörünün merakla beklediği bir iş birliğine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de tekstil sektörünün tüm ihtiyaçlarının aynı anda sergilendiği ilk fuar olan Fashion Prime – Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı, içindeki ürün grubundan yeni bir fuar çıkartarak dördüncü yılında tarihe geçiyor. İZGİ Fuarcılık ile güçlerini birleştiren İZFAŞ, tekstil makineleri ve teknolojileri alanında sınırlarını genişletiyor. FashionTech – Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı, Fashion Prime ile eş zamanlı olarak 15-17 Eylül tarihlerinde fuarizmir’de ilk kez düzenleniyor. İzmir’den sektör için atılan bu önemli adım sonucunda, tekstil üretimi İzmir ve Ege Bölgesi’nde daha önemli hale getirilerek ihracat rakamlarında artış sağlanması hedefleniyor.

 

Söyleşiler sektöre ışık tutuyor

Fashion Prime Fuarı kapsamında B Fuaye’de kurulan etkinlik alanında birbirinden değerli konu ve konukların yer aldığı hibrit söyleşiler gerçekleşiyor. Moda dünyasının uzman isimleri, sektörün bugünü ve geleceği için bir araya geliyor. Etkinlik alanında ayrıca, atölye çalışmaları yer alırken; fuardaki kumaş ve aksesuar üreticilerinin de ürünleri sergileniyor. 

 

Türkiye artık tasarımla birlikte üretim yapıyor

Sektöre farklı bakış açıları kazandıran söyleşilerin ilki, “Sürdürülebilirlik ve Sektörel Uygulama İçerikleri” başlığı altında gerçekleşti. Söyleşiye online olarak katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birsen Çileroğlu, sürdürülebilirliğin moda sektöründeki önemine yönelik bilgiler verdi. Üretim yöntemleri ile ilgili malzemelerin henüz tasarım aşamasında hayata geçirilmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirten Prof. Dr. Çileroğlu, şunları söyledi:

 

“İnsanoğlu 20’nci yüzyılın ikinci yarısında dünyaya verdiği zararın farkına vardı ve ekolojik bunalımın varlığı tüm dünyada kabul edildi. Sürdürülebilirliğe olan ilgili çevresel kaygılarla arttı. İnsan ve ekonomi odağında da yeniden değerlendirilmeye başlandı. Ekolojik topluma geçişte, sanayinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğinin tartışıldığı bir sürece girdik. Sürdürülebilirlik gerçekten paydaşları çok zengin olan bir uygulama. Kullanıcısı, üreticisi, tasarımcısı, yatırımcısı ve trend oluşturucu mekanizmaların bile bu sürecin içerisinde katkı sağlayarak iş birliği içerisinde olması gerekiyor. Sektörün fason üretimi yapan kısmı bile kimlik değiştiriyor. Yani Türkiye artık tasarımla birlikte üretim yapıyor. Çok büyük üretim kapasitemiz ve üretim tesislerimiz var. İhracat miktarımız adet bazında azalmış görünüyor olsa bile biz tasarımı da bu üretim süreçlerinin içerisine yedirdik. Buradan hareketle sektörün kendi rekabet gücünü artırmak ve deneyim sağlamak için sürdürülebilirliği kapsamına nasıl katabileceğine odaklanması gerekiyor. Bunun için de sektörün projeler üretip tasarımcılarla, akademik kurumlarla iş birliği yapması, dönüşebilen, fonksiyonel yardımcı malzeme tasarımları desteklemesi, koleksiyon tasarımlarında sürdürülebilir niteliklere yer vermesi, atık oluşturmadan, atıkları geri dönüştürebilir ya da ürün ömrü uzatılmış tasarımlara yönelmesi gerekiyor”.  

 

Sektörün yol haritası çizildi

B Fuaye etkinlik sahnesinde “Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün Yeni Yol Haritası” konulu söyleşi, (EGSD) 12. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve Moda Danışmanı Nurgül Şahin moderatörlüğünde gerçekleşti. Söyleşiye; Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ve Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu katıldı.

 

Üretici yanında olup fuara destek veren bir yerel yönetim

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk; “Fuarlar üreticiler için buluşma noktaları olmakla birlikte ekonomik olarak ülkeye katkısı çok büyüktür. Bu fuarda ciddi bir emek görüyorum, bu emek ‘sürdürülebilirlik’ dediğimiz konu ile çok bağlantılı. Bir yerel yönetimin, böyle güzel bir kentte, üreticinin yanında olup, fuara destek vermesi çok anlamlıdır.  Böylesi güzel bir kentin mihenk taşlarının birlikte hareket etmesi ve iş birliği içinde olmasının sonucudur. Bu fuarın geleceğini çok iyi görüyorum, özellikle sektörümüzle ilgili bir fuarı hazırladığınız için sektörümüz adına teşekkürü borç biliyorum. Ancak dünyanın çok hızlı evrimleştiği bir dönemde bizim hızımız da yükselmeli. Hazır giyim ve konfeksiyon açısından fuarı ve geleceğini çok iyi görüyorum” şeklinde konuştu. 

 

“Bu fuarı büyüterek sonsuza dek yaşatacağız”

Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul; “Bugün fuarımızı açtık. Görsel olarak, katılımcı sayısı ve ürün çeşitliliği açısından çok güzel ve verimli bir fuar oluyor. Umuyorum önümüzdeki yıllarda bu fuarı geliştirerek büyüteceğiz. Fuar gerçekten sektörü tatmin edici ve özenle hazırlanmış. Şu anda katılımcıların gözlerindeki ışıltıyı görebiliyorum ve fuarı olumlu bir şekilde kapatacağımızdan eminim. Önümüzdeki yıl beşinci Fashion Prime için biz dernek ve federasyon olarak çok büyük ve önemli sürpriz projelerimiz ile katkılarımız olacak. Bu fuarı büyüterek sonsuza dek yaşatacağız” dedi. 

 

“Fuar bizim göz bebeğimiz”

Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş; “Bu fuar bizim göz bebeğimiz. Bu fuarda özellikle ihracatçı birliğinin içinde olduğu Manufacturing alanını yarattık. Onu yaşatmayı ve daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Bu alanlarda firmaların kendini pazarlama şansı elde ettiği bir alan olarak öneminin büyük olduğunu biliyoruz. Yolun başında olan bir fuar, çok daha iyi olacağından eminim. Makinenin ayrı olması çok keyifli oldu. Ayrı bir fuar havasında, ama tek bir görüntü vermesi de göz doldurdu” ifadelerinde bulundu. 

 

Türkiye’yi tekstilin merkezi yapmalıyız

PENKON Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu ise, “Dünyada birçok fuar gezdim ama yerel yönetimlerin içinde olduğu bir fuar görmedim. Yerel yönetimlerle sanayicinin buluştuğu ciddi bir fuar… Modanın ve tekstilin merkezi, kalbi olan İzmir’in düzenlediği en güzel etkinliklerden biri… Bu etkinliğin iki önemli noktası var.  Biri, misyonunu Anadolu’ya taşıyıp onu üretim merkezi yapmak; diğeri de Avrupa’daki partnerlerle birlikte İzmir’i ön plana çıkarırken Anadolu’ya da yayılmasını sağlamak diye düşünüyorum. Kar payını yükselterek, ülke ekonomisinde işsizliği azaltarak, modayı ve tasarımı ön plana çıkartarak bunlarla birlikte eğitim seviyesini de arttırarak Türkiye’yi tekstilin merkezi haline getirmeliyiz. Ama sadece üretimi değil, teknolojisini de üretmeliyiz” ifadelerinde bulundu. 

 

Ürün çeşitliliği göz dolduruyor

Fashion Tech kapsamında tekstil, hazır giyim makineleri ile tekstil baskı teknolojileri, mamul iplik, baskı boyaları ve kağıtlarından oluşan ürün grupları fuarizmir A Hol’de sergilenirken; kumaş, konfeksiyon yan sanayi ve iplik ürünleri ise B Hol’de Fashion Prime Fuarı kapsamında 17 Eylül Cuma gününe kadar ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet