Netahsilat, 2021 yılını 65,3 milyar liralık rekor tahsilat hacmiyle kapattı

Online tahsilat sektörünün lideri Netahsilat, 2021 yılını yeni rekorlarla kapattı.

Yayınlanma:
Netahsilat, 2021 yılını 65,3 milyar liralık rekor tahsilat hacmiyle kapattı

Online tahsilat sektörünün lideri Netahsilat, 2021 yılını yeni rekorlarla kapattı. Yıl içinde hedefini yükselten Netahsilat, işlem hacmini 76,4 oranında artırarak 65,3 milyar TL’yi aştı. Yeni yıla rekorlarla başlayan Netahsilat, 2022 yılı online tahsilat hedefini 105 milyar TL olarak açıkladı.

Türkiye’de pandemi ile birlikte online tahsilat sistemine olan ilginin hızla arttığını belirten Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe; “Yeni regülasyonlarla birlikte pazara girecek oyuncular, sektörü daha da hareketlendirecek. Biz de 2022 yılında kredi kartı ile yapılan online tahsilatın yanında yeni tahsilat argümanları eklemeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin en çok tercih edilen online tahsilat platformu olma unvanını elinde bulunduran Netahsilat, yılı 8,8 milyon işlem adedi ve 65,3 milyar TL’lik tahsilatla kapattı. Eçözüm Bilgi Teknolojileri’nin açıkladığı verilere göre 2020 yılında 7,2 milyon işlem adedi ve 37 milyar TL’lik tahsilat gerçekleştiren Netahsilat; 2021 yılında işlem adedini 22, tahsilat hacmini ise 76,4 artırarak hem kurumsal hedeflerin hem de beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Şirketin 2022 yılı online tahsilat hedefi ise, 105 milyar TL olarak açıklandı.

Türkiye geneli 2100’den fazla şirket ve 430 binin üzerinde bayinin online tahsilat işlemlerini emanet ettiği Netahsilat; 2021 yılına ait sektörel verilerini de açıkladı. Sunulan verilere göre otomotiv sektörü, önceki yıla oranla tahsilat hacmini 64,93 artırarak sektörler listesinde  liderliğini korudu. Önceki yıla oranla tahsilat hacmini 145,19 artıran tekstil sektörü ise online tahsilatta ilk defa 10 sektör arasına yer aldı.

20 banka ile Sanal POS entegrasyonu

Müşterilerine; Türkiye’de sanal pos hizmeti veren 20 banka ve 4 ödeme kuruluşuna sanal pos entegrasyonu ve tek ekrandan kullanma imkanı sağlayan Netahsilat, tahsilat hacmini artıran diğer sektörleri de açıkladı. Buna göre yapı sektörü 8,2 milyar TL ile ikinci, orman ürünleri 8 milyar TL ile üçüncü, tarım sektörü 6,14 milyar TL ile dördüncü ve ısıtma-soğutma sektörü 4,04 milyar TL ile beşinci oldu. Elektronik sektörü ise 1,94 milyar TL’lik tahsilat hacmiyle ilk 10 sektör arasında yer aldı.

İşlemlerin 70’e yakını taksitli olarak gerçekleşti.

2021 verilerine göre tüm işlemlerin 69,28’i taksitli, 30,72’si ise tek çekim olarak gerçekleştirildi. Taksitli işlemlerde en fazla tercih edilen seçenekler ise 13,39’la 6 taksit, 12,22 ile 9 taksit oldu.

2021 yılında yapılan işlemlerin ortalama sepet tutarı da yükseldi. 2020 yılı istatistiklerine göre 5,095 TL olan sepet ortalaması, 45,88 oranında artarak 2021 yılında 7,433 TL tutarına ulaştı.

İşlemlerde kullanılan kart tiplerine bakıldığında ise ticari kartların ağırlığını sürdürdüğü görüldü. 2021 yılında kullanılan kartların 64,35’i ticari olurken, 34,01’i bireysel kredi kartları, 0,83’ü ise debit kartlar oldu. Yurt dışında kullanılan kredi kartlarının tüm kartlara oranı ise 0,81’de kaldı.

Türkiye online tahsilata alıştı.

Netahsilat markasının 10. yılını geride bıraktığını işaret eden Eçözüm Genel Müdürü Refik Sarıtepe, “Bu 10 yıllık süreçte, B2B online tahsilat alanında yeni bir sektör oluşturduk diyebiliriz. Netahsilat, hem hizmet verdiği şirket sayısı hem de platformun üzerinden geçen işlem ve ciro olarak büyümeye devam ediyor. 2021 yılında hedeflerimizi iki kez revize ettik ve tahsilat hacmimizi 65 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı başardık. Pandeminin de etkisiyle sektördeki büyüme tahminlerin ötesinde hızlandı. Bu da ülkemizde online tahsilatın giderek yaygınlaştığını ve kalıcı hale geldiğini gösteriyor. 2022 yılında kredi kartı ile yapılan online tahsilatın yanına yeni tahsilat argümanları eklemeyi planlıyoruz” sözlerini paylaştı.

Yeni oyuncular pazarı hareketlendirecek

Son yıllarda, Türkiye’de hem ödeme teknolojileri hem de açık bankacılık alanında yeni düzenlemeler yapıldığına işaret eden Sarıtepe, ”2021 yılı Aralık ayında sektörün merakla beklediği çok önemli iki yönetmelik yayınlandı. Bunlardan ilki olan 6493 sayılı Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları kanununda yapılan değişikliklere yönelik ikincil düzenlemelerin yayınlanmasıyla Açık Bankacılık süreci resmen başladı. İkincisi olan 29 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan Dijital Banka ve Servis Modeli Bankacılığı hakkındaki yönetmelik ile bankacılıkta yeni bir dönemin kapıları açılmış oldu. Bu gelişmeler doğrultusuna 2022 yılının bu yeni düzenllemelere uyum yılı olacağını ve ülkemizde Dijital Bankalar ile yeni Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının hizmete gireceğini düşünüyoruz. Eçözüm olarak kendimizi “Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı” olarak adlandırılan bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarının önünde, onların ürün ve hizmetlerinin kullanımını kolaylaştıran bir noktada konumluyoruz. Bu finansal kurumların sağlamış oldukları API ve servisler üzerine kendi katma değerimizi koyarak geliştirdiğimiz ürünler ile müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.” sözlerini ekledi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet