Naci Başkan 2021’de sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 2021 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında “para politikası duruşunun enflasyondaki riskleri dikkate alarak, enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarına ulaşmak odağında” belirlenerek...

Yayınlanma:
Naci Başkan 2021’de sıkı para politikasının sürdürüleceğini vurguladı

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 2021 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında “para politikası duruşunun enflasyondaki riskleri dikkate alarak, enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarına ulaşmak odağında” belirlenerek uygulanacağı, “sıkı ve kararlı para politikası duruşuna devam edileceği” mesajını verdi.

2021 yılı enflasyonu düşürmek için kolay bir yıl olmayacak. Döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet baskısı, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırıyor. Küresel risk iştahı, ücret politikaları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar enflasyon görünümüne yönelik belirsizlikleri artırıyor.

Enflasyon hedeflemesi çerçevesinde Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli %5 enflasyon hedefi korunuyor. Kısa vadeli hedef olarak 2021 yılı sonu için Ekim Enflasyon Raporunda öngörülen %9,4 enflasyon tahmin hedefine ulaşılması amaçlanıyor.

2021 yılında para politikası duruşunun sıkılığı enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlıkla sürdürülecek. Raporda yazılmasa da Merkez Bankası Başkanı Ağbal toplantıda enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli görülmesi durumunda ilave sıkılaşmaya gidileceğini vurguladı.

Sunumda ve politika metninde 2021 yılında faizi dışı araçların kullanımında da normalleşmeye işaret ediliyor. i) Swap fonlamasının bankaların talebine de bağlı olarak kademeli bir şekilde azaltılması hedefleniyor. ii) Toplam nominal tutarı 80 milyar lira değerinde olan TCMB APİ portföyündeki 16 milyar liralık menkul kıymet itfasının ardından alım yapılmayacak. 2021 yılında TCMB APİ portföyünün azami 64 milyar lira seviyesini geçmemesi öngörülüyor. iii) Reeskont geri dönüşlerinin katkısı (21 miyar dolar) ve planlı bir şekilde duyurulacağı açıklanan döviz alım ihaleleri ile döviz rezervlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Naci Ağbal’ın sunumunda 24 Aralık’ta yapılacak PPK toplantısında ilave faiz artışına gidileceğine yönelik net bir mesaj verilmedi. Enflasyon tahmini ya da patikasıyla ilgili sorular Ocak ayında Enflasyon Raporunda paylaşılacağı gerekçesiyle paylaşılmadı. Merkez Bankası enflasyon görünümüne yönelik son verileri kullanarak ilave sıkılaşmaya gidip gitmeyeceğine karar verecek.

Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın haftaya 100-200bp arasında faiz artışı yapacağı yönünde oluşuyor. Enflasyon patikasına yönelik tahminler toplantıda açıklanmadığı için sağlıklı bir tahmin yapmak çok zor. Toplantıya yönelik faiz tahminimizi 18 Aralık’ta açıklanacak beklenti anketi sonrasında oluşturacağız.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet