Nazım Hikmet’in hayali gerçek oldu!

ISTANBUL (TR) - Nazım Hikmet’in sürgün yıllarında katıldığı bir gençlik kampında, Türkiye’deki çocuklar ve gençler için kurduğu hayal Büyükada’da gerçekleşti.Sanata ve edebiyata tutkun gençleri bir araya getiren ve...

Yayınlanma:
Nazım Hikmet’in hayali gerçek oldu!

ISTANBUL (TR) - Nazım Hikmet’in sürgün yıllarında katıldığı bir gençlik kampında, Türkiye’deki çocuklar ve gençler için kurduğu hayal Büyükada’da gerçekleşti.

Sanata ve edebiyata tutkun gençleri bir araya getiren ve bu sene ikincisi düzenlen Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı’nı başarıyla tamamlayan gençler, 28 Ağustos Pazartesi akşamı düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. 9 gün süren kampın sertifika törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, Adalar Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Yavuz ve Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf’ın yanı sıra, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın Kurucusu İbrahim Betil ile Yönetim Kurulu Üyesi Betül Demir katıldı. Kartal Belediyesi ana sponsorluğunda 20 Ağustos’ta başlayan kamp, 29 Ağustos’ta düzenlenen İstanbul gezisiyle son buldu.

İzmir’den Mardin’e, Samsun’dan Adıyaman’a Türkiye’nin 10 farklı şehrinden Büyükada’ya gelen 17-19 yaş grubundaki 19 genç; barış, sanat ve edebiyat atölyelerinde Nazım Hikmet’in ayak izlerini takip etmek için buluştu. Sanat ve edebiyat çatısı altında farklılıkların ayrıştırıcı değil yapıcı bir unsura dönüştüğünü ifade eden Adıyamanlı Bera Tuncer, “Farklı kültürlere sahip olmamıza rağmen bir araya gelerek aslında daha iyi anlaşabileceğimizi, daha çok şey yapabileceğimizi gösterdik. Böylelikle Nazım Hikmet’in hayalini geçekleştirdiğimizi düşünüyorum.” dedi.

Nazım Hikmet başta olmak üzere dünyanın önde gelen şairlerinin eserleriyle tanışan gençler; medya okur yazarlığı, nefret söylemi, tarih, birlikte yaşama kültürü, sivil toplum ve gönüllük üzerine eğitimler aldı. Kampta birlik duygusunu oldukça yoğun hissettiğini belirten Mardinli Dicle Tanırgan, “Kamp boyunca ekip olmayı, takım ruhunu, birbirimizin eksiklerini tamamlamayı öğrendim. Aslında fark etmediğimiz birçok yeteneğimizin birlik içinde ortaya çıktığını ve çok daha anlamlı olduğunu farkettim.” diyerek duygularını paylaştı.

9 gün süren kampta gençler; eğitim ve atölye çalışmalarının yanı sıra spor aktiviteleri, tekne turu ve doğa gezileriyle eğlenceli bir tatil geçirdi. Kampa katılan gençlerden kimi İstanbul’u ilk defa gördü, kimi denizle ilk defa tanıştı, kimi de ilk defa halay çekti. Rüya gibi bir kamp geçirdiğini anlatan İzmirli Dilek Gürbüz ise duygularını şöyle dile getirdi: “Biz, Nazım Hikmet’in hayalini gerçekleştirdik! O bize ‘Beni savunun!’ demiyor. Dediği tek şey var: ‘Sevin! Doğayı sevin, hayatın tadını çıkarın, beraber yaşamayı öğrenin’.”

Kampın son gününde çocuklarla bir araya gelen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, aydınlık nesiller için ellerini taşın altına koyacaklarını ifade ederken “Bu kampın düzenleyicileri, Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi ve Nazım Hikmet Vakfı bu konuda oldukça başarılılar. Gençlerin bakış açılarını genişletmek adına çok güzel şeyler yaptılar. Bugün de bunu taçlandırmış olduk. Bizim için, gençlik için, ülke için yararlı oldu. Geçmişte tabu olan şeylerin, düşüncelerin, görüşlerin, büyük şairlerin siyasi düşüncelerinden dolayı dışlanmışlıkların ötesine uzanan bir hareket. Dolayısıyla Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen insanlar hem büyük şairi hem de birlikte olmayı bu kampta öğrenmiş oldu.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir hayal olarak başlayan kamp düşüncesinin 2. kez başarıyla gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Nazım Hikmet Büyükada Yaz Kampı Koordinatörü Gündüz Vassaf, “Gençlerimiz, yeni tohumlar. Amacımız bu kampın Türkiye çapında, hatta Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa ülkelerinde, Türkçe konuşan gençlerimizle yapılması. Bu tür kampları Berlin’de, Londra’da, Frankfurt’ta yapabilirsek, bu rüya daha da gerçek olacak. Kampa katılan gençlerle birlikte, her yıl biz de değişiyoruz. Biz 68 kuşağıyız; her şeye büyük bir heyecanla atlayan, fakat sonunu getiremeyen bir kuşak. Genç kuşak ise sanki felaketlere, her şeye alışmış bir olgunlukta.. İlk bakışta kaygısız gözüküyorlar, fakat bir şeyi benimseyince onu sessizce ve takım olarak lidersiz bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Bu tavır bizim kuşaktan çok farklı. Biz liderler peşindeydik. Bu lidersiz bir kuşak. Ama işbirliği yapmasını kendiliğinden bilen bir kuşak.” dedi.

Kartal Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Nazım Hikmet Büyükada Kampı, gelecek sene de Türkiye’nin dört bir yanından onlarca sanat ve edebiyat sevdalısı genci ağırlayacak.

Bilgi için: Tülay Genç | [email protected] | +90 (212) 635 70 61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet